Végtelen erőfeszítés, végtelen kitartás, végtelen szerénység. (Rain vezérelve)

Tudtam, hogy ránézésre nem tűnök valami nagy számnak, a megjelenésem sem túl vonzó, de a bensőm elég rendkívüli. Minden színpadra lépés előtt azt mondom magamnak, hogy én vagyok a legjobb, és minden előadás után ugyanúgy azt, hogy nem én vagyok. Ezért minden fellépés előtt 120 százalékosan kell felkészülnöm, hogy az előadáson 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. Ennek érdekében minden álló nap folyamatosan képzem magam. Már nagyon hosszú ideje alváshiányban szenvedek, mert ha éppen nem dolgozom, akkor vagy edzek, vagy a koreográfiákat és a dalokat próbálom. Éppen úgy, mint a filmfelvételek idején, ha valamit nem csináltam jól, képtelen vagyok aludni. Akár színészként, akár énekesként, a legjobbat kell tudnom kihozni magamból. De nem kell aggódni, hogy most nincs elegendő időm az alvásra, jut arra majd bőven a halálom után. (Rain)

Ez a fiatalság, ez az egészség... és a túlcsorduló önbizalom... az erőfeszítés, amit az oly hihetetlen előadásai sikeres megvalósításáért tett... és a tehetség, amit felmutat, ezek töltenek el spontán tisztelettel engem. Azt gondolom, hogy a történelem a fontos személyiségek között fogja jegyezni. Úgy, mint aki színészként és zenészként egyaránt sikeres lett. ...
Ami igazán meglepő Ji-hoonban, az az, hogy egyfajta düh, bosszúvágy és szomorúság, az összes efféle sötét, komor negatív motiváció az ő esetében rendkívül optimista és derűs módon ölt testet.
(Park Chan-wook rendező)

A sapkaháború - 3/4. rész (2013.01.01-08.)

Támadás Rain ellen - egy szánalmas médiafelhajtás áttekintése


«««««« Az írás 2. része      Az írás 2. része                                                                                                  Az írás 4. része »»»





FIGYELEM!

Az alábbi cikksorozat 2013 elején készült, röviddel az események után. Mivel a hype még 2015-ben is éreztette a hatását, ezért egy rövid, összefoglaló filmet szerettünk volna készíteni a tények valós ismertetése érdekében. Ennek készítése során bukkantak elő újabb adatok és találtunk olyan összefüggésekre, amelyek az alábbi írásban foglaltakat számos helyen felülírják. A javításokat rövidesen elvégezzük, addig kérjük, hogy az eseményekről az azóta elkészült filmünkből tájékozódjanak:


RAIN ÁRTATLAN VOLT! -
TÉNYEK, IGAZSÁGOK ÉS HAZUGSÁGOK A SAPKAHÁBORÚBAN

http://www.youtube.com/watch?v=gWO1wiuUJDQ

 










AZ EREDETI CIKK:



Ez az írás nagyon hosszasan készülget, és az egyes utalások, az események kimenetelének mérlegelésében érezhető bizonytalanságok annak lenyomatai, hogy a cikk bizonyos részei a folyamat alakulásának közepette készültek, mások már a kifejlet ismeretében - az igeidők némiképp zavaros használata is ezt tükrözi. Ugyancsak ezért fordulhat elő az írásban, hogy saját megjegyzéseim később szinte azonosan visszaköszönnek egy-egy írásban, megnyugtatóan jelezve számomra, hogy nem csak én jutottam bizonyos következtetésekre.


Előre is elnézést kérek ennek a nyomkövetésnek az extrém hosszúságáért, de nem szeretném már több részre szabdalni ezt a történetet, bár utólag kiderült, hogy mégis szükséges legalább még két részre bontani a történetet, amelynek feldolgozása során az események átélése érzelmileg is nagyon megterhelő lett számomra. Nemcsak egy általam szeretett és tisztelt ember megtámadtatása miatt, hanem leginkább az emberi természet árnyoldalainak megnyilvánulásai okán. Mert mondhatjuk, hogy ez az egész csak afféle "vihar egy lavórban" értékű esemény, ráadásul látszólag "csak" egy (a mi közgondolkodásunk szerint amúgy sem túl sokra tartott) popsztár körüli hajcihő, de mégis azt gondolom, hogy egy ember kiszolgáltatottsága, meghurcolása soha nem lehet elbagatellizálható.

A történetet áthatja a felületesség, a szimpla ostobaság, a mérlegelési képtelenség, a tények és viszonyok megértésével szembeni makacs ellenállás, a mögöttes szándékok által működtetett tudatos ferdítések sora, és ami a legijesztőbb benne, az a média és a politika keze ügyében lévő hatalmi eszközök sok esetben felelőtlen, vagy egyszerre tudatosan és rosszindulatúan agresszív használata. Mindezeket csak betetőzik a tömegek hektikus indulatai, melyekről tudjuk, hogy kiszámíthatatlanul piedesztálra emelnek vagy porba tipornak bárkit, ha éppen kedvük úgy diktálja, és ehhez ma már az utcára sem kell vonulni, mert elegendő hozzá egy kifinomultabb új eszköz, az internet gátlástalan használata. Szerencsére jó erők is jelen vannak a küzdelemben, ám érdemes összevetni az ő eszköztárukat és mozgásterüket az említettekkel.

Eredetileg is az volt a szándékom, hogy részletesen követem a hype kialakulását és elszabadulását, és azóta csak erősödött bennem az a meggyőződés, hogy egy rövid összefoglaló, amely, bár sokkal fogyaszthatóbb lehetne, nem lenne képes visszaadni a lényeget, amely az információk csöpögtetett megjelentetésében és azok kinek-kinek saját szájíze szerinti tálalásában rejlik - mindez csak ebben a részletességben követhető nyomon. Nyilvánvalóan ily módon sokkal inkább átélhetővé válnak az emberi játszmák és érzelmi viszonyulások is, az a szimultán sakk, amelynek szereplői pro vagy kontra nyilatkoznak, támadnak, védekeznek és ellentámadásba lendülnek. Minden itt lefordított cikk, nyilatkozat, vélemény - bár úgy tűnik, hogy csak végtelen unalmassággal ismételgetik egymást - tartalmaz egy-egy aprócska új elemet, amely közelebb visz bennünket a folyamat és a szándékok megértéséhez.

Ki kell emelnem még egy fontos tényezőt: a heves indulatok megértését akadályozó faktor számunkra, hogy bizonyára meglehetősen nehezen tudjuk reálisan átlátni egy tőlünk mind földrajzilag, mind szemléletileg nagyon távoli ország lakóinak viszonyulási sajátosságait a kötelező katonai szolgálathoz. Érzékelhető, hogy a felszínen látszólag egységes, a szolgálatot pártoló megnyilvánulások mögött számos ambivalens hozzáállás is rejlik. A szélsőségesen agresszív megnyilvánulások ellenére mégis bízom benne - és hangsúlyozottan talán nemcsak a mi térségünk mérlegelési szempontjainak megfelelően -, hogy alapvetően a koreai emberek számára is elfogadhatatlan egy vétlen ember meghurcolása, legyen az bárki a "no name" sokaságból, vagy bárki, aki a reflektorok fényében éli az életét.

A dolog abszurditása, hogy valójában egyetlen dologról képtelenség számot adni olvasóimnak, ez pedig az, hogy a történetünk és az össztűz origójában álló Jung Ji-hoon tizedes hogyan élte meg ezt a hektikus és kritikus időszakot, mely egyszerre támadta meg privát személyiségének hitelességét, művészi lényének évtizednél hosszabb munkával felépített arculatát, és kérdőjelezte meg mindazt a majdnem másfél évnyi teljesítményt, melyet a katonai szolgálatban már felmutatott.

A legaljasabb vonása a történetnek,  hogy a támadó felek pontosan tudatában voltak/vannak annak, és szemérmetlenül ki is használják, hogy vádjaikat egy olyan emberre zúdítják, akitől sorkatonaként el van véve a nyilvánosság előtti személyes megnyilatkozás, így a védekezés joga. Ennek tudatában különösen izgalmas a Honvédelmi Minisztérium hozzáállásának tanulmányozása, amely maga is alanya a támadássorozatnak, ugyanakkor rajta áll vagy bukik egy átmenetileg gondjaira bízott fiatalember magánsorsának és szakmai karrierjének jövője - és ebben azt hiszem, aktuálisan semmi túlzás nincs.

De most nem velük folytatjuk az események ismertetését.


Eközben A Cloud és a Cloudok...

Rain körül (mint általában a koreai sztárok körül) kialakult egy erős rajongótábor, melynek működése nagyban eltér a nálunk megszokottaktól, pontosabban nálunk általam nem is ismert ilyen, vagy ezekhez hasonlatos szervezettségű és tevékenységű formáció.

A hivatalos koreai rajongótábor neve "The Cloud" (A felhő), mely leginkább egy civil szervezethez hasonlóan működik, belső szabályzattal, vezetőségválasztással, tagsági díjjal, a tagoknak járó privilégiumokkal. A Cloud megnevezés ugyanakkor Rain egyes rajongóit is jelöli, akik a különböző országokban a hivatalos rajongói klubnál jóval lazább formációkat képeznek. Több földrészen, rengeteg országban megtalálhatóak, és rendre képesek együttműködni egymással, valamint a hivatalos Clouddal is. Legnagyobbak közülük a Cloud USA és a RAIN Japan, és talán az egyik legfiatalabb, alakulófélben lévő formáció a miénk, a Cloud Hungary. A közösségek feladata nemcsak a rajongói igények kiszolgálása, hanem őrködés a védenc jó hírneve felett, szükség esetén védőháló nyújtása a szeretet középpontjában álló hírességnek, jelen esetben természetesen Rainnek, és ha szükséges - márpedig sajnos néha nagyon is az, lásd történetünket - akkor a támogató szeretet kimutatásával átsegíteni a védencet élete nehéz időszakán. Elsőre nem is igazán könnyű elképzelni, hogy mekkora erő rejlik a fanclubok együttműködésében. Számos aktivitásukról (pl. a jótékonysági tevékenységekről), mivel azok nem tartoznak írásunk tárgykörébe, most nem is ejtek szót.

A Cloudok érzékelői az első pillanattól kezdve jelezték, hogy hatalmas veszély leselkedik Rainre, de mivel az ellene irányuló támadások viszonylag állandó kísérőjelenségei a pályafutásának, első feladat a hype megindulásának legalább saját körben történő megakadályozása volt. Ezért pl. a Cloud USA türelemre és nyugalomra intett, remélve, hogy a vihar a szokásos módon hamarosan elül. Ám a mostani helyzetben volt két szokatlan elem, ami megváltoztatta a dolgok menetét: az egyik, hogy amire még eddig nem igazán volt precedens, vélhetően Rain maga is hibázott, a másik pedig, hogy mivel katonai szolgálatban áll, emiatt elesett mindenfajta kommunikációs lehetőségtől. Sem egyeztetni nem lehetett vele, sem a saját maga védelmében nem tudott a nagyközönség előtt megnyilvánulni.

Ebben a helyzetben, amint világossá lett, hogy Rain mivel vádolható meg valójában, és ezen túl mi mindennel akarják besározni, a Cloudok arra összpontosítottak, hogy - nem eltagadva Rain hibázását - pontos tájékoztatást nyújtsanak a támadássorozat fordulatairól, valamint a valóságnak megfelelő adatokat, bizonyítékokat gyűjtsenek és tárjanak a nyilvánosság elé. Ugyancsak törekedtek azoknak a médiában megjelent józanabb hangvételű tájékoztatásoknak a szélesebb körű publikálására, amelyek megközelítése objektívnek volt mondható. Hogy ez mekkora munkát igényelt, akkor érzékelhetjük igazán, ha belegondolunk, hogy a koreai nyelvű híradásokat kellett a világ legkülönbözőbb nyelveire fordítani, lehetőleg olyan sebességgel, ahogy azt a hype tornádójának száguldása megkívánta.

Az első angol nyelvű felhívás január 2-án jelent meg, amelyből már az is látható, hogy azonnal megkezdődött az egyeztetés a történések értékelése és a tennivalók mérlegelése terén.


[02-Jan-13][Cloud Notice] A Cloud rajongóihoz 
Bejegyezve memo-rain által 2013. január 2-án 19:00 órakor

Kedves Cloud Rajongók!

Szorosan figyelemmel kísérem a kérdéssel kapcsolatos dolgok alakulását azokon a helyeken, ahol a netizenek a DEMÁ-nak tesznek panaszt Rain katonai fegyelemsértése miatt, és már a Rainy Entertainmentet is értesítettem a helyzetről.
Amint a Rainy Entertainment megjelenteti hivatalos közleményét a kérdésben, vagy döntésre jutnak, hogy mit kell tenni, azonnal értesítelek benneteket az elhatározásukról.
Az a helyzet, hogy a rajongói nem tudnak bemenni és megpróbálni segíteni nekik, de ha összedugjuk a fejünket, biztos vagyok benne, hogy találunk megoldást.
Remélem, hogy képesek lesztek intelligensebb és gyakorlatias módon megnyilatkozni a kérdéssel kapcsolatosan az ide írt bejegyzéseitekkel (http://rain-cloud.co.kr/board/view.asp?mstSeq=23&mstpSeq=&b... ), amelyek lehetővé teszik számunkra a hatékony együttműködést és így biztosítják a megoldást.
Forrás: http://rain-cloud.co.kr/login.asp?returnPage=/board/view.asp

[Cloud] Kang Sang-yeon hozzászólása:
Amint tudjátok, egy csomó cikk van már a Rainnel kapcsolatos témában, a honvédelmi fegyelmi bizottság vizsgálja, hogy vajon Rain megszegte-e a katonai szabályokat vagy sem, ezért a Rainy Entertainment szerint el van zárva a kommunikációs lehetőségektől, és nem tud a hivatalos honlapján bejegyzés sem megjelentetni, amelyben tisztázná a helyzetét.
Szeretném, ha összegyűjtenénk az ütemtervéből azokat a tevékenységeit, amelyeket a hadseregben végzett, függetlenül attól, hogy tényleg indítanak-e ellene fegyelmi eljárást.
Arra gondolok, hogy elkezdeném összegyűjteni egy dossziéba az elmúlt tevékenységének bizonyítékait, szóval ha bármilyen anyagotok van a tevékenységeiről, értesítsetek róla e-mailben (mail cím).

(későbbi bejegyzés:)
Azt hiszem, hogy sem a hazai, sem a külföldi rajongók valójában nem tehetnek semmit.
Ennél a pontnál a személyes érintkezés a DEMÁ-val vagy a Honvédelmi Minisztériummal nem segít neki. Ha ezt tesszük, akkor lehet, hogy a helyzet még ennél is rosszabbra fordul, ezért kérem, hogy tartózkodjatok ettől. 
Azt szeretném, ha összegyűjtenénk visszamenőlegesen a tevékenységeinek bizonyítékait és összeállítanánk belőlük egy dossziét, függetlenül a DEMA vagy a Hadügyminisztérium határozatától. Sajnálom, de nem tudok válaszolni erre a kérdésre teljes bizonyossággal.

huhuhuhu hozzászólása:
Számomra az elsődleges prioritás, hogy kimutassuk Rainnek, hogy a rajongói részéről világszerte teljes mértékű támogatást és bizalmat élvez. Bár el van zárva a kapcsolatoktól, de még mindig olvashatja a híreket az interneten, és remélem, hogy még mindig láthatja a rajongói támogató üzeneteit, amelyek reményeim szerint adnak neki egy kis erőt ebben az időszakban.
Másodszor: egyetértek Terrivel, hogy a mi hangunk nem lehet gyengébb, mint az ellenségeié. Ha csendben maradunk, az hibás jelzés lesz annak elismerésére, hogy Rain valami rosszat tett. A tény pedig az, hogy ő nem tett semmi rosszat, kivéve, hogy elfelejtette feltenni a sapkáját, mialatt egyenruhában volt. Nem hagyhatjuk, hogy az ellenségei tovább rágalmazzák Raint. Abban nem vagyok biztos, hogy a Cloud egy hasonló nyilatkozata, mint amilyen a korábbi petíciónk volt, most megfelelő lenne-e. Bíznunk kell a koreai Cloudokban, hogy a legjobb megmozdulás mellett döntenek. Ha szükség van a tengerentúli rajongók részéről bármilyen segítségre, kérem, hogy értesítsetek. Mindent meg fogunk tenni. [A blogíró megjegyzése: az üzenet Japánból érkezett, az egyetértésre való utalás pedig a Cloud USA-val való kapcsolatot jelzi.]

[Cloud] Kang Sang-yeon hozzászólása:
Köszönjük, hogy ezt mondod, de azt hiszem, hogy lehetetlen támogató üzeneteket eljuttatni hozzá a rajongók részéről. Azt hiszem, hogy azt követően fogunk a tennivalókról dönteni, ha megtudjuk, hogy indul-e fegyelmi eljárás ellene.

huhuhuhu hozzászólása:
OK. 알겠습니다! 감사합니다 (Értettem! Köszönöm) 
Épp most jelent meg egy újabb hír. A DEMA képviselője azt mondta, hogy Rain nem tett semmi jogelleneset vagy katonai szabályzatba ütközőt a szabadságaival vagy a kintalvásaival kapcsolatos kérdésben. Nem indítható fegyelmi eljárás ebben az esetben! Megkönnyebbülhetünk a hírtől! (A hír forrása: http://www.newspim.com/view.jsp?newsId=20130102000958)


Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/02-jan-13-cloud-notice-to-cloud-fans?xg_source=shorten_twitter


A Cloud USA első írása szintén január 2-án jelent meg, amelyből rögtön kitűnik, hogy a nemzetközi média is azonnal felkapta a botrányszagú hírt:

A szokásos ügymenet: a média és a honfitársai tűz alá vették Raint a randevúzása miatt


Egy paparazzi fotósorozat médiában való leközlését követően Kim Tae-hee színésznő ügynöksége megerősítette, hogy ő és a mega-előadóművész Rain (Jung Ji-hoon, a ROKA tizedese) bimbózó kapcsolatban vannak és lassan kezdik megismerni egymást.

Ahogy értem, ők randifélén voltak, de az együtt töltött idejük csak egy hónapja fordult valódi kapcsolatba.

Tae-hee ügynöksége tovább folytatta: "Mindketten jól ismert celebritások, szóval nincs sok idejük arra, hogy találkozzanak egymással, és az is igaz, hogy a helyek, ahová leülhetnének beszélgetni, nagyon limitáltak. Új fényben kezdték látni egymást, és ilyen körülmények között elhisszük, hogy ezidőtájt még nehéz nekik pontosan megfogalmazni, hogyan éreznek... Tudjuk, hogy nagyon sokan érdeklődnek irántuk a riport és a fotók miatt, de az imént elmondtuk a történetet, úgy, ahogy az van.

Még 2011 második felében, mielőtt Rain katonai szolgálatra jelentkezett október 11-én, ő és Kim Tae-hee egy hatalmas kereskedelmi cég, a Coupang új márkájának arca lett, Kim Hyun-joong énekes/színész és Lee Na-young nyomába lépve. Azt mondják, hogy azóta barátok.

Idézve Kim egyik képviselőjét, aki ezt mondta: "Kettőjük mint két híresség maradt érintkezésben, miután felvették együtt a reklámfilmeket, és igazán egy hónapja kezdtek el találkozni. Rain nem tudott beszélni Kim Tae-hee-vel a riport megjelenése óta, mivel a hadseregben van."

Történetek keringenek a sajtóban, említve konkrét autókat, konkrét időpontokat és konkrét utakat, ahogyan a pár állítólag találkozott, de amennyire mi látjuk, egyszerű médiaspekuláció a részletes időtáblázat, amelyet nem erősítenek meg tények.

Ahogy látom, Rain ügynöksége azt mondta, hogy nem tudtak semmit a dologról, amíg a sztori ki nem pattant.

Így nekik még készíteniük kell egy második nyilatkozatot.

A témát már előkotorták a netizenek, reagálva a sztorira, és azt állítják, hogy Rain feltételezhetően túlzott "mértékű eltávozásban" részesült, mióta besorozták a seregbe. Azok az állítások, melyek a KDrama Stars.com 2012. októberi kutakodásain alapszanak, egy sor alaptalan szemétségnek tűnnek. A celebritás-katonákat már 2010-ben és részben 2011-ben tűz alá vették a túlzott mértékű eltávozásaik miatt, de azóta a különleges szabadságolásuk már lecsökkent, és jelenleg a celebritás-katonák szabadságának ideje 2012-ben hasonló a közönséges sorkatonákéihoz. Ezek a megállapítások közvetlenül abból a jelentésből származnak, amelyet Kim Jin Pyo (김진표), az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának tagja a Honvédelmi Részleg részéről terjesztett elő ez év októberében.

Ennek fényében értelmetlenül a netizenek mégis folyamatosan megkísérlik letörni Rain és a többi szórakoztató-katona reputációját.

Van még egy tárgy, amely ebből a sztoriból ered, és vannak olyan cikkek, mint ez és ez, ez és ez, és ez, amelyeket az egész világon terjesztenek és csűrik-csavarják az igazságot minden egyes alkalommal, amikor azt továbbadják.







Bizonyító erejű tényekkel alátámasztva, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője ragaszkodik ahhoz, hogy Rain összes kapott szabadideje összhangban van a katonai szabályokkal, és hogy az egysége egyszerűen "vizsgálja az ügyet" a nyilvánosság lármája miatt, de semmi többért. Szintén őt idézem: "Mi azt tanácsoljuk a katonáknak, hogy viseljék megfelelően az egyenruhát a szabadságuk alatt, beleértve a beretet is, de ennek elmulasztása NEM büntetendő bűncselekmény." Rain nincs bajban a hadseregnél. Mégis a riporterek felelőtlenül szítják a tüzet a "híreikkel" arról, hogy "szolgálati időben a városban tartózkodott", "semmibe veszi a katonai szolgálat feltételeit", és "a bebörtönzés nem zárható ki".
Ez a rossz újságírás nagyon emlékeztet a három hónappal ezelőtti hamis jelentésekre, melyek szerint Rain lehet hogy "egészségkárosodást okozó sebészeti beavatkozáson esett át" és "leszerel, mert a katonai pályafutása véget ért".
A R.O.K. katonák ezreinek van barátnője és barátja, férje és felesége. Sokan közülük látogatják a barátnőjüket és a barátjukat az eltávozásaikon, vagy randevúzni kezdenek a katonaidejük során. A katonák sok egységben mennek karácsonyi szabadságra, nem csak egyedül a szórakoztató egységből. A katonák azért vannak a seregben, hogy védjék a polgártársaikat. Ők nem börtönbe zárt bűnözők és elítéltjek, ezért az, hogy a fegyveres erőknél lévő emberek hónapokra számolják fel a kapcsolatukat, nevetséges és kegyetlen elvárás.
Pedig ezért Raint magát is felnégyelnék a honfitársai az összes adandó alkalommal, tekintet nélkül a példamutató katonai szolgálatára, többoldalú tevékenységeire, sikereire, amellyel a világot Dél-Korea kapujába hozta, és küzdelmeire a különféle egészségi állapotaiban - mindezt szívszorító látni és lehetetlen megérteni. 
Rain a tervek szerint 2013. július 10-én távozik a hadseregből, és az a nap biztosan nem tud elég gyorsan elérkezni a számára.
Kim Tae-hee új drámáját, Jang Ok-jung (Living By Love) címmel a tervek szerint márciusban fogják sugározni. Kívánunk neki sok sikert az új projektjéhez, és kívánunk mindkettejüknek beteljesült boldogságot a magánéletükben.
Stephe Thornton, Managing Editor 
Forrás: http://cloudusa.wordpress.com/2013/01/02/editorial-business-as-usual-rain-under-fire-by-the-media-and-his-countrymen-for-going-on-a-date/


Másnapra már teljesen világossá vált, hogy mégsem a szokásos ügymenettel állunk szemben. Rain ellen mégis bejelentették a fegyelmi eljárás megindítását, a média és a netizenek dühödt támadásai minden Raint védő megnyilatkozást ízeire szedtek szét. Bár a különböző országokban működő Cloudok eredetileg törekedtek a megjelenő hírfolyam minél teljesebb körű bemutatására, látva a hamis információk dömpingjét, egyre többen jelentették be azt a döntésüket, hogy további közlésekkel nem segítik azok terjedését. Január 3-án pedig megjelent a koreai Cloud közleménye.



130103 [Cloud közlemény]★ Szükséges, hogy sürgősen szót váltsak veletek 

A katonai fegyelmi bizottság döntését, miszerint fegyelmi eljárást indítanak Rain ellen, valamikor holnap fogják bejelenteni. A tegnapi cikkek, amelyek vádló ujjal mutattak rá, rémálmot jelenthettek a számotokra és valószínűleg nagyon felzaklattak benneteket.
 
Gondolom, hogy nem tudtatok mást tenni a jelen körülmények között, mint figyelni, és ezért talán tompának és szomorúnak érzitek magatokat.
 
Ahogyan a Honvédelmi Minisztérium szóvivője említette, Raint elzárták a kommunikációs lehetőségektől, mivel megszegte a katonai előírásokat és elkövetett egy hibát, és egyáltalán nem tudtam kapcsolatba lépni a Rainy Entertainmenttel sem, ezért gondolom, hogy a cégnek nem lesz könnyű nyilvánosságra hoznia az álláspontját.
 
Jelen helyzetben igaz az, hogy jobbító szándékú szavaink és tetteink hamisan torzulhatnak bizonyos médiák által, így azt hiszem, hogy a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy az olyan pártatlan tudósításokat terjesztjük, amelyeket linkelve itt láthattok, a lentiek ilyen, róla szóló mérsékelt cikkek. Ha bármilyen objektív és pártatlan írást találtok róla, kérem, hogy osszátok meg velünk, meghagyva azokat a hozzászólások között. Azonnal létre fogok hozni azokhoz egy linket.

1. 정지훈의 '특권'을 향한 '분노'와 '인권'의 문제
1. A felháborodás Jung Ji Hoon különleges privilégiumai miatt és az emberi jogok kérdése
http://news.nate.com/view/20130103n24086

2. 비, 휴가·외박 71일 아닌 27일…마녀사냥 우려"
2. Rain szabadnapjainak és kintalvási napjainak száma 27, nem 71... Félő, hogy ő egy boszorkányüldözés áldozata lesz.
http://joynews.inews24.com/php/news_view.php?g_menu=700100&g_se...
Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/130103-cloud-notice-i-need-to-have-a-word-with-you-urgently



A Cloud közleményében 1. számmal megjelölt cikk eredetije január 3-án jelent meg. A hype tornádója már csúcson pörög, ám ez az írás hirtelen más megvilágításba helyez egy sor dolgot.


[04-Jan-13][Media News] A felháborodás Jung Ji Hoon különleges privilégiumai miatt és az emberi jogok kérdése


A zenész Rain (Jung Ji-hoon) vezeti a "2012 Noble Military Family Awards"
ünnepséget ⓒ News 1




Az énekes Rain (Jung Ji-hoon őrvezető) civil ruhában, külsős táncosaival kísérve tartott egy ünnepi fellépést a 9. Bajtárs Maratonon, amelyet Szöulban, a Han Folyó Polgárainak parkjában rendeztek az elmúlt év szeptember 15-én. Az esemény, amelynek házigazdája a Honvédelmi Minisztérium Nyilvános Tájékoztató Szolgálata volt, 5100 résztvevőt vonzott, közöttük aktív szolgálatos katonákat, az Amerikai Fegyveres Erők Koreában lévő tagjait, katonatiszteket és közönséges polgárokat. Valószínű, hogy Jung Ji-hoon szórakoztató katonaként az ilyen eseményeken szó nélkül teljesítette a parancsot. ⓒ News 1

[Vélemény]

A szórakoztató média és a Honvédelmi Minisztérium döbbent reakciói a Jung Ji-hoon és Kim Tae-hee közötti romantikus kapcsolatról szóló pletykákat követően

[Mediaus] Úgy tűnik, hogy a Honvédelmi Minisztériumot kissé galvanizálták a meglepő hírek. Az újévi szünnapra exponálták a hír-médiában, hogy Jung Ji-hoon (színpadi nevén Rain), aki jelenleg tizedesként szolgál a koreai hadseregben, és aki ennek a nemzedéknek egyik legnagyobb sztárja. romantikus kapcsolatban áll Kim Tae-hee-vel. Az internet fellángolt a hírektől. Azóta, hogy egy exkluzív riportot közölt a Dispatch, amely állítólagosan az előadóművészek és celebritások híreire szakosodott médium, az ehhez kapcsolódó tartalmak különböző keresőszavai folyamatosan vezetik a kulcsszavak listáját, és megszámlálhatatlan a cikket újraközlő riportok özöne.

A hír a legkülönbözőbb vitákra adott alapot. Bár a Dispatch sajátos riportja csak a két híresség randevúzására fókuszált, a hírek a problémák megvitatását váratlan irányba terelték. Az idő és a helyszín, amelyikben Jung Ji-hoon, akit a továbbiakban szórakoztató katonaként nevezünk, találkozott Kim Tae-hee-vel egy randevúra, problémás kérdésként vetődött fel. Hamarosan Jung katonaságtól kapott szabadnapjainak számát tették közzé. Még azt is részletekbe menően széles körben ismertették, hogy hol tartózkodott a szabadsága alatt.

A kommentárok bővelkedtek Jung eltávozási napjai számának és a Hyon Bin (aki a tengerészgyalogságnál szolgált) által kapott számoknak az összevetésében, és végül a Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy összehívna egy fegyelmi bizottságot Jung Ji-hoon beszámoltatására. Kim Min-seok, a Hadügyminisztérium szóvivője és a Joongang Ilbo nevű katonai napilap korábbi újságírója írt egy hivatalos véleményt, azt állítva, hogy "Bár Jung Ji-hoon tizedes próbákra (új dalainak előadásához) volt kiküldetésben a bázisról, amely a hivatalos katonai szolgálat része, az is igaz, hogy a visszavezető út során magántalálkozókon vett részt, és az ilyen privát kapcsolatokat a katonai szabályok megsértésének lehet tekinteni", és világossá tette véleményét, miszerint Jung Ji-hoon-nak fegyelmi eljárás elé kell állnia. Továbbá, hogy Jung katonai szabályszegéseivel kapcsolatos legapróbb adatok is elő lettek terjesztve.

Nemcsak a dátumok váltak köztudomásúvá a nyilvánosság számára, amelyeken Kim Tae-hee-vel találkozott, hanem úgy tűnik, hogy még az afféle részletek is, hogy kinek az autóját vezette és hová ment, mind a problematizálás részévé váltak. Mivel a sajtó reakciói már alaposan felhevítették a helyzetet, a Honvédelmi Minisztérium burkoltan megkísérelte lecsillapítani a közvéleményt azzal, hogy kilátásba helyezte, ki fogja használni ezt az alkalmat arra, hogy korrigáljon a szórakoztató katonákra vonatkozó szabályzatán.

A Honvédelmi Minisztérium azt állítja, hogy ezentúl az összes szórakoztató katona egy tiszt által lesz kísérve, amikor elhagyja a bázist, és feltétlenül szükséges lesz 10 óra előtt visszatérniük a laktanyába. A nagyon heves érdeklődést vélhetően a Rain és Kim Tae-hee közötti románc hírei keltették, és hogy a sajtó rohan a szenzációs híreket szétkürtölni, az eléggé várható volt.

Amióta a hírfolyamokat leigázta az internetes portál-kultúra, a média egy évek óta tartó fárasztó küzdelmet folytat, hogy kiérdemelje a legtöbb klikkelést, és ezért úgynevezett "spot news" tartalmakat generál, és ez egy olyan probléma, amellyel foglalkozni kell, mint az egész sajtómédia világnak az átalakulásával. Habár továbbra is zavarba ejtő kihívás a névtelen tömegek hozzáállásának megfejtése, akik a hírekre reagálva fejezik ki dühüket, és haragjuk okainak és céljainak megértése.

Kezdjük azzal, hogy Jung Ji-hoont magát nem lehet hibáztatni az eltávozási napjainak számát illetően, amelyet a hadseregtől kapott. Az eltávozás odaítélése a Honvédelmi Minisztérium felelőssége, akik a szórakoztató katonákért is felelősséggel tartoznak, és mindez a katonai szabályzat ügye. Bár egy ideje már megjelentek elégedetlen megjegyzések a megítélt eltávozási napokkal kapcsolatban, amelyben nemcsak Ji-hoon részesült, hanem a szórakoztató katonák többsége, a hadsereg hosszú ideig nem tett semmilyen intézkedést a probléma kezelésére.

Az ok egyszerű. Azért történt így, mert ezek a szórakoztató katonák magának a Honvédelmi Minisztériumnak a gyakorlatát követik a katonai szolgálatuk teljesítésének érdekében. Az a mód, ahogyan a Koreai Köztársaság hadserege túszként tartja fogva ezeket a fiatalokat, alapvetően semmit nem változott az elmúlt néhány évtizedben.

A "szolgálat" feltétel nélküli szükségessége okán a katonaság kivételezettség nélküli kötelezettsége megtorpanás a fiataljaink előremenetelében. Egy bizonyos ponton a szórakoztató katonák váltak annak eszközévé, hogy a hadsereg cukormázaként fedjék el ennek a rendszernek az erőszaktételét.

A kötelezettség szükségességének indoklásához a híres előadóművészek által teljesített katonai szolgálatot két logikai szálon is kihasználják, először is azt a benyomást keltve, hogy "még egy híres celebritás is ugyanúgy szolgál a seregben, ahogyan mi". Másodjára pedig hatékonyan kimutatják, hogy "a híres előadóművészek bizonyítják, hogy egy korszerű hadsereg lehetővé teszi a katonáknak, hogy teljes mértékben hasznosítsák a tehetségüket a szolgálat alatt". A híres előadókat ezért a katonaság használja és kihasználja, ily módon megkülönböztetve őket a rendes katonáktól.

A hadseregben, ahol egy szigorú rendszert követnek az érdemekért és a vétségekért adott jutalmazások és büntetések terén, az "eltávozás" azon katonák számára szinte az egyetlen adható kompenzálás, akiket így igénybe vettek és kizsákmányoltak.

Psy, akinek elrendelték újrasorozását a seregbe, mert elkövette azt a vétséget, hogy a katonai szolgálata alatt tartott egy zenés előadást, később egy talk show beszélgetésében hozta nyilvánosságra, hogy az volt az ironikus az egészben, hogy a második katonasága alatt volt a legnagyobb számú fellépésre kényszerítve, és hogy az előadói munkájának kompenzációjaként a katonai egység egy sor különböző ellátást biztosított számára.

Ugyanez az eset Jung Ji-hoonnal, aki mióta bevonult a hadseregbe, különböző katonai plakátokon és közönségtájékoztató videókon tűnt fel, fellépett koncerteken és még műsort is adott a Yeosu Expo keretében, annak okán, hogy az Expót nemzeti eseménynek tekintették. Hogy a katonaság ezekért az extra szolgáltatásokért kompenzációként eltávozásban részesítette, az önmagában egy elvitathatatlan gyakorlat a katonai rendszerben, és ez sokkal inkább strukturális probléma, semhogy különösképpen kifogásolni lehessen ezt önmagában egy egyedi eset kapcsán.

Más szóval, a Jungnak adott eltávozásokat nem annyira a katona személyes felelősségének kell tekinteni, hanem sokkal inkább egy rendszerszintű ellentmondás problémájának a ROK hadseregén belül. Továbbá felvetődhet ennek az esetnek a kapcsán annak kérdése is, hogy a Honvédelmi Minisztérium sietett a problémát úgy kezelni, hogy az eljárás határain kívül essen a közönséges sorkatonák szabadságainak és eltávozásainak engedélyezési gyakorlata.

A felhördülést követően, az a tény, hogy Jung egy ismerőse által szolgáltatott autót vezetett a laktanyába visszavezető úton, és hogy magánemberként találkozott egy személlyel az eltávozása alatt, már rámutatott a katonai szabályzat áthágására, és erre reagálva a Honvédelmi Minisztérium azt nyilatkozta, hogy meg fogja hozni "a szükséges intézkedéseket, biztosítva, hogy az a többi katonával szemben tisztességes legyen".

Ha ehhez hasonló eset fordul elő, akkor is törekszik majd a hadsereg Jung esetéhez mérten egyenlően szankcionálni az összes aktív szolgálatos katonát, akik hajlamosak a helyőrségi és a katonai szabályozások megkerülésével fiatalos vágyaik oltására az eltávozásaik vagy szabadságaik idején?  Ez nem tűnik meggyőző álláspontnak.

Sokkal inkább a vitának azt az aspektusát kellene igazán fontosnak tekinteni, hogy az egyén magánélete és a nyilvánosság érzéketlensége terén vannak a szórakoztató katonák emberi jogaival kapcsolatos problémák. Ha következetesek akarunk lenni annak logikájában, hogy Jung Ji-hoont nem kellene a többi katonához képest kivételként kezelni, akkor azt is el kell fogadni, hogy a szórakoztató katonák emberi jogait sem lehet a minden állampolgárt megillető emberi jogok alóli kivételként megsérteni.

A Jung Ji-hoon és Kim Tae-hee közötti kapcsolat teljesen magánügy, és bár a kettejük kibeszélése szétáradt a térben a mindenfajta mások magánéletéről szóló bizsergető pletykákban, van egy határ, amit tiszteletben kell tartani, és kettőjüket fel kell arra jogosítani, hogy megvédhessék a magánéletüket.

Jung Ji-hoon és Kim Tae-hee kapcsolatát, csak hogy részben vagy egészben megfeleljenek a szórakoztató hírmédia és a közvélemény kombinálási hajlamainak, nem kellene engedni, hogy szétszakítsák és nem lenne szabad a kapcsolatukat kitenni mindennek, a magánélet ügyét ily módon nem lenne szabad megsérteni.

Mert bárki részéről, aki megszenvedte az aktív szolgálat nehézségeit, érthető, hogy Jung Ji-hoon "különlegesen kivételes bánásmódban" részesítésének ötlete felháborodást keltene. Ugyanakkor ennek az ügynek az a kritikus pontja, hogy valójában a haragnak kire kellene irányulnia, és úgy tűnik, hogy sok ember teljesen tévesen azonosítja a tettest. Az igazi probléma nem a katona Jung személyes viselkedése, hanem a koreai Honvédelmi Minisztérium politikája, amely a besorozási rendszerben a híres előadókhoz rendelt egy különleges státuszt, és a rendszer önkéntelenül visszatükrözi azt a meggyőződést, hogy a mi elavult sorozási rendszerünk visszaéléseit már aligha lehet elkendőzni a közvélemény előtt az ilyen különleges bánásmód eseteinek általánosításával.

Szintén meg kellene mutatnunk, hogy az az erős meggyőződésünk, miszerint Jungnak nem kellene különleges privilégiumokban részesülnie, talán kiegyensúlyozása az általános emberi jogok megsértésére való hajlandóságunknak, amely jogokra pedig még a hírességeknek is jogosultaknak kellene lenniük. A szórakoztatásvezérelt újságírás torz működése és annak igénytelen fogyasztói általi kettős szorításra reagálva, a Honvédelmi Minisztérium csupán eltussolni siet az ellentmondásokat, oly módon, hogy el fogja hárítani a saját felelősségét.

Az Egy keserédes élet című filmben Lee Byeong Heon karaktere, aki egy bosszú alanyává válik, és nem tudja felfogni annak okát, végül sikoltva fellebbez, ezt mondva: "Miért teszitek ezt velem? Mikor mint egy kutya, mindent megtettem nektek?" Úgy tűnik, hogy a katona Jung Ji-hoon ebben a pillanatban ugyanígy érezheti magát.


Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/04-jan-13-media-news-the-outrage-over-jung-ji-hoon-s-special-priv

A 2. számmal megjelölt írást, amely már a Honvédelmi Minisztérium hivatalos közleménye, szintén január 3-án közölte a sajtó (teljes fordítása írásunkban megtalálható ezen a címen: [03-Jan-13][Joynews News] Rain szabadnapjainak és eltávozási napjainak összege 27 nap, és nem 71 nap ... a vita boszorkányüldözéssé fajult), de elsőként gyorsan csak a legfontosabb információt tartalmazó rész, a szabadnapok megoszlására vonatkozó szakasz angol fordítását készítették el, és a cikk szerint szerint így alakultak Jung tizedes eltávozásai:

7 days) 1.4~10: 봉와직염; phlegmon; cellulitis (betegség, kötőszövet-gyulladás)
8 days) 2.9~17: 및 포상휴가; lower rank reward leave (jutalom)
7 days) 2.29~3.6: 특급전사 포상휴가; special troop reward leave (jutalom)

4 days) 5.29~6.1: 단장 포상휴가; leader reward leave (jutalom)
4 days) 6.25~28: 대대장 포상휴가; battalion commander reward leave (jutalom)
3 days) 8.19~21: 단장 포상휴가; leader reward leave (jutalom)
2 days) 8.22~23: 홍보지원대장 포상휴가; public relations aid reward leave (jutalom)

10 days) 단증 획득 또는 상벌점 (a pontozási rendszer alapján)

44 days) 공무상 출장 --> official duty business trip (hivatalos célú utazások)
          25 days) studio recording. dance practice. (stúdiófelvételekre, gyakorlásra adott kimenők)
          19 days) 위문열차 (Consolatory Train - koncertek)

정기휴가: didn't take any ordinary leave yet (ünnepek: eddig nem volt ezekhez kötődő eltávozáson)

A fentiekből több dolog is kiolvasható, például ilyenek, hogy:

- Rain 2012-ben összesen 38 napot töltött tényleges szabadságon
  • ebből 22 nap még a demilitarizált övezetben lévő egységében töltött szolgálatának idejére esik, tehát ezekkel kapcsolatosan fel sem merülhet a PR-egységtől kapott extra juttatások vádja,
  • a 22 napból 7 nap a kiképzősegéddé kinevezéshez szükséges plusz háromhetes képzés teljesítéséért járó többletszabadság, tehát világos, hogy ez nem jár mindenkinek
  • a 22 napból további 7 nap betegállomány, tehát nem minősülhet szabadságnak,
  • így a PR-egységhez kerülés előtti szolgálat idején igénybe vett rendes szabadnapok száma 8,
  • a PR-egységnél töltött tíz hónap alatt pedig összesen 23 napnyi rendes szabadságot kapott,
- a további 44 eltávozási nap (amely leginkább nem is nap, hanem többnyire éjszakai kimaradási engedély) mind munkavégzéshez, köztük fellépésekhez kapcsolódik
  • ebben a 44 napban szerepel 19 olyan nap, amelyeken a Consolatory Train műsorában, illetve a Yeosu Expo keretében lépett fel, és ezek helyszíneire Rain többnyire busszal, csoportosan utazott a többi fellépővel együtt,
  • a 44 nap fennmaradó része a fellépésekhez szükséges gyakorlások és próbák eltávozási alkalmait képezi.
    (A későbbiekben ez a számsor még kiegészült egy adattal:
    • Rain az áthelyezését követően is volt egy sérülés miatt 4 napot betegállományban, amit még az előző állomáshelyén kérelmezett, de már PR-katonaként vett igénybe.)

    A szabadnapok mellett álló megnevezésben a "jutalom" csak arra utal, hogy éppen melyik teljesítményért ítélték meg a szabadságot, és az így kapott jutalomnapok számából áll össze végül a katona adott évben kivett összes szabadsága.

    A média és a rosszakarók köre a fenti napok számát egyszerűen összeadta - a fenti számsor teljes összege az egész évre vetítve 89+4=93, ebből a PR-egységnél töltött időre 67+4=71 nap esik -, amelyből Rain ténylegesen igénybe vett szabadsága az egész 2012-es évben 31+7 nap volt, ebből a PR-egységnél töltött időszakra 23 nap esett, ezt kell összemérni a rendes sorkatonák által a teljes szolgálati idejük alatt átlagosan kapott 43 nappal. Rain 2011-ben nem volt szabadságon.

    És akkor még egy kis matek:
    Egy közkatona 43 napnyi összes szabadságának (21 hónapos szolgálattal számolva) egy hónapra eső átlaga kb. 2 nap. Ebből következően, ha feltételezzük, hogy a katona havonta egyenlő arányban használja fel a szabadságát (nem így van, de tegyük fel), akkor a szolgálatának

    1-5. hónapjára a közönséges sorkatonának 10 napnyi szabadság jut, 
    ezzel szemben Rain a frontvonali bázisán töltött első öt hónapja alatt 8 napnyi szabadságot kapott, 
    (az ebben az időszakban kapott extra 7 napos szabadságot azért nem szerepeltetem az összesítésben, mert azt Rain az öthetes alapkiképzésen felüli további háromhetes kiképzés kiváló teljesítéséért kapta, amely rangbéli emelkedéssel is járt, így lehetett őrvezetőként kiképzési segéd - ez a közönséges sorkatonákra értelemszerűen nem vonatkozik)

    6-15. hónapjára a közönséges sorkatonának 20 napnyi szabadság jut,
    ezzel szemben Rain a PR-egységnél 23 napnyi szabadságot kapott,
    (ez lesz az a szám, amelyet a vizsgálat tárgyát képező időszakra vonatkozóan a Honvédelmi Minisztérium és a DEMA közleményeiben szabadságként látni fogunk, azzal a kis különbséggel, hogy a számításukban véletlenül benne maradt Rain négynapos betegállománya is, ezért ők 27 napról fognak beszélni)

    16-21. hónapjára a közönséges sorkatonának 13 napnyi szabadsága jut,
    ezzel szemben Rainnek 12 napnyi szabadsága maradt.


    Mindebből egyértelműen kitűnik, hogy Rain semmiféle extra juttatásban nem részesült, 
    és még a szabadnapjainak odaítélése is időarányosan történt.


    A médiában viszont a mindent összesítve kapott hatalmas szám terjesztésével sokkolták a közvéleményt, úgy állítva be a helyzetet, mintha Rain kedvében járna az egész hadsereg, és közben nem felejtették el a rendes katonáknak járó csekély számú szabadnappal szemben hangsúlyozni az égbekiáltó méltatlanságot.

    [Ismét egy kis személyes eszmefuttatás, a katonaságban szolgáló előadóművészekkel szemben támasztott elvárásokról és azok teljesíthetőségéről - most Rain kapcsán, mivel úgy tűnik, sokak számára nem világos, hogy miért is lehetett szükség az engedélyezett próbákra, gyakorlási időkre.
    Raintől természetesen mindenki professzionális színpadi teljesítményt vár el, ő maga sem engedhet meg magának másfélét, akármilyen körülmények között is kerüljön arra sor.

    A katonaság első öt hónapjában talán csak a fizikai kondícióját volt képes megőrizni, ezen túlmenően Rainnek nyilvánvalóan esélye sem volt a táncos szerepléshez szükséges készségeinek karbantartására. A pusztán erőnléti edzések viszont nem biztos, hogy jót tesznek egy táncos flexibilitásának, az amúgy is túlterhelt ízületekre gyakorolt hatást nem is említve. Rain bevonulása előtt átesett egy alapos orvosi kivizsgáláson, mely a jó kondíciója mellett kimutatta, hogy az ízületeinek állapota tíz évvel idősebb emberre utal.
    Egy másik példával szólva: egy zongoraművész esetén sem lenne normális elvárás, hogy ha fél évig csak követ törettek vele, akkor rögtön utána képes legyen egy bravúros zongoraverseny előadására. Nyilván kell idő a kezek finommozgásainak helyreállítására, ha egyáltalán az még lehetséges - ez talán mindenki számára világos, és nem más a helyzet egy táncossal sem.
    Ráadásul Rain is, mint bárki a seregben, egy sor sérülést szerzett a különböző katonai kunsztok amúgy kiváló teljesítése során (a PR-egységhez is egy bokasérüléssel érkezett, és emiatt a fellépéseit nem is tudta azonnal megkezdeni). Továbbá a bevonulás óta átment egy testsúlyingadozáson is (az alapkiképzés végére ijesztően sokat fogyott, majd azt követően, talán túlzott visszahatásként, még egy kis túlsúlyt is felszedett), ami megint csak azt bizonyítja, hogy a magával való törődés nem igazán jöhetett szóba ezekben az időkben.

    Február-március fordulóján megszületett az áthelyezéséről szóló döntés, és egy szinte azonnali vietnami "bevetést" követően, ahol műsorvezetőként éppen csak a színpad levegőjét szívta újra magába, máris egy nyilvános, értsd civil közönség számára is nyitott, tévéközvetítések sorával kísért eseményen találta magát, ahol rögvest mindenki azt vizsgálta, hogy mennyit változott, hogyan mozog, hogyan néz ki, megvan-e még a sármja stb. stb. stb. Szokásosan még a próbán készült felvételek is átszáguldottak a világon, amelyeken viszont láthatóvá lett, amit a fellépésen Rain jól leplezett, hogy fájlalja az egyik lábát.



    Az sem igényel talán különösebb magyarázatot, hogy a katonaság körülményei között mekkora kihívást jelenthetett a világkiállításon történő két DEMA-koncert, amelyekben természetesen örömteli volt látni Rain elég hosszú, nyolc számból álló saját blokkjait. A fellépések a rutinjának köszönhetően ugyan professzionálisra sikerültek, de aki tudja, hogy milyen gondossággal készítette elő a katonaságot megelőzően a színpadi megjelenéseit, az sejtheti, hogy ezek az események a fellépés öröme mellett nem kis stresszt is okozhattak neki, hiszen úgy kellett a megszokott színvonalat hoznia, hogy a táncosaival, a saját stábjával fél éve megszűnt a napi kapcsolata, tehát nem szórakozásból volt szüksége a hosszabb kihagyás után a formába kerüléshez, a táncosokkal való újbóli összerázódáshoz és a koreográfiák felfrissítéséhez a gyakorlási alkalmakra.
    Arról most szót se ejtsünk, hogy még a fellépésének napja is tele lett zsúfolva számára kötelező programokkal, és például a június 16-i délutáni sajtótájékoztatón egyértelműen az volt érezhető, hogy Rain nemcsak a katonaság, hanem hirtelenjében az egész EXPO reklámarca is lett.
    A már komolyabb művészi előélettel rendelkező PR-katonák számára állandó problémaként jelentkezhet, hogy a katonai fellépéseik során nem válik el a közönség szemében a civil pályafutásukhoz és a katonasághoz köthető image-ük, a közönség nem a számára közömbös Jung Ji-hoon katonát látja a színpadon, hanem Raint, a világsztárt, aki éppen katona. Ezek a katonai fellépések ugyanúgy nyilvánosságra kerülnek, a civil résztvevők fancamjai és a katonai tévé felvételei minden egyes alkalomról szétfutnak a neten, így Rain életművében ezek állandóan jelen lesznek. Ez azért fontos, mert miközben a PR-katonáknak a civil művészi karrierjük során saját szabadságuk és  felelősségük ügyében áll egy feladat vállalása vagy visszautasítása, azok megvalósításának színvonala, ez a katonai fellépések során egyáltalán nem így van. Sokszor a helyszínek, a színpadok, azok látványvilága, illetve a műsorok tartalma is feltételezhetővé teszi, hogy az előadó a civil életében nem vállalná az adott körülmények között a fellépést. És hiába tudjuk, hogy parancsra cselekszenek, nem kétséges, hogy sokszor komoly belső küzdelmet folytathatnak a saját művészpályájukból magukkal hozott, addig gondosan ápolt nívójuknak ellentmondó helyzetekben.
    Hangsúlyozva, hogy a legnagyobb csapás egy előadóművészre a teljes szereplés-elvonás, tehát messzemenően értékelendő a seregen belül erre nyújtott lehetőség, mégis konkrétan Rain esetében sem lehetett egyszerű megélni - bármilyen alázattal is teljesíti a kötelezettségeit -, hogy valóban No.1 világszínvonalú mega-előadóként egyszerre a Consolatory Train  közepes színvonalú esztrádműsorában találta magát, és hiába válik le az ő fellépésének blokkja jól elkülönítetten a műsor többi részéről, azért valahogy mégiscsak olyan az egész, mintha Michelangelo széklábat faragna (hogy számunkra jól ismert példával éljek), és hiába nagyszerű a hangulat ezeken a fellépéseken, azért az tagadhatatlan, hogy elsősorban nem a fellépők produkcióira kíváncsiak a közönség derékhadát alkotó katonák, hanem főként azt élvezik, hogy végre tombolhatnak egy kicsit. Láttunk olyan felvételt, ahol Rainnek a saját mikrofonját úgy kellett kicsavarnia egy kissé elszálltan mulató hadfi kezéből, és hát az énekes számok melletti butácska népszórakoztató játékok vezetése sem okozhat Rainnek túlzottan nagy szellemi kihívást. Mindennek ellenére egyetlen egyszer hagyta el egy panaszként is értelmezhető félmondat a száját, amikor szomorkás iróniával azt mondta, hogy "már szinte az ország összes játszóterén felléptem", ám ezzel is inkább csak a már bírhatatlan túlterhelését próbálta finoman jelezni.]

    De térjünk vissza az eseményekhez, mert mindeközben folyamatosan újabb és újabb műsorokban tálalták Rain és Kim Tae-hee színésznő leleplezett kapcsolatát is.


    A tvN e-News szenzációhajhász tudósítása január 3-án:


    Mivel ez csak egy újabb variáns, ezért nem fordítom le, a címe mindent elárul: Rain már hivatalosan kikerült a piacról, hölgyek...

    Mit szóljunk mindehhez? Mindenki le akarta nyúzni az utolsó bőrt is a sztoriról, az Y-Star Kíváncsi című műsora még egy jóst (!) is bevetett, aki kisütötte, hogy Raint és Kim Tae-hee-t a sors rendelte egymásnak, mivel jól kiegészítik egymást, és Rain vonzereje vágyat ébresztett Kim Tae-hee-ben. Hát ehhez a tengernyi okossághoz tényleg nem lehet sokat hozzátenni...

    Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/05-jan-13-ohkpop-rain-and-kim-tae-hee-are-destined-for-each-other

    Kim Tae-hee-t viszont január 3-án máris kivonták a bulvár frontvonalából, mondván, hogy édesapja születésnapjának megünneplésére kellett vidékre utaznia.

    Kim Tae-hee színésznő


    Talán a legextrémebb bulvárfirka 4-én jelenik meg, ezzel a címmel: A Toyotának van miért mosolyognia a Rain - Kim Tae-hee botrányban. A cikk azzal foglalkozik, hogy mindkét sztár Toyota márkájú autót használt a randevúzáshoz, és mivel a bulvár beterítette a fél világot a fotókkal, így hatalmas és váratlan ingyen reklámhoz juttatta az autómárkát.




    Közjátékok január 3-án és 4-én


    Viszont az élet is nagy rendező, és meglepően tud időzíteni. Rainnek színészként a Ninja Assassin főszerepe hozta meg a globális ismertséget, és a film producer testvérpárosa új filmjük promóciója kapcsán éppen ezekben a napokban Szöulban tartózkodott. Lana Wachowski egyetlen interjújában sem mulasztotta el méltatni Raint, folyamatosan arról beszélve, hogy milyen mély benyomást tett rá a tehetsége és a személyisége, és mennyire szívesen dolgozna vele újra. 

    "Amikor láttam a koncertjeiről készült videókat és az I'm A Cyborg, But That's OK című filmjét, teljesen megbabonázott a varázsa." - nyilatkozta január 3-án az MBC Golden Fishery című műsorában. 

    Nem tudhatom, csak valószínűsítem, hogy hozzá is eljuthatott a skandallum híre, és talán azt is sejthette, hogy Rain hollywoodi sikereit hazájában mekkora nimbusz övezi. Akár ezek tudatában, akár pusztán egyéni meggyőződésének adott hangot, de elismerő szavai éppen a legjobbkor hangzottak el a médiában, erősen a közönség emlékezetébe idézve Rain érdemeit.

    Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/04-jan-13-soompi-american-box-office-hit-movie-producers-reveal-w



    Egy korábbi sajtótájékoztatón így nyilatkozott Rainről,  melyet a The Korea Times is közölt december 13-án:



    "[Lana Wachowski] már korábban dolgozott Rainnel, a koreai énekessel, a Ninja Assassin-ban (2009) és azt mondta, hogy olyan volt vele együttműködni, mint egy "álom". Így írta le őt: "egy Mozarthoz hasonló fizikai zseni", hozzátéve, hogy a színészi alakítása során bármit kértek tőle, azonnal meg tudta csinálni.
    Forrás: http://www.koreatimes.co.kr/www/news/issues/2012/12/178_126847.html



    Ugyancsak egy kis érdekesség, hogy Rain egykori mesterének és ügynökének Park Jin-young-nak (JYP) egyik mentoráltja, Baek Ye-rin éppen január 4-én tette közzé új cover-ét, amely nem volt más, mint Rain egyik nagyon híres dala, az I DO. Hogy ez is a sors szeszélyes játéka volt-e, vagy JYP finom támogatása tanítvány-barátjának, nem tudhatom, csak felmerül bennem a 'miért éppen akkor és éppen azt' kérdése, és közben arra gondolok, hogy a zűrzavarra való tekintettel (hiszen az biztosan nem használt az előadó hölgynek) akár el is halaszthatták volna a megjelentetést, a dalválasztás pedig tág teret enged a szabad asszociációknak.






    2013.01.04-05-06.

    Pénteken, tehát január 4-én a DEMA honlapján megjelenik a hétvégi Sebességvágy műsorok szokásos előzetes információja (ugyan most csak az utolsó pillanatban), amelyben összesen annyi áll, hogy mindkét napi adást felvételről fogják sugározni.

    A  Cloud USA viszont ezt írja:

    "A közleményből helyesen az látszik, hogy Ji-hoon nem lesz ott, és KCM-et sem teszik ki számtalan olyan hallgatói kérdésnek, amelyek nem elfogadhatóak vagy megválaszolhatók."


    Forrás: http://cloudusa.wordpress.com/2013/01/04/post-rain-kcms-speeding-instincts-latest-broadcast-announcement/


    Pénteken megkezdődik a katonai fegyelmi bizottság tárgyalása is, és mindenki arra számít, hogy az gyors lefolyású lesz, hiszen a honvédség előzetes nyilatkozatai azt közvetítették, hogy a megelőző vizsgálatok nem találtak különösebb kihágást a sapkaviselés hiányán túl, és azt is közlik, hogy a tárgyalás eredményét még aznap ismertetni fogják. Azonban az idő telt és múlt, és aznap nem érkezett meg a vizsgálat lezárásáról szóló hivatalos közlemény, tehát csak annyit lehetett tudni, hogy hétfőn a bizottság folytatja a munkáját.

    Az egész hétvégére ráült a bizonytalanság feszült érzése, mert ebből azt lehetett gyanítani, hogy az ügy mégsem megy olyan simán, mint ahogy azt előre határozottan jelezték.


    A tornádó irányt változtat?


    Miközben azon aggódtunk, hogy Rain ügyében milyen szempontok élveznek prioritást a fegyelmi bizottság eljárásában, megjelentek az egész kérdést új megvilágításba helyező megnyilatkozások is. Érdekes megfigyelni, hogy amit első riadalmamban a legnagyobb problémának gondoltam - a szolgálati kimenők során beiktatott magáncélú találkozások tényét -, az szinte elő sem kerül a folyamatban, illetve teljesen súlytalannak mutatkozik. Rain a számháború alanyaként került veszélyes helyzetbe, de szerencsére voltak külső szemlélők, akik józanul végiggondolva mindezt, arra a következtetésre jutottak, hogy a parancsot végrehajtani köteles katona nem felelhet magáért a parancsért.

    Ha a rendszernek vannak működési hibái, akkor azért a rendszert működtetők kérhetők számon, nem az, aki annak ki van szolgáltatva. Ily módon viszont egy újabb helyzettel kellett szembesülni: bár Rain ügye továbbra is sodródott az eseményekkel, a problémák góca már nem is annyira az ő kihágása lett, sokkal inkább a Honvédelmi Minisztérium és a DEMA működése. Ez nyilván a fegyelmi eljárásra is hatással volt, mert a felszínre került kihágások már nem igazán a katonák magatartására vetettek rossz fényt, hanem rávilágítottak a rendszer hiányosságaira.

    Innentől kezdve a megnyilatkozások több ágra bomlanak, ismétlődnek a támadások, a honvédelem magyarázatai és a tények valós megközelítését célzó megnyilatkozások, valamint megjelennek objektív hangot megütő, tényfeltáró helyzetértékelések is.


    A jövő héten Rain fegyelmi bizottság elé áll  (The Chosun Ilbo, 2013.01.04.)


    A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön azt nyilatkozta, megerősítették, hogy az énekes és színész Rain a katonai szolgálatát megkerülve találkozott a barátnőjével, Kim Tae-hee színésznővel. A minisztérium véleménye szerint ez sérti a katonai szabályzatot és ezért fegyelmi bizottság elé állítják.

    Rain, aki a hadsereg szórakoztató hadtesténél szolgál, hivatalos feladatokra hivatkozva november 23-én, december 2-án és 9-én elhagyta a katonai bázist, hogy egy katonai rendezvény számára készülő dalon dolgozzon Gangnam egyik zenei stúdiójában. Mindhárom alkalommal este 9 és 10 óra között a munkája végeztével találkozott Kimmel.

    Kim láthatólag visszaszállította őt az autójával a minisztérium épületegyüttesében lévő bázisára, ahol Rain este 10:30 körül jelentette visszatérését.

    "Igaz, hogy kapcsolatot létesített a visszaúton" - mondta Kim Min-seok szóvivő. "A magáncélú kapcsolatfelvétel szabálysértésnek tekinthető."

    Sokaknak felszaladt a szemöldöke Rain 94 napnyi eltávozási engedélyétől, amely az eddigi szolgálati idejének egyötöde, több mint kétszer annyi, amennyit a többi egységben átlagosan 2009 és 2012 között kaptak, és hogy azelőtt felhasználta a 28 napi rendes szabadságát, mielőtt arra jogosult lett volna.

    A napok 25 stúdióbeli éjszakai kimaradást is tartalmaznak. "Minden alkalommal felhívtuk a stúdiót annak igazolására, hogy ott aludt-e" - mondta a katonai tisztviselő. "Tudomásunk szerint nem aludt a stúdión kívül."

    A szóvivő szerint a minisztérium úgy véli, hogy Rain csak négy kihágást követett el - a nyilvánosság előtt elmulasztotta a sapkáját viselni és három alkalommal találkozott Kimmel. "A szórakoztató hadtest fegyelmi bizottságát a jövő héten hívják össze és megteszik a szükséges lépéseket" - mondta. Hozzátette, hogy nem valószínű Rain börtönbüntetése, de a szabadságait csökkenthetik.

    A minisztérum állítása szerint Rain elismeri a szabálysértéseket, és azt mondta a feletteseinek,  szeretne időt kapni, hogy "végiggondolja a tetteit".

    A közfelháborodásra válaszul a minisztérium azt is elhatározta, hogy életbe léptet egy sor új szabályt, így a szórakoztató hadtest katonáinak kötelező lesz a bázis elhagyása esetén egy felettesükkel kapcsolatban maradni, és a próbákat követően este 10 óráig vissza kell térniük a bázisra.

    "Szigorú intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy a szórakoztató hadtestet ne érhesse többé kritika a különleges kiváltságokat illetően." - mondta Kim. "Ezek olyan lépéseket is tartalmaznak, amelyek megfékezik a túlzottan hosszú szabadságolásokat."

    Egyes kritikusok a szórakoztató hadtest leépítésére szólítottak fel, de a hadsereg nem akar ilyen messzire elmenni. "A szórakoztató hadtest tagjai gyakran dolgoznak a hétvégéken, és még a szabadságukat is felhasználják a katonai fellépések gyakorlásaira vagy hogy a hadsereg adásaiban megjelenjenek" - mondta tisztviselő. "Ez határozottan segít a csapatok moráljának erősítésében, szóval sokkal hasznosabb a szabályokon szigorítani, mint felszámolni az egységet."


    Forrás: http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2013/01/04/2013010401220.html


    A fenti interjú készítésekor már minden részletében ismeretes Rain szabadságának és eltávozásainak megoszlása, és függetlenül attól, hogy éppen a Honvédelmi Minisztérium képviselőjével beszél, az újságíró az általa hozzáfűzött szövegben többszörösen hamis adatot szolgáltat (94 nap, egyötöd), a felháborodás szítására ("sokaknak felszaladt a szemöldöke") alkalmas kifejezést használ, és ugyancsak arra okot adó összevetéseket tesz. Nem mulasztja el kiemelni a 25 éjszakai kimaradást, amelyhez viszont egyetlen magyarázó szót sem rendel.

    [04-Jan-13][Star News] "Egy katona elleni fegyelmi csak a farka legvégénél ragadja meg a kérdést. Nem Rain magatartása a legnagyobb probléma."
    Bejegyezve memo-rain által 2013. január 5-én 14:14 órakor

    Alig kezdődött el a Kígyó Éve, és a híres Rain (valódi nevén Jung Ji-hoon) máris bajokkal szembesült. Azon túl, hogy romantikus kapcsolatát a gyönyörű Kim Tae-hee-vel már a nyilvánosság elé tárták, most idézést kapott a katonai fegyelmi bizottság előtti megjelenésre, a katonai szolgálati szabályzat megsértésének vádjával.

    Rain magatartását két fő kérdésben találta problematikusnak a Honvédelmi Minisztérium. Elsőként, hogy az eltávozása alatt nem viselte a sapkáját, amit pedig a szabályzat előír, másodjára, hogy privát találkozást folytatott Kim Tae-hee-vel, mialatt hivatalos célú eltávozáson volt távol a bázisától. Azok, akik már szolgáltak a koreai hadseregben, valószínűleg egyetértenek abban, hogy a sapkaviselési szabály megszegésén való rajtakapása tulajdonképpen puszta balszerencse. Ez a fajta kihágás eddig a parancsnokoktól függően a legkülönbözőbb következményekkel járt: volt, akit végül magánzárkára ítéltek, de volt, hogy az ügy egyszerű rendreutasítással befejeződött.

    A sapkanélküliség a katonai rendelkezési szabályok megsértésének tekinthető, és ezt annak perspektívájában kell tekinteni, hogy az eltávozás alatt még a hideg időben használatos kipárnázott fajtájú sapka viselése is (amelyet a koreai katonák "kkalkkalyi"-nak hívnak), szigorúan véve, a szabályzat megsértése. Továbbá azt az esetet, hogy egy katona minden vasárnap találkozzon a barátnőjével, mialatt szolgálati célú eltávozáson van, a többi közkatona bosszantónak találná.

    Ha a kérdéses katona hivatalosan eltávozáson vagy szabadságon lenne, akkor magánéleti ügyként kellene védelmezni az esetet. De egy katonának randevúzni, mialatt hivatalos szolgálatban van, és a randevúját a szinte a város közepén lévő Gangnamban tartani, ez az a fajta gyakorlat,  amely mélyen lejújthatja a rendes katonákat, akik számára az egyetlen öröm, hogy várják a laktanyán kívül tartott hétvégi misét, és ajándékként megkapják a vasárnapi csokis pitéjüket.

    A Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy fegyelmi vizsgálatot tart a szolgáltató egységnél, amelyhez Rain is tartozik, hogy intézkedéseket hozhasson Rain katonai szabálysértésének ügyében oly módon, hogy az biztosítsa a méltányosságot a többi katona iránt. Első pillantásra úgy tűnik, hogy ez egy tisztességes eljárás. A Honvédelmi Minisztérium azt is elmagyarázta, hogy szándékában áll előkészíteni egy speciális fegyelmezési iránymutatást, amely a szórakoztató katonák (a közszolgálati tájékoztatás szolgálatában álló katonák) körében található lazaságok kérdésével foglalkozik. Ez újfent elsőre ésszerű intézkedésnek tűnhet.

    Azonban, mindent összevetve, egy közkatona fegyelmezésével csak a probléma felszínét igyekeznek kezelni. Egy riporternek két ízben is lehetősége adódott rendszeres szereplésre egy rádióműsorban, melynek a Honvédelmi Minisztérium Nyilvános Információs Szolgálatának egyik szórakoztató katonája volt a házigazdája.
    Még 2005-ben, heti egy alkalommal szerepeltem a Lee Min-woo által vezetett műsorban. Szintén hetente vendégeskedtem a Lee Joon-ki által vezetett adásban. Ezek a felkérések lehetőséget nyújtottak számomra, hogy némi betekintésre tehessek szert a szórakoztató katonák napi rutintevékenységeibe és az általuk megtapasztalt nehézségekbe. A szórakoztató katonák közül Hong Gyeong-min 2005-ben éppen leszerelt az aktív szolgálatából, miközben Yun Gye-sang-ot és Park Gwang-Hyeon-t a nyilvános tájékoztató szolgálathoz odarendelték. Hyong Gyeong-min, mint egy szolgálata végéhez közeledő őrmester, sokkal lazább viselkedést mutatott, míg Yun Gye-sang és mások, akiket nemrég rendeltek oda, sokkal merevebbek voltak a katonai fegyelem tekintetében.

    Akkortájt csak olyan katonák jelentkezhettek a szórakoztató katonai pozícióra, akik körülbelül hat hónapot leszolgáltak az frontvonalbeli csapatoknál. Más szavakkal, ezeknek az előadóművészeknek először teljes hat hónapot közlegényként kellett tölteniük a frontvonalbeli csapatoknál, mielőtt szórakoztató katonaként megkezdhették a szolgálatukat. [A blogíró megj.: Ez pontosan megegyezik Rain esetével, aki öt hónapot a frontvonalban lévő egyik hegyvidéki laktanyában szolgált le.]

    Ez éppen elég idő volt ahhoz, hogy megtapasztalják a közönséges sorkatonák életének nehézségeit és kihívásait. A szórakoztató katonák szolgálatának része a különböző eseményeken való részvétel, akár reggel, akár este, éppúgy, mint őrt állni a laktanyában, és még csak esélyük sincs arra, hogy megfelelően pihenni tudjanak az ünnepnapokon. Minden egyes ünnepen felkérést kapnak ilyen vagy olyan eseményen való részvételre. Gyakori eset, hogy a szórakoztató katonákat olyan munkákra szólítják fel, melyek a katonatisztek magánügyei.

    Volt, hogy teljesen magától értetődőnek számított egy olyan utasítás, hogy műsorvezetőként vagy énekesként teljesítsenek szolgálatot a katonatisztek rokonainak esküvőin. Abban az időben Yun Gye-sang egy alegységnél dolgozott, és még egy olyan étterem megnyitóján is köteles volt megjelenni, amelyet egy katonatiszt rokona üzemeltetett. Természetesen nem minden katonatiszt folytatott ilyen gyakorlatot. Lee Min-woo esetében az ő alegységénél a parancsnok szigorúan elrendelte, hogy semmiféle különleges bánásmódban nem részesülhet azért, mert egy közismert előadóművész, de ugyanakkor azt is, hogy nem lehet tárgya semmiféle pletykának a celebritása okán.

    Ennek köszönhetően Lee Min-woo különösebb baleset nélkül le tudta tölteni sorkatonai szolgálatának első hat hónapját. Amikor öt év múlva visszatértem a katonai rádióállomásra dolgozni, a szórakoztató katonák által tapasztalt feltételek időközben nem sokat változtak. Ha valami, akkor a feltételek még inkább megnehezedtek. Mindenekelőtt az, hogy túl sok a feladat, amelyekre a szórakoztató katonákat mozgósítják. A katonai televízió és rádió adásainak száma nagyon megnövekedett, és nekik szintén meg kell jelenniük különböző filmekben, zenés előadásokban, és a beütemezett eseményeik sokszínűsége is gazdagodott.

    Mióta a szórakoztató katonákat egyre többször igénylik, vannak olyan esetek, amelyekben már nem az alapegységben letöltött hat hónapos időt követően, hanem már az újoncok kiképzésének ideje alatt megszületik a kiválasztásra egy belső döntés. Igazság szerint a nyilvános tájékoztató szolgálathoz rendelt katonák száma nem túl nagy. Ez csak mintegy húsz katonát jelent. A szám magában foglalja a sok technikai posztot is, ezért a tényleges előadóművészek száma maga nagyon alacsony. Ilyen körülmények között sok olyan eset van, amikor a szórakoztató katonákat katonai zenekarokba rendelik és különböző eseményeken használják őket.


    Még olyan esetek is voltak, amelyekben már egy olyan előadó odahelyezését tervezték, aki csak a közeljövőben vonult be. Természetesen teljesen a Honvédelmi Minisztérium belátásától függ, hogy hogyan használja az emberi erőforrásokat. Mindemellett, mivel a tisztekből gyakran hiányzik a mérlegelés és az egység erőforrásai is elégtelenek, a gyakorlatban a szórakoztató katonákat a szolgálatuk idején annyira kihasználják, amennyire csak lehetséges, és aztán vigaszként némi szabadságot vagy eltávozást engedélyeznek nekik. [Megjegyzés: a Cloud USA felhívta a figyelmet arra, hogy mielőtt Rain 2010-ben halasztást kért volna a szolgálata megkezdésére, a PR-egység vezetője a következő nyilatkozatot tette: "A terveinkben ütemezetten szerepel egy filmes produkció akkorra időzítve, amikor Rain belép a hadseregbe, de a film még tervezési szakaszban van, és a forgatókönyv részletes kidolgozása nem fejeződött be." A teljes cikk itt található. ]

    Ez az oka, hogy a szórakoztató katonák gyakran nagyobb számú eltávozási napot kapnak, mint a közönséges sorkatonák. Annak, amiért Rainnek el kellett hagynia a bázisát a színpadi próbákhoz és a zenei felvételek elkészítésére, az az oka, hogy a katonai bázis nem rendelkezik a munkájukhoz szükséges feltételekkel. Sőt, az ok, amiért a bázison kívüli munkáját az estékre és a hétvégékre rendelték el a szokásos munkaidő helyett, megint csak az, hogy parancsba adták neki, hogy a színpadi fellépések által megkövetelt dolgaitnaz összes, hétköznapokra előírt feladatainak befejezését követően, csak ezeken túl, extra órákban végezheti.

    Ily módon a túlórázás nemcsak Rain esetében állt fent, hanem a legtöbb énekes esetében, akiből szórakoztató katona lett. Másként mondva, azt a munkamennyiséget, amit a katonaság keretében kellett elvégezniük, a szórakoztató katonák saját extra kapacitásaik terhére voltak kénytelenek ellátni. A szórakoztató katonák nem álltak tisztek kíséretében, amikor napközbeni vagy éjszakai eltávozáson voltak. Valóban helyes, hogy csak a katona legyen hibáztatva, ha a laza fegyelem problémába torkollik, mert felügyelő tiszt nélkül kapnak engedélyt napközbeni és éjszakai eltávozásokra?

    A Honvédelmi Minisztérium azt nyilatkozta, hogy a szórakoztató katonák különleges fegyelmi szabályozása szerint, ha a nyilvános információs szolgálat egy katonája távol lesz a bázistól, akkor kapcsolatban kell maradnia egy tiszttel, és hogy az előadások próbáit be kell fejezni este tíz óra előtt, mert erre az időpontra a katonáknak vissza kell térniük a bázisra. A Minisztérium azt is kifejtette, hogy a Honvédelmi Ügynökség Nyilvános Tájékoztató Szolgálatának vezetője, aki az egység munkáját irányítja, havonta közvetlenül fog jelenteni a Honvédelmi Minisztérium hadtestparancsnokának, aki a felettese.

    Ezekből arra következtetünk, hogy a kijelentések mögött az áll, hogy mostanáig a katonákat nem kísérték figyelemmel a tisztek, és az elvégzett tevékenységeikről nem számoltak be részletesen. Ez a mostani incidens még komorabbá teszi a szórakoztató katonák helyzetét, miközben a munkájuk még jobban meg lesz adóztatva. A rendszerben valójában semmi sem változott, miközben a katona az egyetlen, aki a végsőkig ki van zsarolva. Igaz, hogy Jung Ji-hoon tizedest meg kellene büntetni, mert randevúzott, miközben hivatalos katonai szolgálatban kellett volna lennie. Azonban ennél sokkal súlyosabb gond az, hogy a többi rendszerszintű problémával nem foglalkozik senki, egyedül csak egy magányos katona ellen indított fegyelmi eljárással.


    A yeongpyeongi tengeri csata idején volt egy incidens, amelyben a szórakoztató katonaként szolgáló Lee Jin-wookról készült fotó keringett az interneten, randevúzás közben mutatva őt a Hongik Egyetem környékén. Ez nagy felhördülést váltott ki a nyilvános tájékoztató szolgálatnál. Körülbelül ugyanebben az időben nagy izgalmat okozott, amikor kiderült, hogy egy másik szórakoztató katona fellépett, miközben családi ok miatt volt eltávozáson. Ezt az esetet eltussolták a külső figyelem felkeltése nélkül. Már akkor sem vették tekintetbe a rendszer problémáit, és csak magukat a szórakoztató katonákat kapták el. A gondok középpontjában nem Rain magatartása áll, hanem a tisztek gyakorlata.


    Eredeti forrás: mt.co.kr/view/stview.php?no=2013010410314134593&type=1&outlink=1
    Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/04-jan-13-star-news-disciplinary-action-against-a-soldier-address



    [04-Jan-13][TV Riport] A Honvédelmi Minisztérium "Rain feltételezett különleges kiváltságokban részesítését illetően... Rain szabadnapjainak számában benne vannak a Honvédelmi Ügynökség Nyilvános Tájékoztató Szolgálatánál töltött éjszakái is"
    Közzétette memo-rain 2013. január 6-án 12:18 órakor 
    A hatóságok nyilatkozatot adtak ki, hogy tisztázzák álláspontjukat azokkal a felmerült ellentmondásokkal kapcsolatosan, hogy vajon az énekes Rain (31 éves, Jung Ji-hoon), aki ismeretes, hogy érzelmi kapcsolatban áll Kim Tae-hee színésznővel, részesült-e különlegesen kedvezményes kezelésben a katonai szolgálata során. 
    Január 4-én az MBC TV "Section" című televíziós szórakoztató hírműsora (a továbbiakban "Section") beszámolt arról a vitáról, mely Rain szórakoztató katonaként élvezett állítólagos különleges kivételezettségéről folyik. 
    A katonaság általi kivételezett bánásmód körüli vita azt követően lángolt fel, hogy a Dispatch nevű szórakoztató médium közzétette, hogy Rain és Kim Tae-hee szerelmi kapcsolatban állnak, közölve a két híresség randevúzásáról készült fotókat is.  
    Eredetileg kritizálták Rain ruházatát is. A nyilvánosságra hozott fotókon Rain nem viselte a szabályoknak megfelelően a sapkáját, és az egyenruhája felett egy civil kabát volt rajta. A Honvédelmi Minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy "Egy katonának mindig rendezett ruházatban kell lennie, hogy megőrizze a katonaság méltóságát", és hozzátette, hogy "Rain nem lesz feltétlenül megbüntetve, de a terv az, hogy képzés és iránymutatás mellett utasítva lesz a katonai ruházat megfelelő viselésére." 
    Jelenleg 44 azon napok száma, amely a közönséges katonáknak szabadságként jár. A szórakoztató katonák átlagosan 75 napot kapnak, ami mintegy 1,7-szer több.  
    A Honvédelmi Minisztérium szóvivője kifejtette, hogy "Hogy két nagyszabású előadást tartott Jung tizedes a Yeosu Expo keretében. Időre volt szüksége, hogy felkészüljön az előadásokra. Ugyancsak, ha a K-Force Special Show előadásaira messzire kell utaznia, akkor ott alszik az adott helyszínen. Még akkor is, ha a helyszín ugyan közelebb van, de csak éjfél körül érne vissza Szöulba. 
    Az ilyen esetek, amikor a Honvédelmi Ügynökség Nyilvános Tájékoztató Szolgálatánál alszik, összesítve 19 napot tettek ki. Ezeket az eseteket is tartalmazza Rain azon szabadnapjainak száma, melyet a közönség számára publikáltak (az összes 71 nap tartalmaz 17 nap szabadságot, 10 kimaradási engedélyt az egyéni teljesítmény alapján és 44 eltávozást hivatalos feladatokra).  
    A szóvivő hozzátette, hogy "A fegyelmi tárgyalás a tervek szerint a szolgálatot követően tartott személyes találkozók és a katonai sapka viselésének elmulasztása tárgyában lesz megtartva."
    Eredeti forrás: http://www.tvreport.co.kr/?c=news&m=newsview&idx=297646
    Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/04-jan-13-tv-report-defense-ministry-regarding-the-alleged-specia



    [13-01-05] [A Channel, A - News] Az énekes Rain 71 napnyi kintalvása/eltávozása ... egy torzítás
    Interjú Shin In-gyun úrral, a Független Honvédelmi Hálózat képviselőjével

    Bejegyezve memo-rain által 2013. január 5-én 17:30 órakor
     
    A televízióban sugárzott interjú első része itt tekinthető meg, ez a rész foglalkozik Rain ügyével. Az alábbiakban az elhangzottak összefoglalása olvasható.




    Ha Rain valóban 71 nap eltávozást kapott volna a DEMÁ-nál töltött tíz hónap alatt (2012. márciusától decemberéig), az tényleg túlzás lenne, és nem elfogadható egyetlen koreai katona által sem. De átvizsgálva a DEMA által biztosított anyagokat, az úgynevezett 71 napnyi szabadság egy torzítás. Mint a DEMÁ-hoz tartozó katonának, Rainnek kötelessége, hogy elmenjen a különböző katonai egységekbe a Consolatory Train előadásaira. A 71 napból 19 a Consolatory Train előadásainak különböző helyein való kimaradás volt. Ugyanakkor vannak olyan tevékenységek is, mint a Yosui Expo, melyeken a DEMÁ-nak nemzeti eseményeknek megfelelően a kormányzatot kell támogatnia. Annak érdekében, hogy a turistákat oda vonzzák az országon belülről és a tengerentúlról, úgy mint Japánból és Kínából, egy kivételes fellépést rendeztek Rainnek. Ténylegesen 120.000 turista volt jelen. Rainnek hosszú ideje nem volt színpadon, mióta belépett a seregbe. Neki próbálnia kellett a háttértáncosaival. A DEMÁ-nak nincs stúdiója és felszerelése az ilyen próbákhoz, ezért neki máshova kellett mennie ezért. A probléma most az, hogy őt nem kísérték figyelemmel ezeknek a próbáknak során, mert nem volt rögzített az időbeosztása. A próbák lehettek kora reggel vagy késő éjszaka, ahogy a háttértáncosok elfoglaltsága megengedte. Az ilyen utazásokat a szolgálati célú utak közé kell besorolni. Ők ekkor éppen olyan katonák voltak, mint azok, akiknek a gyakorlótérre kell kimenniük gyakorlatozni. Az ilyen tevékenységek és a Consolatory Train előadásaihoz kötődő kintalvási éjszakák teszik ki a 44 napot, amelyeket a 71 napnyi szabadság tartalmaz. Ennek a 44 napnak a 71 napba csoportosítása egy torzítás. Ezek szolgálati utak voltak, és ezeket le kell vonni a 71 napos szabadságból. A levonás után Rain valójában csak 27 napot volt szabadságon. Egy közönséges sorkatona, aki tíz hónapja szolgál, átlagosan 21 napnyi szabadságot kap. Ehhez mérten Rainnek hat nappal több szabadsága volt. (Megjegyzés: a későbbi híradásokban a DEMA megerősítette, hogy Rain négy napnyi személyes szabadságot kérelmezett még az 5. Hadosztálynál töltött idején, mert egészségi problémái voltak. Ez a négy nap szintén benne volt a 71 napban, amelyeket ugyanúgy le kell vonni abból, mert nem részei a szabadságnak. Tehát valójában, összevetve az ugyanannyi időt szolgált közönséges sorkatonákéval, Rain csak két nappal több szabadságban részesült.)

    Mivel ezt a számot, a 71 napot felnagyították, Rain kritikák tömegeit szenvedte el.

    A DEMA már világossá tette a részleteket erről a 71 napról, és megerősítette, hogy a kintalvási napok rendben voltak. A probléma az, hogy a hivatalos ügyek végeztével személyes találkozást iktatott be. Megjegyzem, ez nem munkakerülés. Ha Rain munkakerülőként viselkedett volna, ez akkor lenne probléma.

    Ami a sapka nélküli nyilvános közlekedést illeti, minden katona egyetért abban, hogy a lebukás emiatt puszta balszerencse. Ha ez egy probléma, akkor az egész nemzet minden katonájának nagyon óvatosnak kell lennie. Könnyen láthatnak katonákat a beretjük nélkül, ha figyelmesen elsétálnak bármelyik buszpályaudvarra. 

    Az embereknek van egy téves elképzelésük arról, hogy a szórakoztató katonáknak könnyű életük van. Valójában kemény munkát végeznek. Az esélyük 99.9 százalék arra, hogy nem tudnak szabadságra menni az ünnapnapokon, vagy pihenni a hétvégéken az előadások, rádióműsorok stb. miatt. A hétköznapok során pontosan ugyanazt kell tenniük, mint bármely más közönséges katonának. Részt kell venniük a kiképzéseken, takarítaniuk kell. Ténylegesen Rain maga is ugyanazon a képzésen átmenve és kemény munkát elvégezve, mint bármely más katona, szerezte meg a Special Warrior címet, és mivel jól csinálta azt, meg is kapta a kinevezést.

    Sokan felvetették, hogy a közönséges sorkatonáknak nincs szükségük szórakoztató katonákra, mi csak hívjunk meg lánycsoportokat. Ez nem igaz, a katonák valójában nagyon szeretik nézni ezeknek a szórakoztató katonáknak az előadásait, akik szintén nagy erőt adnak nekik. Nagyon nagy igény van Rainre, mert minden egység azt akarja, hogy hozzájuk is menjen fellépni. Ha csak az egyik egységben is megjelenik, mások azonnal megkérdezik, hogy miért nem hozzájuk ment. Szóval neki sokkal több előadása volt, és volt olyan idő, amikor az egyik előadás után máris rohannia kellett egy másikra.

    A riportban elhangzott, hogy a DEMA jelenlegi állítása szerint Rainnek hivatalos szolgálata során három alkalommal privát találkozója volt a visszafelé vezető úton, amelyet a katonai szabályzat megsértésének kell tekinteni. De feltett egy költői kérdést. A DEMA nem rendelkezik próbateremmel, hangosító berendezéssel, még jelmezekkel sem, amelyek a legfontosabb tevékenységek előkészítéséhez szükségesek, és ki kell járni ezekért a megfelelő helyekre. Egy ilyen rendszerben nem teljes bizonyossággal jelezhető előre, hogy privát érintkezésre is sor kerül a szolgálati távollét során?

    Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/13-01-05-channel-a-news-talk-about-rain


    [03-Jan-13][Joynews News] Rain szabadnapjainak és eltávozási napjainak összege 27 nap, és nem 71 nap ... a vita boszorkányüldözéssé fajult
    Bejegyezve memo-rain által 2013. január 6-án 12:12 órakor




    A Független Honvédelmi Hálózat képviselője lényegre törően nyilatkozott a szórakoztató katona Rain (Jung Ji-hoon) magatartása kapcsán folyó nyilvános vitáról, amely azzal fenyeget, hogy boszorkányüldözéssé fajul.
    A Joy News 3-án reggeli telefonhívásában Shin In-gyun megjegyezte, hogy "Úgy tűnik, hogy ez az ügy hajlamos egy komoly boszorkányüldözéssé eszkalálódni, nagyon emlékeztetve engem azokra az elmúlt incidensekre, amelyekben Tablo és Tajinyo volt érintett. Sokkal higgadtabban kell értékelni a helyzetet", és nyilvánosságra kell hozni a vizsgálat eredményeit.

    Shin képviselő szerint a Honvédelmi Minisztérium Nyilvános Tájékoztató Szolgálata által már nyilvánosságra hozottak alapján Jung Ji-hoon tizedes 17 napnyi szabadság juttatásában és a fellépéseihez kötődően 10 éjszakai eltávozási engedélyben részesült, valamint 44 éjszakányi eltávozási engedélyt kapott az előadói munkájának ellátásához kapcsolódóan, márciustól kezdve abban a tíz hónapban, mialatt a Honvédelmi Minisztérium szórakoztató katonájaként szolgált, így a szabadságának és az eltávozási engedélyeinek száma összesen 71 nap.

    Shin képviselő részletesen kifejtette az eltávozások okait, azzal érvelve, hogy "Helytelen a média részéről ezen felnagyított adatok alapján azt a benyomást kelteni, hogy Jung Ji-hoon tizedes mind a 71 napon szabadságon vagy kimenőn volt.

    Shin képviselő rámutatott arra, hogy először is, nem ésszerű a 44 éjszakai eltávozást, amelyet szolgálati célú munkavégzésre adtak, beleszámolni a 71 napba. Abban a 44 napban benne foglaltatik 25 nap, amelyet Jung tizedes az olyan előadásainak táncpróbáival töltött, mint a Yeosu Expo, valamint további 19 nap, amelyek alatt a K-Force Special Show előadásain lépett fel.

    Shin képviselő azt állította, hogy "A 19 napot, amelyeken Jung tizedes a K-Force Special Show-ban fellépett, személyes szabadság helyett munkavégzési megbízásnak kell tekinteni. Azokra a helyekre  a feladatainak elvégzéséért ment, tehát kiküldetésben volt, és ezért azokat a napokat le kell vonni a szóban forgó teljes számból."

    Shin képviselő szintén konkrét magyarázattal szolgált a Yeosu Expo előadásaihoz kapcsolódó, táncpróbákra használt 25 napról. Alapos gyakorlásra volt szükség az Expora való gondos felkészülés érdekében, amely egy országos jelentőségű esemény volt. Habár kezdetben Jung tizedest taxi használatára utasították a szükséges utazásokhoz, beleértve a Honvédelmi Minisztérium felé tett visszautakat is, de mivel a táncos csapat időbeosztása gyakran elkerülhetetlenné tette, hogy a próbákat hajnalban vagy reggel nyolckor tartsák, Jung tizedes számára engedélyezték, hogy megszállhat a próbák helyén.

    Shin képviselő hangsúlyozta, hogy az Expo két napja alatt Rain a nyolc dalt tartalmazó előadásaival hozzájárult a nemzeti büszkeséghez, és hogy keményen dolgozott a morál javítása érdekében a K-Force Special Show keretében tartott előadásaival.

    Ha Shin képviselő állításainak megfelelően a munkavégzési napokat levonjuk, akkor 27 napnyi szabadság és kimenőnap marad.

    Ez a 27 nap 17 napnyi jutalomként kapott szabadnapot tartalmaz, és 10 napnyi kimenőt, amelyet az egyéni teljesítmény alapján ítéltek meg. Shin képviselő egyértelművé tette, hogy "A kimenők az egyéni teljesítmények alapján kerülnek odaítélésre minden olyan katonának, aki 21 hónapos szolgálatban van, és Jung Ji-hoon tizedes korábban 10 napot használt fel, mivel az ügyvédjével kellett találkoznia és meg kellett jelennie a bíróság előtt egy folyamatban lévő perében. Ezért már többet nem lesz lehetősége további eltávozást kérnie az egyéni teljesítményhez kötődően." [A blogíró megjegyzése: erről a perről és Rain tanúként való megidézéséről is voltak a sajtóban tudósítások.]

    Shin képviselő rámutatott, hogy "2012-től a seregben lévő közönséges sorkatonáink átlagosan 43 napnyi szabadságot és eltávozást kapnak a 21 hónapos szolgálatuk alatt. Ha ezt rávetítjük a 10 hónapra, akkor 21 napot kapunk erre az időszakra.  Összevetve az átlaggal, Rain hat nappal többet kapott" és bírálta "e helyzet eltúlzásának olyan irányú tendenciáját, mintha Rain óriási mértékű kivételezett bánásmódot élvezett volna, amikor ténylegesen csak hat napnyi extra szabadságról van szó." [A blogszerző megjegyzése: ne feledkezzünk el az előző cikkben már szereplő kiegészítésről, miszerint Rain a betegsége miatt is kapott 4 napnyi eltávozási engedélyt, amely számmal tovább kell csökkenteni a 27 napot, tehát máris csak két napnyi többletszabadságról beszélhetünk, ráadásul ennek is csak az időarányosság szempontjából lehet jelentősége.]

    Shin In-gyun képviselő azt állította, hogy "Helytelen a média és az internetes hozzászólók részéről vakon támadni Rain magatartását a felnagyított 71 napos összesített szám alapján. Úgy vélem, hogy mielőtt kritizálni merészelnének, legalább pontosan meg kell állapítani azt a tényt, hogy az eltávozásainak összesített száma 27 nap, tehát csak körülbelül hat nappal több az átlagnál.


    Eredeti forrás: http://joynews.inews24.com/php/news_view.php?g_menu=700100&g_serial=715291&rrf=nv
    Forrás: http://memo-rain.ning.com/profiles/blogs/03-jan-13-joynews-news-rain-s-vacations-and-leaves-totaled-27-day


    Bár a fenti hivatalos nyilatkozatot már január 3-án közölték, a médiát semmi nem akadályozta meg a hype további gerjesztésében. Az alábbi kép ebből a tudósításból való (amely itt is megnézhető), és a képen látható összehasonlításon túl a műsor még egy panaszkodó civil hölgyet is bevet a hangulatkeltés érdekében (13-01-05 KBS - YunYeGaJunGye Talk about Rain).

    A számháború már ott tart, hogy a média szerint Rain 2,1-szeresét élvezhette a közönséges sorkatonák szabadságának. Tehát ismételjünk: 62-ről indultunk, és most már 94 napnál járunk!

    Rain pedig valójában 31 napot töltött rendes szabadságon 
    az eddigi 15 hónapnyi szolgálati ideje alatt, 

    és további hét napot az extra kiképzés teljesítéséért, amelyben az átlagos közkatonák nem érintettek.

    A 31 napi szabadsága pedig pontosan megegyezik 
    a tévéadásban az alábbi képen megjelenő, közkatonáknak járó 43 nap 
    15 hónapra vetített arányos részével:
    43:21x15=31






    2013.01.05. [Chosun ] A PR-katonaság ellentmondásossága: túlzott juttatások vs. rossz bánásmód 

    A PR katonák szabadnapjai – Szöul körzet elhagyására feljogosító hivatalos jellegű speciális napok
    A 2011-2012 évi adatok alapján. A teljes szolgálat időtartamára vetítve, kivéve Raint, nála a szolgálata jelen idejéig.

                                                                                         sötétkék – szabadnap
                                                                      világoskék – Szöul körzet elhagyása, eltávozás

     

     




     

    I Junki


    I Donggeon

    Kim Hyeonsu

    Kim Jihun


    Choe Jin

    Pak Hyoshin

    Jung Ji-hoon (a szolgálat 15. hónapjában)

     

     

     




     
    a 2009-2012 közötti időszakban a rendes sorkatonák és beosztottak szabadnapjainak átlaga: 43 nap




    Folytatódik az énekes és színész Jung Ji-hoon szerelmi viszonya kapcsán kirobbant vita a túlzott juttatásokkal kapcsolatosan. A PR-katonák a rendes sorkatonákhoz képest kétszer-háromszor több szabadságot és laktanyán kívüli eltávozást kapnak, ami felveti az esélyegyenlőség kérdését. Ugyanakkor a szórakoztatóipari menedzsment szemszögéből a PR-katonákat kihasználják a hadseregben, csak szabadnapjuk van és még ezt is el kell kendőzniük – elégedetlenkedik legtöbbjük.

    Látszólagos kivételezettség vs. agyonhajszoltság

    Jung Ji-hoon szerelmi viszonya meglehetősen szimpla sztori lehetne a topsztárok között. Jung Ji-hoon azonban Kim Thae-hui TV-színésznővel a hivatalos üzleti jellegű eltávozási napján találkozott, ez szította a tüzet.

    A PR-katonák más katonák szabadnapjaihoz képest (21 hónap szolgálathoz 43 nap) kétszer annyit kapnak az hivatalos jellegű speciális eltávozással együtt, mindez engedélyezett, mégis az interneten ahogy terjed, egyre inkább támadják őket.

    A PR-katonák és a közvetlenül érintettek azonban egészen másképp látják ezt. Inkább visszaélésről, rossz bánásmódról beszélnek, jelenleg a nyilvános közvélemény nagyon egyoldalúan ítéli meg a helyzetet, ahelyett hogy több szempontból is megvizsgálná azt. A katonai PR-egység szóvivője szerint: A katonák nincsenek megfelelő kondícióban, nem gondoskodnak erről, az előadónak énekelnie stb. kell és akár erőszakkal is színpadra állítják őket.

    Más érintett személyek szerint egy topsztár két év katonai PR-szolgálat alatt 100 millió wont is megkereshetne, de a hadseregben semmit nem kapnak ezért.

    A PR-katonák nem rejtik véka alá érzéseiket: B énekes: „Az elmúlt két évben a katonai szolgálatom alatt több mint 300 előadásom volt – mondja. A smink előkészítésétől kezdve mindent egyedül kell megoldani.” A tavaly leszerelt I Junki színésznek például besorozása után 50 nappal 2010 augusztusában a 생명의 항해 c. musicalben kellett föllépnie, próba közben azonban megsérült és 50 öltéssel kellett összevarrni a homlokát. I Junki rajongói szerint I Junkit, aki még soha nem is játszott musicalben, felkészületlenül színpadra állítani komoly veszélyt jelent, ezért a Nemzetvédelmi Minisztériumnál testületileg tiltakoztak.

    A PR-katonáknak azonban nincs eszköz a kezükben, ők is frontvonalon állnak, folyton figyelik őket, Kim Thaeu, leszerelt katona így nyilatkozott: a PR-katonai élet időbeosztása még hektikusabb volt, és a hírességük nem lehet oka az olyan nemkívánatos fellépéseknek, mely nem a sajátjuk.

    A nem megfelelő felügyelet a Nemzetvédelmi Minisztérium felelőssége.

    A PR-katonák a Nemzetvédelmi Minisztérium alá tartozó PR egység katonái. Filmszínészek, TV-sztárok, gagmenek, énekesek, MC-k, zenészek stb., megállapodás szerint szolgálatukat szórakoztatóipari aktivitással töltik, ezt figyelemmel kísérik. A szolgálati idő első hat hónapjában választják ki a legideálisabb katonákat. Maximum 20 főt (jelenleg 16) választanak ki időről időre. A bekerülés esélye 3:1-hez.

    A Jung Ji-hoonhoz hasonló topsztárok, ha belépnek a PR-egységbe, minden egyes egység felől dől rájuk a sok kérés a show-műsorokkal kapcsolatosan. Őket terheli a hadsereg imázsának kialakítása, posztereinek, filmjeinek elkészítése. Olykor a topsztár PR-katonák feltűntek a helyi önkormányzatok rendezvényein is, feltételezhetővé téve, hogy előadásuk az egység támogatását jelenti.

    A katonai tisztviselő szerint a hírességek minden erővel próbálják kihúzni magukat ezek alól, mert ez az "összetevő" nem jutalmazható szabadsággal, kimenővel vagy kintalvással. Másrészt az egység  tagjai sokat vannak kint szabadságon, eltávozáson vagy kintalváson, "mivel a hadseregben a próbákhoz szükséges felszerelés elégtelen" - mondta.

    Tavaly a Nemzetgyűlés már tárgyalta a PR-katonák kérdését, és az egyik képviselő azt nyilatkozta, hogy „Hol van olyan katona, aki nem szereti a szabadnapot és az eltávozást?”-  a laza felügyelet pedig a Nemzetvédelmi Minisztérium problémája.

    Kim Seungsu, a Szöuli Művészeti Egyetem médiaprofesszora szerint "volt idő, amikor a szórakoztatás a katonai szolgálat alatt már önmagában is rendbontásra emlékeztetett", a menedzsmentnek ki kell dolgoznia egy olyan rendszert, amelyben a tehetségeket, akikre szüksége van a hadseregnek, nem tekintik bűnösnek - mondta. 

    Fordította: Dana
    Lektorálta: Harudo11

     

     

    A Cloud a tornádó útjába áll


    Az első három nap eseményei éppen elegendőek voltak ahhoz, hogy a Cloudok munkába lendüljenek. Mivel Rain személyiségéről, egyéni motivációiról, személyes küzdelmeiről náluk kevesen tudhattak többet, ezért nagyon megdöbbentették őket az ellene tornyosuló indulatok. Érezve, hogy bár Rain nagyon erős ember, de ezzel nem lesz könnyű megküzdenie, elsőként a megértésüket és támogatásukat kívánták kimutatni, több eszközzel is.



    A net közösségi felületein a valós profilképek helyén megjelentek a Rain melletti kiállást bizonyító üzenetek, illetve a profilképeken megszaporodtak a sárga szalagok, melyek mozgalma eredetileg Rain bevonulását követően indult, és arra utalt, hogy Raint hűségesen várják vissza a szalag viselői a két éves kényszerszünetet követően.



    Január 4-én a Cloud USA, visszautalva az előző megmozdulásra, meghirdeti a "Tie A Yellow Ribbon" (Köss egy sárga szalagot) akciót, melynek lényege, hogy minden rajongó 31 napon át egy-egy borítékba tett sárga szalag önmagáért beszélő üzenetével, szavak nélkül fejezze ki - a világ bármely részéről - szolidaritását Rainnel, mert ezekkel elárasztva a katonai bázist, nemcsak Rain számára tudnak érzékelhető jelet adni együttérzésükről és támogatásukról, de a katonaság felé ismét nyilvánvalóvá teszik, hogy Rain sorsának alakulását aktív nemzetközi figyelem is kíséri.

    Az akció meghirdetése a Cloud USA honlapján és blogunkon a magyar fordítása.

    El is indultak a szalagok, csak néhány példával illusztrálva:

    Kanadából és az USA-ból éppúgy,


    mint Törökországból


    vagy Magyarországról:
    Szegedről
    Budapestről
    Debrecenből


    Hogy a vádpontok és az egész hajtóvadászat mennyire képtelenség volt, azt a rajongók a saját eszközeikkel le is reagálták. Ugyan már január 1-én, a botrány kitörésének napján NetizenBuzz feltöltötte a YouTube-ra ezt az újabb verziójú mémet, mely A bukás c. film híres jelenetét hangszereli át - most Hitler főhadiszállásából a Dispatch szerkesztősége lesz. Január 5-én ismerhettük meg a Cloud USA megosztásában a vicces átértelmezést, mely az öt nap alatti történések fényében egyszerre lett még komikusabb és vérfagyasztóbb is egyszerre.


    Ami épp most folyik a Dispatch irodájában... (paródia) 


    0:00 Megjelent az SNSD új dala az interneten. A kritika negatív, de a nézettség emelkedik a YouTube-on.
    0:03 Már a Naver és a Daum rákereséseinek csúcsán jár.
    0:09 Yoo Jae Suk a Time Square 7th helyén áll és Rain szolgálati botránya a pillanatnyi lista 3. helyén van.
    0:13 Kim Tae Hee megerősítette a kapcsolatot, de a fogadtatás lagymatag volt.
    0:16 Egy másik megjelent cikk azt mondja, hogy Kim Tae Hee egy csomó levelet írt Rainnek.
    0:23 Dispatch elnök úr...
    0:26 Kim Nam Gil...
    0:30 ... vásárolt egy kamionnyi kaját az "Iskola 2013" producereinek és szereplőinek, hogy megünnepeljék Jang Nara 'excellence award'-jának megnyerését.
    0:32 A színésztársa, Kim Young Chun bizonyítékként feltöltött egy fotót erről a Me2day-re.
    0:50 Azt akarom, hogy mindenki távozzon, kivéve azt az újságírót, aki a Seo Taiji/Lee Ji Ah botrányt működtette, Lee Seung Hoon újságírót, és azt a gazembert, aki a január elsejei megjelenést kitervelte.
    1:10 Nagy reményeket fűztem ehhez! Mi történt?
    1:12 Miért az SNSD-nek kellett kijönnie ezzel a minden idők leggagyibb dalával pont MOST!
    1:15 Park Myung Soo Meddugi World-je sokkal jobb szám! Yoo Young Jin komolyan új dalként adta ki ezt a szart?
    1:25 Azt hittem, végre lesz itt valami! És mi ez a katonai szolgálat körüli botrány Rainnel!!  Hogy lehet ez fontosabb, mint a randevúja Kim Tae Hee-vel?!
    1:31 És miféle kapcsolatban áll Kim Nam Gil Jang Narával, hogy egy rakománnyi ételt vesz neki?!
    1:36 De elnök úr, tényleg feltöltötte volna azt a Me2dayre, ha valóban randevúznának?
    1:38 Ha meg semmi sincs köztük, akkor miért venne neki egy rakat kaját?! A nő nyerte meg a díjat, nem ő!
    1:42 Elnök úr, mi lenne, ha még több képet jelentetnénk meg Kim Tae Hee-ről és Rainről. Azt talán felkapná az érdeklődés.
    1:44 Már rosszul vagyok ezektől a botrányoktól! Ki fog azért könyörögni, hogy továbbra is olvassák ezeket!!!
    1:48 Komolyan megabotránynak mondjátok Kim Tae Hee-t és Raint?
    1:51 A január 1-i teaser kockáztatta a Dispatch nevét!
    1:59 Tudjátok, hogy milyen zavarban vagyok, mikor ilyen válasszal találkozom!
    2:03 Ezzel kellett volna töltenünk az időnket, ahelyett, hogy Kim Nam Gilt és Jang Narát követtük mindenfelé.
    2:12 De az már régi hír, mert Kim Young Chun feltöltötte a Me2day-ére!!!!!
    2:20 Lehet, hogy már megjelentettetek egy afféle baromságot, hogy Kim Tae Hee énekelt az egyik újságírónk esküvői fogadásán.
    2:24 Tudatában vagyok, hogy a Dispatch neve lenne kockáztatva, srácok, a nektek adott többezer dollárt érő fényképezőgépekkel.
    2:28 És mi van, ha a mega-botrány közlésével csak egy lehangoló reakciót váltunk ki?!
    2:34 Hogy kérheti Yoo Young Jin, hogy egy dal...
    2:36 Én mondom neked, a Meddugi World sokkal jobb dal! A kórus sokkal jobb!
    2:41 Vagy pláne a Kangbuk Fashionista! Yoo Young Jin teljesen elcseszte a Kim Tae Hee botrányomat!
    2:47 Hogy tud Kim Tae Hee randevúzása Rainnel ilyen szánalmas fogadtatásban részesülni!
    2:49 Nem kellene nagy felhajtást csapnunk, csak rögtön meg kellene jelentetnünk.
    2:52 Én mondom neked, a Meddugi World sokkal jobb szám, mint az SNSD új dala!
    2:57 Ne sírj, ez legalább nem Won Bin és Sooyoung.
    3:06 Üdvözöljük a Meddugi World...
    3:11 Komolyan fogalmam sem volt arról, hogy az SNSD új dala hevesebb reakciókat vált ki, mint Kim Tae Hee és Rain randi-botránya...
    3:17 És Yoo Young Jin kéri, hogy egy dal...
    3:22 Kim Nam Gil és Jang Nara tényleg randiznak? Na menjetek, és derítsétek ki, hogy... 
    Forrás: http://cloudusa.wordpress.com/2013/01/05/netizenbuzz-whats-happening-in-dispatchs-office-right-now-parody/

    Az előzőekben közölt cikkekből is világosan kiderül, hogy a PR-katonák a promóciós feladataikat nem a közönséges sorkatonai feladatok teljesítése helyében, hanem azok tetejében látják el. Bár az egység által szervezett rendezvények azon részéről képet alkothatunk, melyeket nyilvánosságra hoz a DEMA, de arról nem lehet pontos tudomásunk, hogy a közzétett alkalmakon túl hány olyan esemény, feladat van, amelyekre a PR-katonáknak kötelező részvételt írnak elő. Mivel a nyilvános vita a PR-katonák, és kiemelten Rain leterheltségével is foglalkozott, feltételezve a könnyített szolgálat, az extra juttatásként élvezett sok szabadidő tényét, ennek cáfolatául a Cloud USA összeállított egy konkrét dokumentumokkal alátámasztott időbeosztási táblázatot, melyben a megfelelő naptári napokon bejelölték Rain mindazon elfoglaltságait, melyeket a DEMA publikált.

    A táblázatot január 6-án tették közzé. Minden egyes piros pont egy eseményt jelöl, összesen 146-ot, amely elképesztően magas szám, és azt jelenti, hogy ha egyenlően oszlanának meg a fellépések, akkor minden második napra jutna egy a tíz hónap alatt. Látható, hogy vannak szép számmal olyan napok, melyekre két-három jelölés is esik. Ezek olyan esetet is takarnak, melyen a két egymást követő rendezvény helyszíne egy napon belül csak egy belföldi repülőjárattal volt elérhető. A fellépések helyszínei az ország egész területét behálózták, tehát rengeteg utazás rejlik az egyes pontocskák mögött. És hangsúlyozom, hogy a táblázat csak a promóciós katonai kötelezettségek egy részét tartalmazza, nem szerepelnek benne az egyéb, nem publikált PR-kötelezettségek és a sorkatonasághoz kötődő rendszeres kiképzések, vagy a hétköznapi katonai feladatok sem.



    A táblázat kitöltése március hónapban indul, mivel ekkor helyezték át Raint a PR-egységhez, és markánsan szembeötlik, hogy júniusra mennyire telítődött a naptára: csak a hónap öt hétvégéjén 14 rendezvény különböző feladatait kellett ellátnia. Ami nem látható a táblázatban: a túlterheltség és a vele járó stressz Rainnél ekkor már betegség formájában is jelentkezett, és ilyen körülmények között a felépüléséhez szükséges megállásra reménye sem volt. Érzékelve a tarthatatlan és veszélyes állapotokat, ebben a hónapban megszületett a Cloudok petíciója, melynek különböző nemzetiségű aláírói szót emeltek az ésszerűtlen időbeosztás, a túlterhelés, és bizonyos visszaélések ellen - mert kiderült, hogy számos esetben Raint olyan eseményekre is kivezényelték, amelyeknek semmi közük nem volt a PR-egység feladataihoz, viszont az éppen folyó választási küzdelmekben a helyi vezetők igyekeztek a maguk számára tőkét kovácsolni a világhírű celebritás jelenlétéből. A petíció szövege itt olvasható.




    A további hónapokban kicsit szellősebb lett a naptár, ám az szintén nem olvasható ki belőle - de Rain személyes moralitásának megítéléséhez mégis fontos adalék -, hogy szeptember 23-án erős fájdalmakkal kórházba szállították. Kiderült, hogy a fiatalkorában keletkezett gerincsérve került katasztrofális állapotba, mert a katonaság körülményei között nem tudott a szükséges karbantartó kezelésekről gondoskodni. Másfél hét múlva már újra színpadra állt, bevállalva a szokásos táncos fellépéssel járó terhelést, ám a fájdalmak arra kényszerítették, hogy a továbbiakban csak énekes produkciókra szorítkozzon. Fogát összeszorítva, de végigcsinálta az összes fellépést, amelyet a Consolatory Train műsorsorozatába karácsonyig beterveztek. Rainnek sajnos van még egy krónikus betegsége, amely szintén jelentősen romlott, illetve állandósult a katonaság ideje alatt. A rádióadások tanúsítják a nyár óta folytatott küzdelmét az allergiájával, amely miatt múlni nem akaró megfázásos tünetek sokaságával is "szórakoztatta" a hallgatókat a remek poénjai mellett.




    Meg kell említenem - mert az írás bevezető részéből ez kimaradt -, hogy a bulvár Rain szeptemberi betegsége kapcsán azonnal elindított egy rémhír-áradatot, amely jól illeszkedik az ellene folytatott rendszeres "megbuktatási" kísérletek sorába. Rögtön azt terjesztették, hogy megrokkanása (!), sőt a rajta elvégzett műtét (!) miatt vége a katonai pályafutásának, mert idő előtt le fogják szerelni. Benne volt ebben egy jókora káröröm is, mert ellenségei mindent jobban akarnak annál, minthogy egy kiválóan teljesített katonai szolgálat dicsfényében térjen vissza a pályára. Mivel a számításuk nem vált be, élvezhetjük a kíméletlen próbálkozás következő fordulóját - íme, itt a sapkaháború.


    [Személyes számolgatás Rain leterheltségével kapcsolatosan:

    A PR-egységnél Rain összesen 300 napot töltött 2012-ben. Erre az időszakra esik a naptár tanúsága szerinti 146 elfoglaltsága (fellépések, eseményeken való részvételek, rádiós műsorvezetés stb.), amelyek - mivel egy napra alkalmankét több rendezvény is jutott - összesen 133 napot foglaltak le. Tudjuk, hogy 23 napot töltött szabadságon, 4 napot betegállományban, és 25 napot az Expóra készülve próbákkal. Mivel a Vietnamban töltött napokat nem tartalmazza a táblázat, csak az ottani fellépéseket, számoljunk az oda-vissza útra és az ott töltött, két fellépés közti időszakra még 4 napot. Eddig a 300 napból már elfogyott 189.

    Tehát maradt 111. Sejtjük, hogy nemcsak az Expóra kellett készülnie, hanem például a Sebességvágy című rádióműsor előkészületei is tetemes időmennyiséget emészthettek fel. Mintegy 54 kétórás adással kell számolni, tehát ezt a 108 órányi időtartamot kellett fele részben kitölteni témákkal, meghívottakkal folytatott beszélgetésekkel, hallgatói levelek olvasásával, fele részben pedig igényes zenei anyag összeválogatásával, mert Rain volt az adások zenei szerkesztője is. Ha csak nevetségesen kevés 4 órányi előkészítést számolok adásonként, az is 27 nyolcórás munkanapot tölt ki. Vonjuk le ezt a 111 napból, és akkor marad 84.

    Erre a 84 napra korlátozódnak mindazok a PR-tevékenységek, amelyekről a DEMA nem adott nyilvános tájékoztatást, de pl. tudjuk, hogy Rain narrátorként is szerepelt a katonai tévé számára készített ismeretterjesztő műsorokban, bizonyára több, ehhez hasonló feladata is volt. Ugyancsak köztudott, hogy rendszeresen részt vett további kötelező katonai kiképzésekben, a rádióműsorban KCM-mel többször is beszámoltak arról, hogy éppen milyen típusú gyakorlatozásról tértek vissza (valamint, hogy aktuálisan milyen sérülést szereztek). Járna még legalább heti egy vagy inkább két pihenőnap (azért gondolok kettőre, mert az alapkiképzés mindkét hétvégi napon szünetelt), tehát az még csökkentené 42-vel vagy 84-gyel a kiindulási 84 napunkat, de szerencsére Rain ezekre amúgy sem számíthatott, mert ha ugyanúgy megkapta volna őket, mint a rendes sorkatonák, akkor az ebben a bekezdésben felsorolt feladatokra nem is maradt volna már ideje. De nem így volt, tehát mindezek elvégzése mellett még jutott ideje katonásdit is játszani a bázison (őrt állhatott, fókázhatott és egyebek).

    Ha valakinek mindezek után kétségei támadnának afelől, hogy Rain csúcsra járatva dolgozott, az bátran cseréljen vele helyet egy kis időre.]

    Ilyen gondolatok közepette telt a hétvége, és aggodalommal vegyes bizakodással vártuk, hogy mit hoz a hétfői tárgyalási nap.

    Összefoglalva: azt már tudtuk, hogy a hadvezetés véleménye szerint sem állja meg a helyét a támadások legfőbb vádja, a különlegesen kivételezett juttatásokban való részesülés. Az is világos, hogy bár szabályszegésnek minősítik, de a szolgálati célú eltávozás során lebonyolított találkozás nem esik nagy súllyal latba a rendelkezés életszerűtlensége, betarthatatlansága miatt. Maradt tehát fő vétségként a sapkaviselés elmulasztása, amelyről pedig mindenkinek az a véleménye, hogy ha ezért büntetés jár, akkor le kell csukni az egész hadsereget.

    De akkor vajon miért nem született meg a határozat pénteken?!



    (folyt. köv.)



    Szerző: Harudo11
     











    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése