Végtelen erőfeszítés, végtelen kitartás, végtelen szerénység. (Rain vezérelve)

Tudtam, hogy ránézésre nem tűnök valami nagy számnak, a megjelenésem sem túl vonzó, de a bensőm elég rendkívüli. Minden színpadra lépés előtt azt mondom magamnak, hogy én vagyok a legjobb, és minden előadás után ugyanúgy azt, hogy nem én vagyok. Ezért minden fellépés előtt 120 százalékosan kell felkészülnöm, hogy az előadáson 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. Ennek érdekében minden álló nap folyamatosan képzem magam. Már nagyon hosszú ideje alváshiányban szenvedek, mert ha éppen nem dolgozom, akkor vagy edzek, vagy a koreográfiákat és a dalokat próbálom. Éppen úgy, mint a filmfelvételek idején, ha valamit nem csináltam jól, képtelen vagyok aludni. Akár színészként, akár énekesként, a legjobbat kell tudnom kihozni magamból. De nem kell aggódni, hogy most nincs elegendő időm az alvásra, jut arra majd bőven a halálom után. (Rain)

Ez a fiatalság, ez az egészség... és a túlcsorduló önbizalom... az erőfeszítés, amit az oly hihetetlen előadásai sikeres megvalósításáért tett... és a tehetség, amit felmutat, ezek töltenek el spontán tisztelettel engem. Azt gondolom, hogy a történelem a fontos személyiségek között fogja jegyezni. Úgy, mint aki színészként és zenészként egyaránt sikeres lett. ...
Ami igazán meglepő Ji-hoonban, az az, hogy egyfajta düh, bosszúvágy és szomorúság, az összes efféle sötét, komor negatív motiváció az ő esetében rendkívül optimista és derűs módon ölt testet.
(Park Chan-wook rendező)

A Global Post esete a Cloudokkal (2013.07.25-30.)

««« Rain naptára 2013.07.25.                                                                                                           Rain naptára 2013.07.30 »»»



Már írtunk arról, hogy a Yonhap News Agency Rainről hamis állításokat tartalmazó híradása - miszerint a PR-katonák botrányában ő volt érintett Se7en mellett - szertefutott a világban, és a Cloudok (köztük mi is) harcba szálltak a helyreigazításokért, hiszen Raint elsőként tisztázta a Honvédelmi Minisztérium fegyelmi vizsgálata, másrészt már két hete nem is volt katona, hiszen július 10-én leszerelt.

A The Korea Herald szinte azonnal módosította a tudósítását, hiszen valószínűleg a helyi ismereteik alapján nem igényelt túl nagy utánajárást a valóságtartalom felülvizsgálata. Az amerikai Global Post pedig példaértékű magatartást tanúsított az eset kapcsán - és bár ők is a téves hírt közölték, azt hiszem, hogy nyugodtan mondhatjuk: emelt fővel jöttek ki a helyzetből.

Az első, július 25-én megjelent tudósításuk a Yonhap News vezérhírének szó szerinti átvétele volt, ezt a cikket és a magyar fordítását ebben a posztban lehet elolvasni a The Korea Herald helyreigazítását ismertető részben: http://incrediblerain.blogspot.hu/2015/01/rain-naptara-20130725.html






A Cloud USA egyik vezetője, Stephe Thornton figyelt fel erre a híradásra, és mint ahogyan az egy kiváló Cloudtól elvárható, azonnal szót is emelt a hamis híresztelés ellen egyrészt a cikk alatti hozzászólásában, és az internetes felületein segítséget is kért a többi Cloudtól. El is indultak az üzenetek a szerkesztőséghez, ahogyan azt ők maguk is megerősítették. A szerkesztőség néhány napos hallgatása (közben hétvége is volt éppen) kissé szította az indulatokat, mert joggal gondolhatták a hozzászólók, hogy figyelmen kívül hagyják a bejegyzéseiket.

Screen shot 2013-07-27 at 13.24.43

Screen shot 2013-07-27 at 13.25.00



De nem így történt, mert a Global Post utánajárt a tényleges helyzetnek, és az a hozzászólók igazát erősítette meg. Azonnal át is szerkesztették az eredeti cikket, július 29-én beleírva abba egy bekezdést, amelyet kék háttérrel kiemeltünk.


Screen shot 2013-07-29 at 11.08.31


A kiegészítés magyar fordítása: "Azonban Raint felmentették a helytelen magatartásért járó büntetések alól, és két héttel ezelőtt leszerelte a Honvédelmi Minisztérium, jelentette a Seoul Broadcast System."

Azonban ez még nem elégítette ki maradéktalanul Rain jó hírnevének megőrzését, mert maradt még félreérthető tartalom így is az írásban, ezt jeleztük is a szerkesztőségnek, hiszen a félmegoldás nem hozott megnyugtató eredményt. A cikkhez írt hozzászólások július 29-én így néztek ki:


Screen shot 2013-07-29 at 11.07.14

Screen shot 2013-07-29 at 11.07.31

Screen shot 2013-07-29 at 11.07.44

Screen shot 2013-07-29 at 11.07.51

Screen shot 2013-07-29 at 11.07.58



És lássatok csodát: miután ezt is szóvá tettük, még ugyanazon a napon a szerkesztőség másodszor is korrigálta a cikket, immár Rain nevét teljesen kivéve abból!








A konkrét nevek tehát kikerültek a cikkből, melyhez a szerkesztőség az alábbi kiegészítést fűzte:
"Javítás: Ez a cikk egy korábbi verzió szerkesztett változata, amely téves, arra utaló információkat tartalmazott, hogy az előadóművész Rain is részese volt a közelmúltbeli kötelezettségszegésnek."

Azon már nem lehetett segíteni, hogy természetesen itt is - és szinte minden más cikkben - felemlegették Rain januári botlását, amely ebben a szövegösszefüggésben olyan színben tűnt fel, mintha az lett volna az egység megszüntetéséhez vezető folyamat egyik fő mozzanata.

Az elmúlt időszakban a médiaszenny mindent elsöprő áradását átélve talán kissé meg is lepett bennünket a Global Post ilyen tisztességes hozzáállása, ezért szinte azonnal igyekeztünk kifejezni a köszönetünket érte - és a sors fintora, hogy ez viszont a szerkesztőségben okozott némi meglepetést.

Mondhatnánk, hogy minden jó, ha a vége jó, a szerkesztőség július 30-án egy újabb írásában össze is foglalta a történteket, ennek fordítását olvashatjátok a történetünk lezárásaként.

És hogy mi is megdicsérjük saját magunkat: azt hiszem, hogy ezt jól csináltuk, kedves Cloudok. Bárcsak az összes érdemtelen támadást, alaptalan mocskolódást így lehetne elhárítani, ami Rainre hárult az utóbbi időben.




How we restored the K-pop community's faith in journalism


Are K-pop commenters the best commenters of all? With one correction, GlobalPost goes from tabloid rag to restorer of faith. As an international news company, we try to be a website of record for many things: major conflicts, the globally shifting middle class and, of course, Korean pop.

But we're not always perfect, as a recent incident demonstrates. The original version of a wire story from South Korea's Yonhap News Agency published on our site last week caught the attention of K-pop fans for erroneously suggesting that South Korean pop star Rain and other celebrity soldiers were sentenced to military prison after being caught on camera misbehaving.

Vigilant Rain fans were not happy with the slip — and they let us know:





Korean pop, for those with an unworldly cultural palette, is a global phenom. K-pop has been called "South Korea's Greatest Export," while Psy's "Gangnam Style" became the third most popular single in 2012 in terms of global digital sales.

GlobalPost received dozens of comments as well as tweets and emails from concerned K-pop fans about the story — in fact, it was one of our most-commented stories in recent weeks. Of course, we regret any errors in news stories appearing on our site, and looked into the matter promptly.

Finding incorrect information, we edited the story and issued a correction, as is our policy.

We soon found that K-pop fans can be as velvet-gloved with their praise as they are heavy-handed with their critiques — a bit of a surprise, considering their initial vehemence:

 

We're glad we set the story straight with the help of our readers.

And for the record, we do not have a secret agenda against one of the world's most influential entertainers — no matter what Stephen Colbert would have you believe.


(Video - The Colbert Report)



Magyar fordítás
Fordította: Harudo11

Hogyan adtuk vissza a K-pop közösségek újságírásba vetett hitét


A K-pop hozzászólók a legjobbak mindenek felett? Egyetlen helyreigazítás árán a Global Post megmenekült a bulvárszennytől és a hitet is visszaállította.

Mivel nemzetközi hírügynökség vagyunk, olyan weboldalként próbálunk működni, amely sokféle dologról hírt ad: fontos konfliktusokról, a középosztály globális változásairól és - természetesen - a koreai popról.

De nem mindig vagyunk tökéletesek, amint azt a legutóbbi incidens is bizonyítja. A múlt héten közzétettük oldalunkon a dél-koreai Yonhap Hírügynökség vezércikkének eredeti verzióját, amelynek téves utalására felfigyeltek a K-pop rajongók, miszerint a dél-koreai popsztár Raint és más katonáskodó hírességeket katonai börtönbüntetésre ítéltek, miután lefilmezték a nem megfelelő viselkedésüket.

Rain éber rajongói nem lettek boldogok ettől a csúsztatástól  - és ezt tudatták is velünk:







A koreai pop azok számára, akik határok nélküli kulturális palettával bírnak, egy globális jelenség.  A K-popot már "Dél-Korea legnagyobb export"-jának nevezték, amikor Psy Gangnam Style-ja, mint a legnépszerűbb single 2012-ben elérte a harmadik helyet digitális értékesítés tekintetében.

A Global Post több tucat hozzászólást, tweetet és e-mailt kapott a sztori kapcsán érintett rajongóktól - valójában ez volt a legtöbb hozzászólással bíró történet az elmúlt hetekben. Természetesen sajnáljuk, ha bármiféle hiba szerepel az oldalunk híradásaiban, és azonnal utánajártunk az ügynek.

Tévesnek találva az információt, átszerkesztettük a történetet és kiadtunk egy helyreigazítást, mivel ez az eljárásmódunk.

Hamarosan azt érzékeltük, hogy a K-pop rajongók éppolyan bársonykesztyűsek a dicséretükben, mint keménykezűek a kritikájukban - és ez egy kis meglepetés volt a kezdeti hevességüket tekintve:










Örülünk, hogy egyenesbe hozhattuk a történetet az olvasóink segítségével.

És az is az igazsághoz tartozik hogy, nincs titkos programunk a világ egyik legnagyobb hatással bíró előadóművésze ellen - attól függetlenül, amit Stephen Colbert szeretne Önökkel elhitetni.




















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése