Végtelen erőfeszítés, végtelen kitartás, végtelen szerénység. (Rain vezérelve)

Tudtam, hogy ránézésre nem tűnök valami nagy számnak, a megjelenésem sem túl vonzó, de a bensőm elég rendkívüli. Minden színpadra lépés előtt azt mondom magamnak, hogy én vagyok a legjobb, és minden előadás után ugyanúgy azt, hogy nem én vagyok. Ezért minden fellépés előtt 120 százalékosan kell felkészülnöm, hogy az előadáson 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. Ennek érdekében minden álló nap folyamatosan képzem magam. Már nagyon hosszú ideje alváshiányban szenvedek, mert ha éppen nem dolgozom, akkor vagy edzek, vagy a koreográfiákat és a dalokat próbálom. Éppen úgy, mint a filmfelvételek idején, ha valamit nem csináltam jól, képtelen vagyok aludni. Akár színészként, akár énekesként, a legjobbat kell tudnom kihozni magamból. De nem kell aggódni, hogy most nincs elegendő időm az alvásra, jut arra majd bőven a halálom után. (Rain)

Ez a fiatalság, ez az egészség... és a túlcsorduló önbizalom... az erőfeszítés, amit az oly hihetetlen előadásai sikeres megvalósításáért tett... és a tehetség, amit felmutat, ezek töltenek el spontán tisztelettel engem. Azt gondolom, hogy a történelem a fontos személyiségek között fogja jegyezni. Úgy, mint aki színészként és zenészként egyaránt sikeres lett. ...
Ami igazán meglepő Ji-hoonban, az az, hogy egyfajta düh, bosszúvágy és szomorúság, az összes efféle sötét, komor negatív motiváció az ő esetében rendkívül optimista és derűs módon ölt testet.
(Park Chan-wook rendező)

A sapkaháború - 2/4. rész (2013.01.01-08.)

Támadás Rain ellen - egy szánalmas médiafelhajtás áttekintése



««« Az írás 1. része                                                                                                                                   Az írás 3. része »»»




FIGYELEM!

Az alábbi cikksorozat 2013 elején készült, röviddel az események után. Mivel a hype még 2015-ben is éreztette a hatását, ezért egy rövid, összefoglaló filmet szerettünk volna készíteni a tények valós ismertetése érdekében. Ennek készítése során bukkantak elő újabb adatok és találtunk olyan összefüggésekre, amelyek az alábbi írásban foglaltakat számos helyen felülírják. A javításokat rövidesen elvégezzük, addig kérjük, hogy az eseményekről az azóta elkészült filmünkből tájékozódjanak:


RAIN ÁRTATLAN VOLT! -
TÉNYEK, IGAZSÁGOK ÉS HAZUGSÁGOK A SAPKAHÁBORÚBAN

http://www.youtube.com/watch?v=gWO1wiuUJDQ

 

 








AZ EREDETI CIKK:











Folytassuk hát ennek a nyolc őrült napnak a történetét... Bár már egy egész posztot megtöltöttek az eddigi híradások, mostanra mégis csak a második napig jutottunk el, tehát a 2013. január 2-án megjelent híreknél tartunk. Mint írtam, a pillangó-effektus már erős szélvihart kavart, amely csak egyre tovább erősödik.

A következő tudósításokból kiolvasható a hype természetrajza: a botrányszagú eseményt jól időzítve és célzott helyen kell megjelentetni, ezáltal borítékolható, hogy a nagyobb fórumok is felkapják azt, és ha már egy-két jelentősebb helyen megjelent a tudósítás, akkor az infotainment (szórakoztatva informálás) minden további szereplője úgy érzi, hogy be kell szállnia a hírközlési versenybe, hiszen saját közönségét első kézből kell értesítenie. Az eredmény, hogy egy ideig a csapból is ugyanaz zúdul a közönségre. Ennek érzékeltetésére az írásomnak ehhez a részéhez a televíziós tudósításokból mellékelek néhányat.

A KBS2 riportja itt nézhető meg.

Az YStar folyamatosan műsorán tartja az eseményt, és ezek nem pár másodperces, hanem 4-7 perces maratoni hosszúságú tudósítások:








Másrészt jelen esetben is megfigyelhető, hogy hogyan kapcsolódik össze hirtelen két látszólag teljesen különálló dolog: a PR-egység működésének korábbi kritikája és egy híresség magánéletéről feldobott aktuális "info". Mert a bulvár szállította "skandallum" Rain szórakoztatóipari ellenségein túl rendkívül jól kapóra jött a PR-egység politikai ellenlábasainak is, akik pillanatok alatt ráröpültek a hírre, és Rain feltételezett kihágását apropóként használva ráterhelték arra a PR-egység "botrányos" működésének koholt bizonyítékait.

Természetesen felmerülhet annak a gyanúja is, hogy a Rain utáni szaglászás nemcsak önszorgalomból történhetett, hanem a bulvár megrendelésre is dolgozhatott, mivel egyrészt Rain sikersorozatának megtöréséért, nimbuszának meggyalázásáért szakmai ellenfelei is sokat adnának, továbbá, mivel egyes politikai erők a PR-egységen már korábban is igyekeztek fogást találni, ezért figyeltethették az ott szolgáló hírességeket, és ebben az esetben akár a puszta véletlen műve is lehet, hogy éppen Rain szolgáltatta a frontális támadáshoz szükséges "bizonyítékot", bár mindez - hangsúlyozom - csak feltételezés.

A folyamat viszont ettől kezdve öngerjesztővé vált: Rain minden egyes híradással vagy katonai megnyilatkozással csak egyre rosszabb helyzetbe került, mivel minden újabb előcitált "tény" vagy "vizsgálat" kapcsán az ő neve lett a hívószó, és ezt a téves információk által gerjesztett indulatú közvélemény újabb dühödt megnyilvánulásokkal reagálta le. A magyar nyelv ezt a besározó folyamatot a "kabátlopás gyanújába keverés" tipikus eseteként nevezi meg, mert a megvádolt személy akár beismer, akár védekezik, mindig a kabátlopásról beszél, ami vele kapcsolatosan beleég a köztudatba, és utána ezt beláthatatlan ideig nem tudja lemosni magáról. A tény, hogy valójában bűnös volt-e vagy ártatlan, tulajdonképpen egy idő után már senkit nem érdekel.







Bár a Honvédelmi Minisztériumban viszonylag gyorsan felismerhették, hogy miről lehet szó, addigra már a közvélemény és a média ostrom alá vette őket is, ezért félő volt, hogy az indulatok nyomása alatt kényszerpályára kerülnek, és a lecsendesítés érdekében "vezéráldozatot" kell hozniuk, aki viszont csak Rain lehet. Mert minél inkább próbáltak higgadt, mértékletes nyilatkozatokkal reagálni a vádakra, a támadók annál inkább emelték a tétet, újabb és újabb hamis adattal, "valóságfeltárással" bombázva őket és a nyilvánosságot. Ezek a napok idegtépőek voltak mindenki számára, aki csak kicsit is belátott a kulisszák mögé.






A Honvédelmi Minisztérium "határozza meg Rain büntetésének mértékét"

Úgy látszik, mintha a Honvédelmi Minisztérium megváltoztatta volna álláspontját Raint és vele kapcsolatos katonai szolgálat alatti különleges bánásmódot illetően.
Korábban már beszámoltunk arról, hogy a dél-koreai Honvédelmi Minisztérium óvatos nyilatkozatokat tett közzé a kérdést illetően. Azt mondták, hogy meg fogják "vizsgálni", de azt is állították, hogy "a jelentett dolgok nem 100 százalékosan pontosak".
Most viszont a nyilvános állásfoglalásaik egyre aktívabbak. A Honvédelmi Minisztérium szóvivője kijelentette: "Mivel a kritikák többsége Rain szabadságát és szabályszegését érinti, kivizsgáljuk az ügyet. A vizsgálat során talált információkat, amilyen gyorsan csak lehetséges, nyilvánosságra fogjuk hozni."
Miután január 1-én nyilvánosságra került annak ténye, hogy Kim Tae-hee és Rain találkoztak, kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Rain különleges bánásmódban részesül-e a katonai szolgálata alatt. Sokszor volt szabadságon, nyilvánosan egyenruhában mutatkozott sapka nélkül, és szerzett egy külön mobiltelefont, amelyen Kim Tae-hee-vel tartott kapcsolatot. 
Különböző nézetek vannak arról, hogy mennyire komoly büntetést kaphat. A szóvivő kijelentette: "Ellenőrizni fogjuk a precedenseket, hogy meghatározzuk, milyen büntetés szükséges. Nincs olyan, hogy mindenfajta szabályszegésre lenne megszabott büntetés. Most még nehéz lenne meghatározni a büntetés mértékét."
Pillanatnyilag Rain különleges bánásmódban részesülését kritizálók azt állítják, hogy a hírességeknek egyáltalán nem kellene semmiféle kivételezettségben részesülniük.
A Honvédelmi Minisztérium képviselője kijelentette: "Figyelembe vesszük a hadseregben különleges bánásmódban részesülő hírességekkel kapcsolatos kritikákat. Tervezünk egy felülvizsgálatot, hogy javíthassunk a helyzeten."
Forrás: soompi


Kim Tae-hee ügynöksége szerint a színésznő kapcsolata Rainnel több mint barátság

Rain ügynöksége tagadta a riportot, egy telefonhívásban az mondva: "Mi nem tudunk semmit a tudósításokról. Nem hallottunk semmit erről."
Kim Tae-hee ügynöksége ehelyett folytatta a párról való nyilatkozást, így január 2-án az enews hívására a képviselőjük elmondta: "Még az ügynökség sem tudott kettejük találkozásáról. A riport megjelenése után hallottuk Kim Tae-hee-től. ... Hamarosan állásfoglalást tennénk közzé, ha határozottan egy pár lennének." - tette hozzá a képviselő. "Habár Kim Tae-hee azt mondta, hogy már többet jelentettek egymásnak a barátságnál, de még nem alkotnak párt, így nehéz összehozni egy állásfoglalást."
A képviselő ezután elmondta: "Kettejük úgy került érintkezésbe, mint bármely híresség, hogy együtt forgattak egy reklámfilmet, és igazán egy hónapja kezdtek találkozni. Rain nem tud beszélni a riport megjelenése óta Kim Tae-hee-vel, mivel a seregben van."
Forrás: enewsworld


A média és a netizenek figyelme Kim Tae-hee színésznőt sem kerüli el, ő is kap hideget is, meleget is.
A páros a netizenek állandó témája: "Ez annyira hősies," "Csak lekapta őket egy paparazzo," "Nem igazán néznek ki jól együtt," "Nehéz randizni annak, aki a seregben van" stb.






A Honvédelmi Minisztérium felülvizsgálja Rain katonai eltávozásait

A közelmúltban felerősödött vitának köszönhetően, amely Rain sorkatonai szolgálata alatti feltételezetten túlzott juttatásairól folyik, ma már hivatalosan is vizsgálódnak az ügyben.
Miután a paparazzo-fotókat január 1-én megjelentették, Raint és Kim Tae-hee-t párként bemutatva, a netizenek első gratuláló szavai gyorsan kedvezőtlenre változtak, mivel az az állítás kapott lábra, hogy Rain extra juttatásokban részesült a katonaideje alatt.
Ugyanazon forrás szerint, amely megjelentette a képeket, a pár találkozóját először november 23-án szúrták ki, aztán azon kapták őket, hogy hetente találkoznak.
Ráadásul a források jelentették, hogy december 23-tól, a karácsonyi héten Rain négy éjszakára és öt napra szabadságot kapott.
Ha a jelentések igazak, akkor Rain messze több szabadságban részesül, mint az átlagos koreai sorkatonák, mivel kevesen hagyhatják el a bázist ilyen gyakorisággal.
Csak olaj volt a kritikák tüzére az a tény, hogy Raint nem első alkalommal vádolták meg azzal, hogy katonaként túlzott mértékű szabadságot kap, és mint előadóművészt már hasonló állításokkal korábban tűz alá vették októberben, kijelentve, hogy csak a 2012. január és október közötti időszakban 62 napnyi szabadságot kapott. A 21 hónapos szolgálatukat töltő rendes sorkatonák rendszerint tíz nappal kevesebb szabadságot kapnak, mint a PR-katonák.
Szintén a viták középpontjába került, hogy állítólagosan az előadóművészt több eltávozása alatt egyenruha nélkül, civil ruhában látták, amely ellenkezik a katonai szabályzattal.
A vita duzzadásával a netizenek a saját közösségi hálózataikban éppúgy hangot adtak felháborodásuknak, mint a Honvédelmi Minisztérium honlapján, válaszokat követelve, és azt állítva, hogy a nemzeti hadsereg ismét előnyben részesítette a katonai szolgálati idejüket töltő hírességeket a rendes sorkatonákkal rovására.
Azóta a Honvédelmi Minisztérium már lépéseket tett, január 2-án megkezdve az állítások kivizsgálását, és ugyancsak rátekintenek arra, hogy más katonák is érinttek-e a vitákban.
Az ügynökség hozzátette, hogy a ténymegállapítás eredményét a napokban nyilvánosságra hozzák.
Forrás: enewsworld


Íme a számháború következő lépése: a szám ugyanaz marad, de a vonatkozó időtartam szűkül, azt sugallva, hogy Rain év végéig még ennél is több szabadságban részesült. Ha a szó nem lenne veszélyes fegyver, akkor mondhatnánk, hogy: "Ügyes".

Mint az előzőekben is látható volt, tovább izzítják a magánéleti "botrányt" is.


Kim Tae-hee Rain miatt nem reagált gyorsan?

Kiderült az ok, miszerint valószínűleg a Raint övező, figyelmen kívül hagyhatatlan körülmények miatt tartott olyan sokáig beismerni Rain és Kim Tae-hee kapcsolatát.
A Luah Entertainment részéről Kim Tae-hee képviselője január 2-án elmondta az enewsnak: "Az ügynökség nem tudott arról, hogy kettejük találkozgat egymással, és arról sem volt tudomásunk, hogy egy sajtóorgánum fényképezte őket. Mivel Rain jelenleg a katonaságnál szolgál, nem volt könnyű kialakítani egy álláspontot, mert Kim Tae-hee nem tudott vele szabadon kapcsolatba lépni."
A képviselő hozzátette: "Az újságcikk megjelenését követően hallottuk Kim Tae-hee-től, hogy az igaz, hogy többet jelentenek egymásnak a barátságnál, de még nem alkotnak szerelmespárt. Ha már határozottan egy pár lennének, azt rögvest bejelentettük volna. Kim Tae-hee azt mondta, hogy a kapcsolatuk mostani fejlődését megelőzően ők csak időnként léptek érintkezésbe." 
Január 1-én egy sajtóorgánumban megjelentetett fotók kettejüket mutatják látszólag randevúzás közben. A két sztár ügynökségének a hallgatással nem sikerült visszafojtania a hype elindulását. Ugyanannak a napnak az estéjén viszont Kim Tae-hee ügynöksége elismerte, hogy kettőjüknek "jó érzésekkel viseltetnek egymás iránt".
Forrás: enewsworld


Rain ügynöksége elnézést kért a katonai viselet szabályainak megszegéséért + a katonai fegyelmi bizottság módosíthat a celebritás-katonák szabadnapjain

Rain ügynöksége nyilatkozott Rain állítólagos többletszabadnapjairól és a katonai szolgálata alatti különleges bánásmódról.
Emlékeztetőül, Rain 71 napnyi eltávozást kapott a bázisról. Ez a szám magában foglalja azt a 17 napot, amelyet jutalomként a seregben tett szolgálatáért kapott, beleértve azokat is, amelyeket a különböző katonai előadásokhoz és promóciós eseményekhez kapcsolódóan szerzett, valamint 10 éjszakai eltávozást és 44 szolgálattal kapcsolatos kintlétet. Jelenleg áttekintés alatt van, hogy a 44 kintlét egész éjszakai távolmaradás volt-e, vagy csak rövid távollét.
Azt mondják, hogy Rain eltávozáson töltött napjainak száma valójában normális, különösen celebritás katonaként, aki olyan feladatokat kap, amelyek ellátásának helyszíne rendszerint a bázison kívül van, mint a katonai rádió műsorainak vezetése és a sereg promóciós eseményein való részvétel.
Habár az nem egyértelmű, hogy Rain a kötelességeivel összefüggő idejét használta-e a barátnőjével való találkozásra abban az időben, az egyértelmű, hogy megsértette a katonai öltözködési előírást, amely megszabja a katonáknak, hogy a teljes egyenruhát kell viselniük akkor, ha nyilvánosan mutatkoznak. A lesifotósok képein, amit Kim Tae-hee-ről és róla készítettek, Rain egyértelműen nem viseli a sapkáját, azzal teljessé téve az egyenruháját, és így neki majd felelnie kell ezért a jogsértésért.
Válaszolva, Rain ügynöksége azt mondta: "Katonaként Rain részéről helytelen volt sapka nélkül közlekedni. Mindegy, hogy hányszor gondoljuk végig, ez helytelen. 
Annak ellenére, hogy az érzelmekre appellálnánk, de neki nem voltak rossz szándékai. Fiatal, és elkövetett egy hibát, mert elkapta az évvégi hangulat. Nagyon megbánta a tetteit. Nem számít, hogy mit mond a Honvédelmi Minisztérium, alázatosan fogja véghez vinni a parancsot.
Azonban a szabadságok és az állítólagos különleges bánásmód tárgyában azt nyilatkozták: "Őt azzal vádolják, hogy különleges bánásmódban részesül a Honvédelmi Minisztérium által, és tényleg úgy érezzük, hogy tévesen vádolták meg sok területen. A szabadnapjai amiatt emelkedtek meg, mert celebritás-katona lett belőle. Soha nem használta azokat hamis indokkal." 
A legfrissebb jelentések arról szólnak, hogy a katonaság fegyelmi bizottsága egy kijelölt időszakban meg fog vizsgálni mindent, és várható, hogy változtatások lesznek a celebritás-katonák eltávozásainak mennyiségében, engedve a nyilvánosság e kérdés iránt mutatott felfokozott érdeklődésének.
Forrás: allkpop


A számháború izgalma tetőfokára hág: 60 nap »»» aztán 62 nap »»» majd 62 nap, ami még bizonyára növekszik »»» és most 71 nap! Felháborító! Bármelyik lenne is igaz, maga a tálalás ténye és az indoklás hiánya miatt egyre vadabbnak tűnnek a "kedvezmények", és a híradások így alkalmasak a közhangulat ellenségességének fokozására. Még a magyarázat is olaj a tűzre, hiszen a meglebegtetett 44 laktanyán kívül töltött éjszaka is felháborítóan hangzik annak, aki semmit sem tud a PR-katonák munkájáról, és nagyon bele sem akar gondolni abba. Amúgy is csak egyetlen szempont sulykolásával találkozik: a PR-katonáknak és a rendes sorkatonáknak járó szabadnapok számának összevetésével. 

A netizenek között is sokan lehetnek, akiknek éppen a gyermeke szolgál a seregben, vagy maga is élvezte már a katonaság kétéves vendégszeretetét, hát persze, hogy a PR-egység torkának ugrik. Ugyan a hadsereg "belső moráljáért" felelős PR-egység rendezvényei leginkább a sorkatonák örömforrását, a laktanyák férfitömegeiben lévő feszültségek levezetésének szelepét jelentik, és így a létének első számú haszonélvezői a rendes sorkatonák, ugyan miért érdekelne ez bárkit? Ugraszd egymásnak a robotoló átlagkatonát a kipárnázott szolgálatot töltő hírességgel, és a támadó fél máris újabb sikert könyvelhet el: oszd meg és uralkodj, ki ne ismerné ezt a jól bevált receptet?

Ráadásul Rainnel szemben két vasat tartanak a tűzben:

ha nem jönne be a kivételezettség vádja, akkor a sapkaviselés hiánya tagadhatatlan. Hogy miért nem tette fel, meddig nem volt rajta, az lényegtelen, a tények szikár dolgok, és néhány fotón nincs rajta sapka! A katonai fegyelem komoly dolog, nem is akarok viccelődni vele, bár a vaskalaposság éppen jó szójátéknak kínálkozna, amit a netizenek a média segítségével éppen rá akarnának kényszeríteni a hadvezetésre. Mert a katonai szabályzat a sapkaviselés előírásában egyértelmű, tehát ez bizonyíthatóan kihágás (még ha általános is a katonák körében a semmibe vétele), míg ugyanez a szabadságolások ügyére nem érvényes.

Rain pedig, ugyan még hivatalosan nem is lett megvádolva semmivel (bár informálisan nyilván tisztában vagyunk a szabályszegés tényével), ennek az össztűznek a közepén lassan azért is elnézést kért, hogy létezik. Milyen megalázó lehetett ez a helyzet, különösen annak tudatában, amit már a seregben másfél év alatt teljesített! Csak bízni lehetett abban, hogy a vezérkar is emlékszik mindenre. Nem a kivételezés, hanem a vétséggel arányos büntetés kiszabása miatt.


De nézzük a következő napok eseményeit, amelyekben a hype már eléri a parlamentet és a BBC News Asia-t is.


2013.01.03.


Rain, a dél-koreai énekes sorkatonai szolgálatban

A színésznővel való találkozásáról megjelentetett fotókat követően Dél-koreában  a honvédelmi tisztviselők vizsgálják, hogy vajon Rain áthágta-e a katonai szabályzatot.
A katonai szóvivő a közfelháborodást követően azt nyilatkozta, hogy a katonai egység "vizsgálja az ügyet".
A 30 éves Rain, akinek valódi neve Jung Ji-hoon, ebben az évben kötelező katonai szolgálatát teljesíti.
Már ezrek írtak alá egy petíciót, amely a feltételezett kiváltságos bánásmód kivizsgálására szólít fel.
Az összes épkézláb dél-koreai férfi köteles leszolgálni a katonaidőt - ez az 1950-53 közötti koreai háború öröksége.
Dél még gyakorlatilag háborúban áll Észak-Koreával, mivel a konfliktus tűzszünettel, és nem békeszerződéssel ért véget.
A férfiak a szolgálat alatt korlátozott szabadidővel rendelkeznek, idejük nagy részét a laktanyákban töltik.
Az utóbbi időkben ismertté váltak olyan művészek, akik megpróbálták elkerülni a katonai szolgálatot, de ez bizonyítottan népszerűtlen a közvélemény számára.
Psy - akinek világszerte ismert a Gangnam Style című száma - megismételte a katonai szolgálatát, miután annak hanyag teljesítésével vádolták.
A riport Rain nyilvánvaló románcáról a koreai Kim Tae-hee (32) színésznővel kedden robbant be a helyi médiába.
Kim képviselője azt nyilatkozta, hogy kettejük egy hónapja találkozik.
Rain 2002-ben kezdte a pályafutását, és része lett a tévésorozatok és popzene koreai hullámának, amely Ázsia-szerte szétáradt.
A 2004-es It's Raining albuma egymillió példányban kelt el, és több filmben is szerepelt, köztük a Speed Racer című hollywoodi produkcióban.
Forrás: BBC News Asia
 

A Honvédelem Médiaügynökségének Rain szabadidőiről tett nyilatkozata szerint: "Nem tett semmi jogszabályba ütközőt... Nem fog fegyelmi eljárás indulni ellene."

A Honvédelem Médiaügynöksége nyilatkozott Rain szabadidőiről egy olyan helyzetben, amelyben a katonai hatóságot kemény kritikával illetik számos közelmúltbeli esetért, amelyek, úgy vélik, hogy a laza fegyelemnek tulajdoníthatóak, kapcsolatosan annak tényével, hogy spekulációk vannak arról, hogy különleges kedvezményekben részesítik Raint (valódi nevén Jung Ji-hoon, 31).
Rain és Kim Tae-hee színésznő egy bulvár sajtóorgánum által le lett fotózva múlt elsején, állítólag randevúzás közben, de Rain sapka nélkül közlekedő alakja még sokkal forróbb kérdés volt.
Rain mostanában keveredett botrányba, amikor a katonai gyakorlóruhájában a sapkája nélkül volt a szabadságán, ami egyértelmű megsértése lehet a katonai jogszabályoknak, és mialatt rázúdult a közvélemény kritikájának özönvize, felerősödött egy másik kérdés, hogy vajon a szabadságának mennyisége terén részesült-e kivételezett bánásmódban.
A Honvédelem Médiaügynökségének tisztviselői beszéltek erről másodikán a média egyik csatornáján, és azt mondták: "A botrány által felvetett állítás, hogy néhány PR-katona kivételezett bánásmódban részesült a szabadságuk mennyiségében, az állami adminisztráció vizsgálata által teljesen tisztázódott. Az arról folyó vitát, hogy vajon Rain kapott-e kivételezett kezelést, ugyanebben a kontextusban lehet értelmezni. Jelenleg Rain szabadidői vagy kintalvásai nem bűncselekmények.
Mivel a vizsgálat kezdete óta semmi újdonságra nem derült fény, ebben a pontban nem lesz fegyelmezve."


A fenti írás kissé fából vaskarika. Arra a tényre koncentrál, hogy Rain részesült-e a megengedett mértéken felüli szabadságolásban vagy eltávozási lehetőségben. Határozottan leszögezi a minisztérium nyilatkozata, hogy nem, de azért az már érdekes, hogy ha részesült volna, akkor miért ellene indulna fegyelmi eljárás, és nem az azokat adományozó feljebbvalói ellen?


A szélvihar egy tornádó spiráljába csavarodik


A megnyugtatóan hangzó katonai nyilatkozatot követően valaminek mégis kellett történnie, mert nemsokára ezt olvashattuk:

Elkerülhetetlen, hogy fegyelmi intézkedéseket kelljen hozni Rain ellen

Megerősítették, hogy a Rain néven ismert PR-katona randevúzott Kim Tae-hee színésznővel, a katonai egységhez vezető útján találkozott vele, azután, hogy elvégezte hivatalos feladatait, és ez ellentmond a katonai előírásoknak, tehát elkerülhetetlen, hogy fegyelmi eljárást indítsanak ellene.
Egy katonatiszt azt mondta: "Rain kimenői, kintalvásai vagy szabadságra menetele lesz korlátozva, ahelyett, hogy hadbíróság elé állítanánk és hónapokig tartó börtönbüntetéssel sújtanánk."

   

Mivel a katonai vizsgálat nyilvánvalóan a botrány első perceiben fényt tudott deríteni arra, hogy a január 1-én megjelent Dispatch cikkben megjelölt napokon Rain szolgálati céllal járt-e a városban vagy sem, és hogy vajon hivatali kimenője alatt találkozott-e a színésznővel, érdekes, hogy a szóvivői nyilatkozatok erre csak ilyen sokára reagáltak. Nem nagyon tudok másra gondolni, mint arra, hogy ez mégsem lehet annyira kirívó eset az egység életében, ezért nem is akarták Raint valóban kivételezett helyzetbe hozni azzal, hogy rajta gyakorolnak precedenst. Ugyanakkor talán éppen ez a nyilatkozat mutatja, hogy mégis be akarták fogni a hőbörgők száját azzal, hogy a nyomásukra fegyelmi eljárást indítanak Rain ellen. A "vezéráldozat" beajánlásának rémképe ebben a pillanatban erősen kísértett. És hogy reflektáljak a pillangó-effektusra is, a tornádóról tudni lehet, hogy válogatás nélkül elpusztít bármit, ami az útjába kerül. Rain éppen a tornádó útjába került, és nem mozdulhat, tehát a kérdés, hogy nyújt-e számára valaki menedéket.

[Most megint következzen egy szubjektív eszmefuttatás a blogszerző részéről. A rendelkezés szövegének pontos ismerete hiányában elgondolkodtam, hogy az a nyilvánvalóan nagyon egyértelműnek és közérthetőnek tűnő szabály, miszerint a PR-katonáknak a hivatalos célú kimenőik során tilos privát érintkezésbe lépniük civilekkel, életszerűen vajon hogyan alkalmazandó egy nagyváros kellős közepén. Mert említik, hogy a városban szabadon közlekedve jutnak el a katonák a rádióállomásokra, a próbahelyekre és a PR-események helyszíneire. A taxisofőrrel vagy a tömegközlekedési eszközök egyszeri utazóközönségével való érintkezés vajon civil kapcsolat? Mert nem tankkal mennek a stúdiókba, az biztos. Ha az utcán összefut valaki a családtagjával, civil életbeli munkatársával, főnökével, esetleg éppen szabadságon lévő katonai feljebbvalójával, akkor mi a teendő, szó nélkül el kell sétálnia mellette? Ha valaki elbotlik a szeme láttára, vajon érintkezésbe léphet vele, hogy felsegítse? (Vagy csak akkor, ha van rajta sapka? - bocsánat a pikírt megjegyzésért.) A civil próbahelyek eleve a civilekkel való találkozások "fertői", nem? És ha például bárki felajánlja a katonának, hogy autóján visszaviszi a laktanyába, akkor azt tilos elfogadnia? A civil taxit viszont szabad? Vagy ez csak akkor tilos, ha nőnemű lény szívességéről van szó? Alapvetően pedig nem teljesen mindegy, hogy a katona a barátjával, a rokonával, az ismerősével, a főnökével beszélget a fuvar közben vagy a taxissal?  Vagy nem szabad beszélgetni sem? És akkor az úticél címét papírra írva kell közölni? Esetleg telepátiával?

Természetesen nem akarom úgy beállítani a helyzetet, mintha nem lenne azonnal érthető, hogy a feladathoz rendelt katonai kimenőket nem randevúzásra engedélyezték. De a valós körülmények közötti alkalmazhatóság mégiscsak amolyan "gumijogszabályt" csinál ebből a rendelkezésből. Még annyit, hogy ha a rendes sorkatonákat valaki meg szeretné látogatni, akkor arra ott a látogatási idő. A celebritások bevezetőben részletezett világában szinte elképzelhetetlen, hogy a titkolt, szintén híresség társ fogja magát, és sarkában a paparazzókkal bekopogtat a laktanya ajtaján, hogy "XY prominens személyiséget jöttem meglátogatni", vagy ha ilyen képtelenségre is vetemedne, nagy valószínűséggel kedvesét nem találná ott, mert annak éppen valamerre másfelé kell dolgoznia a katonaság moráljának erősítésén.

Talán mindezek alapján érthető lenne a felettesek részéről némi kis szemhunyás az ilyetén "kihágásokkal" kapcsolatosan, de ismét hangsúlyozom, hogy mindez megint csak a helyzet modellezésével folytatott személyes játékom.

Amúgy ezeket az eltávokat sem hagyják ellenőrizetlenül, a későbbiekben látni fogjuk, hogy hogyan működik pl. az éjszakai távolmaradások ellenőrzése, tehát nem szabad arra gondolni, hogy hosszabb időre kieshet a PR-katona feljebbvalóinak látóköréből.]

Rain szerelemben és haragos büntetésben

A k-popsztár Raint a katonaság meg fogja büntetni, amiért kedvesével, Kim Tae-hee-vel találkozott a katonai idejében.
"Jung Ji-hoon tizedes közügyekben volt távol a bázistól, hogy gyakorolhasson." - mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője egy tegnapi tájékoztatón. "De Kim színésznővel történő találkozásaival személyes kapcsolatba lépett, amely sérti a katonai szabályokat."
Jung Ji-hoon Rain valódi neve.
"A zászlóalj, ahol Jung szolgál, a jövő héten fegyelmi bizottsági ülést hív össze" - mondta Kim - "és megteszi vele szemben a megfelelő intézkedéseket, biztosítva, hogy az a többi katonával szemben tisztességes legyen."
Az Újév első napján egy sor paparazzi fotó mutatta Rain és Kim színésznő találkozását az elmúlt néhány hónap során, beleértve a karácsonyi szabadságot is. Aznap később a 33 éves, SNU-t végzett Kim hivatalosan is elismerte a románcukat.
A nyilvánosság visszafelé sülhet el a 31 éves Rainre nézve, akit ezért csalással vádolnak a kötelező kétéves katonai szolgálata alatt.
A Honvédelmi Minisztérium szerdán vizsgálatot indított a paparazzi fotók és egyéb információk alapján. Azt mondják, hogy Rain egy stúdióba ment Nonhyun-dongba, Szöul déli részébe november 23-án, december 2-án és 9-én, és Kimmel együtt tért vissza a bázisra annak autójával, amelyet a katonaság "magánérintkezésnek" tekint.
Rain ugyancsak nem viselte a katonai sapkáját, amikor egyenruhában volt, mondta a minisztérium.
A minisztérium kijelentette, hogy Rain "elismerte a hibáit".
"Nem valószínű, hogy Jung katonai börtönbe lesz zárva" - mondta Kim szóvivő, azt sugallva, hogy könnyű büntetést kaphat a kihágásaiért, mint például a szabadnapjainak korlátozását.
Rain fő feladata televíziós és rádiós programokkal biztosítani a hadsereg támogatását.
A történet újra felkavarta a vitát arról, hogy a hírességek katonaideje könnyebb, mint az átlag koreai férfiaké.
Jin Sung-joon, az ellenzéki Demokratikus Egyesülés Pártjának jogásza tegnap azt mondta, hogy a 2009 és 2012 között leszerelt celebritás-katonák átlagosan 75 szabadnapot kaptak, szemben a közönséges sorkatonák 43 napjával.
Figyelembe véve annak tényét, hogy ő szolgálatban volt, Jung túlzott mértékű juttatásban részesül" - mondta Jin. "Elvileg nem is kellett volna kint tartózkodnia éjszaka a bázisán kívül."
Kim Hee-jin [heejin@joongang.co.kr] Forrás: koreajoongangdaily.jo... ( English Korean )//hancinema


A nemzetgyűlésben folyó vita lenyomata a fenti írás utolsó bekezdése, és bár úgy tűnhet, hogy az egyik képviselő Rainnel foglalkozik, de azt hiszem, világos, hogy Jin úrnak teljesen mindegy, hogy mi történik az ország elsőszámú hírességével, kiemelkedő tehetségű művészével. Mint ellenzéki politikai élharcos ő az "igaz ügy" nevében küzd, és támadásának valódi alanya a PR-egység: láthatjuk, hogy nem is oktalanul, hiszem már átlagosan 75 napos extra juttatásban részesülnek az ott szolgáló katonák! Rain pedig - ne legyen illúziónk - ebben a szent számháborúban simán beáldozható.

De hát honnan is indultunk? Hogy Rainről készült néhány bulvárfotó, amelyen mintha randizna.
Ja, és nem volt rajta sapka...


(folyt. köv.)










Szerző: Harudo11















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése