Végtelen erőfeszítés, végtelen kitartás, végtelen szerénység. (Rain vezérelve)

Tudtam, hogy ránézésre nem tűnök valami nagy számnak, a megjelenésem sem túl vonzó, de a bensőm elég rendkívüli. Minden színpadra lépés előtt azt mondom magamnak, hogy én vagyok a legjobb, és minden előadás után ugyanúgy azt, hogy nem én vagyok. Ezért minden fellépés előtt 120 százalékosan kell felkészülnöm, hogy az előadáson 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. Ennek érdekében minden álló nap folyamatosan képzem magam. Már nagyon hosszú ideje alváshiányban szenvedek, mert ha éppen nem dolgozom, akkor vagy edzek, vagy a koreográfiákat és a dalokat próbálom. Éppen úgy, mint a filmfelvételek idején, ha valamit nem csináltam jól, képtelen vagyok aludni. Akár színészként, akár énekesként, a legjobbat kell tudnom kihozni magamból. De nem kell aggódni, hogy most nincs elegendő időm az alvásra, jut arra majd bőven a halálom után. (Rain)

Ez a fiatalság, ez az egészség... és a túlcsorduló önbizalom... az erőfeszítés, amit az oly hihetetlen előadásai sikeres megvalósításáért tett... és a tehetség, amit felmutat, ezek töltenek el spontán tisztelettel engem. Azt gondolom, hogy a történelem a fontos személyiségek között fogja jegyezni. Úgy, mint aki színészként és zenészként egyaránt sikeres lett. ...
Ami igazán meglepő Ji-hoonban, az az, hogy egyfajta düh, bosszúvágy és szomorúság, az összes efféle sötét, komor negatív motiváció az ő esetében rendkívül optimista és derűs módon ölt testet.
(Park Chan-wook rendező)

A sapkaháború - 1/4. rész (2013.01.01-08.)

Támadás Rain ellen - egy szánalmas médiafelhajtás áttekintése




FIGYELEM!

Az alábbi cikksorozat 2013 elején készült, röviddel az események után. Mivel a hype még 2015-ben is éreztette a hatását, ezért egy rövid, összefoglaló filmet szerettünk volna készíteni a tények valós ismertetése érdekében. Ennek készítése során bukkantak elő újabb adatok és találtunk olyan összefüggésekre, amelyek az alábbi írásban foglaltakat számos helyen felülírják. A javításokat rövidesen elvégezzük, addig kérjük, hogy az eseményekről az azóta elkészült filmünkből tájékozódjanak:


RAIN ÁRTATLAN VOLT! -
TÉNYEK, IGAZSÁGOK ÉS HAZUGSÁGOK A SAPKAHÁBORÚBAN

http://www.youtube.com/watch?v=gWO1wiuUJDQ

 








AZ EREDETI CIKK:







Még javában nevettünk a Sebességvágy adásaiban december 29-én és 30-án elsütött poénokon, és alig olvastuk el a Rainy Entertainment újévi jókívánságait, amikor január 1-én robbant egy jól időzített bomba a koreai sajtóban. Az újév első szenzációját a Dispatch koreai bulvárszutyok cikke szolgáltatta, amelyben lesifotók kíséretében megszellőztették Rain és Kim Tae-hee színésznő alakuló kapcsolatát.

Mivel minden csoda három napig tart, nem is lett volna ez akkora dobás, ha néhány körülmény nem tenné szokatlanná az esetet. Elsősorban az, hogy Rain éppen katona. Másodsorban, hogy visszakövethetően egy ellene irányuló, jól összehangolt támadássorozat újabb felvonását láthatjuk. Harmadsorban, hogy az eset érzékeny belpolitikai kérdéseket dobott be ismét a köztudatba.

Néhány megelőző információ a történések jobb megértéséhez: olvasóink nagy része számára nyitott könyv a koreai popipar számos sajátossága, de talán másoknak sem jelent új információt, hogy egy prosperáló, szórakoztatóipari térhódításra berendezkedett, rideg, kíméletlen versenyhelyzeteket produkáló iparággal állunk szemben. Ez a koreai sikerágazat már a túltermelési válság tüneteit is mutatja, mivel lassan olyan mennyiségben termeli a jobb-rosszabb előadók, együttesek piacra dobását, hogy azok szinte egymást lesznek kénytelenek felfalni. A küzdelem a menedzsmentek, ügynökségek részvételével zajlik, ők azok, akik mindent elkövetnek a versenyistállóikba tartozók hírnévhez, médiaszerepléshez juttatása érdekében. A harc nem minden esetben zajlik tisztességes módon, és remek kiszolgálója ennek a figyelem ébrentartását szolgáló komoly bulvár-iparág is, amelynek vadhajtásai nem válogatnak különösebben az eszközeikben. A személyiségjogok terén még amúgy is kívánnivalót hagynak a térség viszonyai, ezért nem csoda, hogy a celebritások perekkel, meghurcolásokkal, tragédiákkal tarkított hátországa húzódik meg a rájuk irányuló reflektorfények mögött. 

Ennek a nem kimondottan gyermeklelkekre tervezett világnak tíz éve van egy állócsillaga, hihetetlen népszerűséggel és sikerrel, feddhetetlen pályafutással, globális sikersorozattal és rajongótáborral, akinek méltán lett eposzi jelzője a "World Star". Ő Rain (Jung Ji-hoon), aki ezalatt az évtized alatt nemcsak felnőtté érett és a maga ura lett, mert saját kezébe vette a menedzsmentjét, hanem mindezek tetejébe első számú nemzeti ikonná nőtte ki magát, ráadásul kettős karrierrel, mert a popikonná válása mellett nagyívű színészi pályafutással is bír. Ez bizony sokaknak nem tetszik, és mindent elkövetnének, hogy megtörjék az éppen harminc éves ifjú ember sikersorozatát. Időről időre megindulnak a támadások ellene, elképesztő gátlástalanságú sárdobálással, ám a vádak bírósági ítéletek által is megerősítve ezideig alaptalannak bizonyultak. Érzékelhetően keresik a fogást rajta, és ha máshogy nem megy, akkor úgy, hogy az időzítés ne tegye lehetővé számára a védekezést. 

Pontosan ez történt a katonai bevonulását megelőző utolsó pillanatokra időzítve 2011-ben is, amikor több súlyos támadás érte, éppen akkor, amikor sorkatonaként már nem reagálhatott nyilvánosan azokra. Mivel a vádak azóta elbuktak, és Rain népszerűsége a katonaidő alatt csak tovább növekedett (előrevetítve a nemzet hazafias hősévé való avanzsálást is),  ráadásul alig fél év múlva Rain újra a pop-piac és a filmipar aktív szereplője lesz, várható volt, hogy megindul egy újabb szennyáradat. Nem is kellett sokat várni a bekövetkezésére.

A skandallumhoz hozzájárul még egy furcsaság is, ami európai világlátásunk számára talán a legnehezebben értelmezhető vonása a koreai szokásrendnek: ez pedig a celebritásoktól elvitatott magánélet lehetősége. Nehezen felfogható, hogy hogyan alakult ki az a társasjáték, amelyben a hírességek azt alakítják, hogy nincs magánéletük, társuk, szerelmük, ad abszurdum szexuális kapcsolatuk, kizárólagosan a hivatásuknak és a rajongóiknak élnek, a közönség pedig eljátssza, hogy mindezt elhiszi, komolyan veszi, sőt, ha a játékszabályok áthágásán kapja a hírességet, akkor feljogosítva érzi magát arra, hogy haragja és megvetése sújtsa a renitenskedőt. Nem tizenévesek szerepjátékáról beszélünk ám, hanem harminc körüli érett, felnőtt emberekéről. Az már csak hab a tortán, hogy mindezzel együtt a színpadon mégis elvárás a kedvencektől, hogy szűzies életvitelük ellenére őrjítő erotikus kisugárzásuk legyen, talán éppen a közönségben lefojtott vágyak kiélésének megsegítésére - nos, ezt az egészet talán Konfuciusz mester se tudná érthetően megvilágítani. A következmény viszont az, hogy a hírességek bujkálnak, végsőkig tagadnak, és titokban próbálnak meg társat találni maguknak.

Lenne még egy szála a történetünknek, amelyet sajnos alapos információk hiányában nem tudok megfelelően feltárni, ez pedig az ország aktuális politikai viszonyaival áll kapcsolatban. Inkább csak megérezni tudjuk, hogy a koreai háború lezáratlansága, az állandó hadiállapot miatti fenyegetettségtudat a közgondolkodásban mennyire más értékeket erősített meg, mint a mi viszonylag békés térségünkben, és amíg mi boldogan meneteltünk a hadkötelezettség megszüntetésétől a zsoldossereg eszméje felé, addig Koreában az általános hadkötelezettség értelemszerűen nem is képezheti vita tárgyát, sőt, folyamatos agitáció zajlik a nemzet iránti kötelességteljesítés nimbuszának életben tartására, mely sajátosan összekötődik a köztudatban a fiúk férfivá avatásának szertartásával. Furcsa, hogy a "hőskép" nemcsak a férfiakban eleven, hanem a nők széles körében is hatásos, és a férfiakkal szemben ezért komoly elvárás az ennek való megfelelés. Ezen talpkövekre épülve az aktuálpolitikai helyzet is beleszól a történetünkbe, mivel a parlamentben folyamatos viták zajlanak a sereg erősítésének-gyengítésének és ezzel összefüggésben a hadi kiadásoknak a tárgyában, és nyilván összecsapnak az e körüli konzervatív vagy liberálisabb nézetkülönbségek is. Bizonyára kiélesítette ezeket a vitákat a választások időszaka.  Mindez érinti a hadsereg imidzséért, belső moráljáért felelős egységet is, melynek PR-katonaként Rain jelenleg tagja.

E hosszúra nyúlt bevezető után lássuk, hogy hogyan indult a pillangó-hatás és mivé fajult. Ebben az írásban az angol nyelvű híradások, illetve az eredeti hírek, tudósítások fordításai megjelenésének időrendjét követve tudom bemutatni a történteket (tehát ahogyan hozzánk eljutottak az értesülések), remélve, hogy azok hűen tükrözik a helyi anyanyelvi média híráramát. A közhangulatot bizonyára képtelen leszek teljes egészében felidézni, annak hisztérikussága nekünk szinte elképzelhetetlen. És természetesen fenntartva, hogy mindez Európából nézve ilyennek látszott.


Előtörténet


Rainnel a bevonulása előtti napokban, 2011. októberében felvették a Coupang-reklámsorozatot, amelyben egy másik nagy közönségkedvenc, Kim Tae-hee színésznő volt a partnere.



Bizonyos sajtóorgánumok Raint szinte a pályakezdésétől kezdve rendszeresen támadják. Ezek legújabb fordulójaként az ellenük indított rágalmazási perben 2012-ben első fokon ismét Rain igazának adott helyet a bíróság.

A parlament egyik szenátora 2012. októberében követelte a Honvédelmi Minisztériumtól a hadsereg PR-egységében dolgozó katonáknak járó feltételezett különleges juttatások felülvizsgálatát, és ennek kapcsán máris Rain került leginkább reflektorfénybe.

Egy hónap múlva, 2012. novemberében a sajtóban egy gyorsan hamvába haló támadás történt Rain ellen, azt a képtelen vádat felhozva ellene, hogy 2006-ban (sic!) manipulálta a Time 100 szavazását, amelynek eredményeként az év során a világra legnagyobb hatással bíró emberek sorába került. Ez a hype igazából ki sem bontakozott, mert gyorsan világossá lett az agyatlan támadók számára, hogy pillanatok alatt a nagy nemzetközi reputációval bíró Time magazinnal találhatják szembe magukat, amelynek említett szavazásain Stingtől Barack Obamáig mindenki érintett, és talán mégsem kellene a Time szavazási rendszerét manipulálhatónak beállítani. Még az sem zavarta őket, hogy Rain évről évre bekerült a nomináltak közé, és több alkalommal, legutóbb éppen 2011-ben ismét a 100-ak körében ünnepelhetett, a fogadás és a díszvacsora képei bejárták az egész világot.


A pillangó megrebbenti a szárnyát


A 2012-es szilveszteri éjszaka után az ébredező honpolgárok ezekre a bulvárhírekre csodálkozhattak rá az írott és elektronikus sajtóban:


2013.01.01.

Rain és Kim Tae-hee randevúznak!

 
A pár három hónapja találkozgat. Már márciusban, Rain áthelyezésekor gyakori kapcsolatban álltak, és hivatalosan szeptembertől randevúznak. Rain aktívan kezdeményezte a találkozásokat, és ami barátkozásnak indult, az szerelmi kapcsolatként bomlott virágba. Hetente legalább egyszer találkoztak, általában vasárnaponként. Rain vezette Kim Tae-hee autóját, és miután hazavitte, taxival tért vissza az otthonába. Mivel Rain szabadságon volt, a pár együtt töltötte a karácsonyt. A hadsereg képviselője azt mondta: "A PR-katonáknak sok szabadságuk van. Sok szabadságot kaphatnak. Mivel Rain rádióműsort vezet, ezért gyakran kapott engedélyt eltávozásra."
Forrás: AllKpop / Dispatch

A két sztár ügynöksége először nem kívánt túl sokat hozzátenni a hírhez:

"Mi nem hallottunk erről semmit" - válaszolta mindkét fél, nyilván mérlegelve, hogy a legbölcsebb dolog egyelőre a lehető legkevesebbet nyilatkozni. Rain leszerelése júliusban lesz, Kim Tae-hee pedig szerepel az SBS márciusban bemutatandó sorozatában.
Forrás: MyDaily via Nate 


Hogyan szeretett egymásba Kim Tae-hee és Rain?



Miután kiderült, hogy Rain és Kim Tae-hee egymáshoz tartoznak, sokan kíváncsiak lettek arra, hogy először hogyan találkoztak és szerettek egymásba.
Kettejük először 2011. októberében találkozott, amikor mindketten részt vettek a Coupang részére készült reklámok forgatásában. Azután, hogy összebarátkoztak, Rain offenzívába lendült.
"Rain az a fajta ember, aki nagyon kimutatja az érzéseit" - mondta egy bizalmas. "Még azután, hogy belépett a hadseregbe, megnyerte őt a gyakori beszélgetésekkel."
Forrás: Dispatch via Nate / allkpop

 Megérkezett a botrányt elindító eredeti Dispatch / Nate cikk fordítása is, az összeollózott képek az angol fordítás mellékletei voltak, a szöveg sorai között szereplő fotók tartoznak az eredeti cikkhez:

Rain & Kim Tae-hee, az újév első párja
Romantikus virágok az új év beköszöntével



Kim Tae-hee hallyu-sztár (33) és a világsztár Rain jelenleg szerelmesek egymásba. Mindketten annyira népszerűek, hogy Korea ikonjaivá váltak, de mint köztudott, Rain éppen katonai szolgálatának idejét tölti. Azonban Rain áttörte a szerelmével, Kim Tae-hee-vel való találkozás erős akadályát, miáltal a kapcsolatuk kicsírázott a bevonulását követően.


A pár 2013 első celebritás párosa, és kiderült, hogy nagyjából három hónapja járnak együtt (hivatalosan szeptember óta). Rain és Kim Tae-hee a Coupang-reklámok kapcsán találkozott először 2011. októberében, barátság alakult ki közöttük, amely erősödött, amikor rendszeresen kommunikálni kezdtek egymással.
A Dispatch, amely a hír forrása, két hónapig követte a párt, és egy exkluzív felvételsort tudott készíteni a pár találkozásáról. Kezdetben nem számítottak arra, hogy kettejük randevúzni fog, de ahogy az idő haladt, saját szemükkel láthatták a valóságot. Az is kiderült, hogy a pár különleges óvintézkedéseket tett, hogy titokban tarthassák a kapcsolatukat, három autó használatával terelték el a figyelmet a nyomaikról és különböző rejtekhelyeket használtak. Saját házaikban is együtt töltötték az idejüket.


Rain és Kim Tae-hee 2012. november 23-án próbált észrevétlenül találkozni egymással, törekedve arra, hogy beleolvadjanak a környezetükbe. Kim Tae-hee feltűnt a Toyota Camry-jével, miközben Rain a saját BMW Mini Cruiserével érkezett, amelybe Kim Tae-hee átszállt. A találkozójuk az autóban zajlott, azt gondolva, hogy távol vannak a nyilvánosságtól.
Decemberben hetente egyszer találkoztak, amely mindig vasárnapra esett. Rain szombaton késő estig a katonai rádióállomáson dolgozott, majd miután végzett a munkával, Kim Tae-hee felvette a kocsijával.


A Dispatch látta kettejüket együtt december 2-án és 9-én, amikor Rain egyenruhában volt látható, jelezve, hogy rövidesen vissza kell térnie a bázisra. A pár éjszaka 11-kor köszönt el mindkét alkalommal, és Rain taxival távozott.
Karácsonykor a pár Rain házában találkozott 23-án és 24-én, amikor Rain ötnapos szabadságon volt, hogy teljesen a barátnőjével tölthesse az időt. 


Hogyan nyerte el Rain Kim Tae-hee szívét? Hivatkozva a forrásra, Rain katonai megjelenése kitűnt a többiek közül, és magára vonzotta Kim Tae-hee figyelmét. Rain szintén írt és telefonált Kim Tae-hee-nek, amikor csak tehette, és a kettejük közötti kapcsolatban egyedi és különleges személyiségének bókjaival kimutatta szeretetét és melegségét. Rain, amikor csak lehetséges volt, eltávozást kért, szinte kényszerítve a feletteseit, hogy az előadások és műsorvezetések utáni elengedésére, csak hogy láthassa a barátnőjét. Rain egyik bajtársa felfedte, hogy egy átlagos katona általában 3-5 napot kap, amikor egy koncerten vagy eseményen fellép, és Rain, mint énekes, több szabadságra jogosult, mint más előadók.
Kim Tae-hee jelenleg a képernyőre való visszatérését készíti elő az SBS új drámájában, melynek címe "Jang Ok Jung, szerelemben élve". Ez lesz az első történelmi szerepe a pályafutása során. Másrészt Rain 2011. október 11. óta szolgál a seregben PR-katonaként. A szolgálatát 2013. július 10-én fogja befejezni.



23-ika, Kim Tae-hee, amint épp saját házába tér vissza, miután Rain házában randevúztak


9-ike, Rain, amint épp kiszáll Kim Tae-hee kocsijából
 

9-ike, Rain, amint kiszáll Kim Tae-hee kocsijából a laktanyába visszatértekor


2-ika, Kim Tae-hee, amint egy boltban snack-et vásárol, hogy Rainnek adja


2-ika, Rain, amint a Kim Tae-hee által vett snackkel visszatér a laktanyába


Source: Nate
Translation: 24-7KPOP

[Személyes felvetések
Mit is látunk valójában a képeken? A két sztárt együtt még véletlenül sem. Viszont látjuk Kim Tae-hee-t vásárlás közben, Raint, amint megy valahová, autókat, és azokból ki-beszálló embereket, külön-külön. El kellene hinni a képfeliratoknak, hogy ki milyen szándékkal vásárolt, honnan jött és hova ment? Ha azt írták volna, hogy Rain a holdutazását követően szállt ki a Toyotából, annak legalább annyi hitele lenne. Rain kinyújtott kezével mit csinál vajon? Taxit int le, autóstopol vagy éppen irányít egy leparkolást? Ugyanakkor Rain és Kim Tae-hee ruházata alapján összesen két különböző alkalmat azonosíthatunk a képekről (feltételezve, hogy legalább a hölgy át szokott öltözni), az egyik feltűnően őszi, a másik egy téli képsorozat. Ez lenne két teljes hónap kukkolásának eredménye? Hol a többi fotó a "rendszeres" találkozókról? Mert ez még lehet egy nem is túl ügyes összeollózás is.
Nem tudom, hogy fordítási hiba-e, de a cikk a decemberi hónapról szólva határozottan vasárnapi találkozókat ír (mindkét megjelölt dátum valóban vasárnapra esik), ám azt is állítja, hogy Rain szombaton dolgozott késő estig, és a munka utáni találkozókat követően  éjjel 11-kor már a laktanyánál volt - tehát a cikk szerint két vasárnap éppen szombatra esett. Hm. 
Valaki megmutathatná, hogy milyen autótípus a BMW Mini Cruiser.
Azután, vajon honnan ismerheti a Dispatch vagy a titokzatos "forrás" Rain udvarlásának fortélyait? Talán gardedamként valamelyikük jelen volt a randevúkon? Ugyanez érvényes a "felettesek kényszerítésére". Levegőben lóg a többletszabadság vádja is, mert semmilyen adattal nincs alátámasztva. Viszont a PR-egységet áttételesen (bár valószínűleg szándéktalanul) rendesen besározza az írás: a felettesek nem urai a helyzetnek, a katonák pedig egymás elárulására vetemednek.
"Apró" kis csúsztatás a cikk végén: Rain több mint öt hónapnyi rendes katonaként leszolgált idejét is PR-katonaidőként tünteti fel az írás, ami azért nem egészen mindegy, hiszen az a teljes szolgálat egynegyede.]

Ezek az információk kezdtek keringeni a médiában hosszabb-rövidebb változatokban, különbözőképpen tálalva, hogy a pár mióta is lehet együtt. A következő fordulatot a történetben még aznap estefelé Kim Tae-hee ügynökségének nyilatkozata jelenti, amelyben megerősítik a kapcsolat tényét.


Kim Tae-hee elismeri románcát Rainnel

Máris egy új sztárpárral kezdődött a 2013-as év. Az énekes és színész Rain valamint Kim Tae-hee színésznő került a reflektorfények központjába az új év első napján. Január 1-nek délutánján Kim elismerte, hogy mostanában kezdtek egymással találkozni. Kim képviselője bejelentette: "Körülbelül egy hónapja kezdtek randevúzni, most már jobban kezdik megismerni egymást." A két A-listás románca 2011. októberére nyúlik vissza, amikor egy reklámfilmet forgattak egy online bevásárlóközpont számára.
Ezt követően Rainnek be kellett vonulnia a hadseregbe a katonai szolgálatának letöltésére, de az értesülések szerint nem hagyta abba az udvarlást Kim felé, és végül egy szerelmi történet vette kezdetét.
Bár Rain a seregben van, az eltávozásai során találkozott Kimmel.
A színésznő főszereplőként a Joseon-dinasztia egyik divattervezőjét alakítja az SBS új sorozatában, amely márciusban kezdődik.
Rain 2013. július 10-én szerel le a hadseregből.
Forrás: en.korea.com / X Sports News


"Igaz, hogy találkoztak, de jelenleg jó és pozitív érzésekkel kezdik lassan jobban megismerni egymást. ... Körülbelül egy hónap telt el az első találkozójuk óta."
Forrás: X Sports News / allkpop


"Kim Tae-hee ügynöksége január 1-én délután ismertette a kérdéssel kapcsolatos hivatalos álláspontját: "Igaz, hogy találkozott Rainnel, de csak rövid ideig randevúztak, és még csak most kezdik megismerni egymást. ... Körülbelül egy hónap telt el azóta, hogy találkozni kezdtek. Mivel már ismert arcok a tévéképernyőinkről, az az igazság, hogy a randevúzásra alkalmas idejük és a helyek száma is nagyon korlátozott. ... A barátságuk fokozatosan alakul romantikussá, de még nem tudják, hogy a természetes vonzódásuk egymás felé elegendő mértékű-e."


A Rainy Entertainment állítólag annyit nyilatkozott, hogy az ügyfelük magánéletéről nincs tudomásuk - ez Rain esetében még igaz is lehet, hiszen a bevonulása előtt eladta a cégeit, köztük addigi saját ügynökségét is, csak ezt az egyetlen, addig "alvó" cégét tartotta meg. Nem véletlenül folynak a találgatások, hogy vajon milyen ügynökséggel szerződik a leszerelése után.

Minden egyes híradást természetesen képekkel is színesítettek, így a Dispatch fotói az internet segítségével elindultak világkörüli útjukra. Az eredeti tudósítás utángyártott szövegvariánsaiban már előkerülnek ilyen mondatok is: "Minden alkalommal találkoztak, amikor Rain eltávozáson volt.", vagy egyszerűen elfelejtik megírni, hogy az eredeti cikkben csak a decemberi hónapot említették, és e nélkül közlik, hogy Rain a katonaideje alatt rendszeresen, illetve minden hétvégén randevúzott - jócskán táplálva ezekkel a helyzet félreértelmezésének lehetőségét. Sok netizen úgy értelmezte, hogy Rain hetente külön kimenőt kapott csak azért, hogy a barátnőjével találkozhasson.

Forrás:  jpopasia / thejakartapost.com / koreanpudates / dkpopnews



A pillangószárnyak rebbenése erős széllökéseket indukál


2013.01.02.

A hír természetesen elérte a televíziók képernyőjét is, az MBC News tudósítása itt látható.

A bevezetőben ismertetettek alapján ennyi már bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy pillangó szárnyának rebbenése szélvihart kavarjon. A hírek kapcsán több szálon futott a sajtóban és az interneten a híráram és a kommunikáció. Sok netizenes hozzászóló a randevúzás ténye, hihetősége, valóságossága körül bolyongott, kifogásolva, hogy Rain miért kezdett kapcsolatot a katonaideje alatt. Mindkét sztár szélsőséges rajongóiból már ez is erős indulatokat váltott ki, és voltak, akik nem átallottak addig elmenni az ostobaságok hirdetésében, hogy a katonáknak tilos a párkapcsolat fenntartása. Hiába, még az ilyen képtelenségekre is sokan vevők.

Azonban volt egy veszélyesebb szála is a kifogásoknak, amely sajnos részben meg is felelt a valóságnak. Ekkor annyit lehetett tudni, hogy Rain a hivatalos feladatainak ellátására szolgáló kimenőibe illesztett be találkozókat, amivel ténylegesen áthágta az előírásokat, de ezek részleteiről, körülményeiről semmi közelebbit nem lehetett még tudni. Mivel a sajtóban már korábban feszegették a PR-katonáknak járó túl sok szabadidő kérdéskörét, ez a hiba olaj volt a tűzre. A DEMA honlapjára elkezdtek áradni a netizenek beírásai, melyekben kifogásolták a katonák kivételezettségét, változtatásokat követeltek, és Rain szigorú börtönbüntetésre ítélését. Az indulatokat azonban hamis tényeket és szándékos csúsztatásokat terjesztők szították, amelyeket ezek a netizenek megfontolás nélkül készpénznek vettek.

A legfelháborítóbb viszont az a spekuláció, melynek eredményeként kisütötték, hogy Rain "főbenjáró" vétséget is elkövetett (milyen jól illik ez a magyar kifejezés ide): a fotók tanúsága szerint bár hivatalos eltávozáson volt, az egyenruhájához nem viselt sapkát, és ezzel is megszegte az előírásokat. Sokak szerint ez is vért kívánt.

A legrosszabb mégis az volt, hogy egycsapásra Rainre zúdult az összes indulat, melyet korábban az egész PR-részlegre árasztottak, és ettől kezdve a sajtóban minden általános kifogást Rain nevével kapcsoltak össze, mintha az összes feltételezett vétségnek ő lenne a generálója, függetlenül attól, hogy mindazokra a szabályokra, amelyek alapján az egység működik, neki - mint sorkatonának - semmiféle ráhatása nem lehetséges.

Olyan sebességű és mértékű volt a hype, hogy már másodikán meg kellett szólalniuk a katonaság szóvivőinek. Raint ekkorra már mindenfajta kommunikációs lehetőségtől elzárták.


A katonaság tisztviselői vizsgálják, hogy Rain vajon személyes célokra használta-e fel hivatalos célú kimenőjét

Úgy tűnik, nem a rajongók az egyetlenek, akik érdeklődnek Kim Tae-hee és Rain kapcsolata iránt. A nemrégiben a sztárpárról napvilágra került hírek miatt áttekintik Rain szolgálati ideje alatti távolléteit. 
A korábbi hírek azt állították, hogy Rain és Kim Tae-hee elég gyakran látták egymást, amelyet Rain gyakori szabadságai tettek lehetővé.
Úgy tűnik, hogy Rainnek az elmúlt évben 25 alkalommal engedélyeztek eltávozást felvételek készítésére és a koreográfiák próbájára, mivel Rain előadásai részét képezték a katonai rendezvényeknek. Ezt az egyéb típusú szabadságokhoz hozzáadva, amelyekben részesült, tavaly összesen 60 alkalommal hagyta el a bázist.
Így felmerült annak a kérdése, hogy az énekes ezeket a napokat, amelyeket szolgálati célú eltávozásra kapott, beleértve a katonai rendezvények próbáit is, személyes céljaira használta-e, hogy mindezek helyett találkozzon Kim Tae-hee színésznővel?
A kérdések növekvő száma miatt a katonai tisztviselők vizsgálják az ügyet.
Forrás: Mydaily / allkpop


Figyelem: megjelent az első számszerűsítés, amely szerint Rain tavalyi szabadnapjainak száma 60.


Kim Tae-hee elismeri kapcsolatát Rainnel

Egyes források szerint Rain öt napnyi szabadságot kapott karácsony előtt és együtt töltötték az ünnepeket. Egyes netizenek szerint Rain szabadnapjainak száma a rendes katonákéhoz képest több, és azt kérdezik, hogy vajon katonai kivételezésben részesült-e.
Korábban Rain katonai kivételezettségéről már keringtek pletykák októberben, amikor az Egyesült Demokrata Párt parlamenti képviselője, Lee Seok-hyeon követelte a kedvezményes bánásmód felülvizsgálatát a Nemzetvédelemnél.
Mindezeken túl egy civil személy tett egy polgári panaszt ezzel a címmel: "Jelentés egy eltávozáson lévő katonáról és a katonai szabályok megsértéséről".
Ez a polgár rámutatott arra, hogy a média által közölt képeken Rain nem viselte a katonai sapkáját, és mivel ő a nemzetet reprezentáló katona, a civil területen történő sapka nélküli közlekedés nagy veszteséget okozott a méltóság terén.
Egy katonának viselnie kell a sapkáját ha egyenruhában van, még a szabadsága alatt is. A szabály megsértése a szabadságolások korlátozását vagy akár elzárást vonhat maga után.
Forrás: Source : www.hankyung.com/news... ( English ) / hancinema.net


[Bocsánat a személyes megszólalásért, de most álljunk meg egy pillanatra, mert a blog írója szünetet kér. Ezt a részt nagyon nehéz volt lefordítania, mert a gyomra folyton összeszorult, és mindeközben nem tudta eldönteni, hogy kínjában sírjon vagy röhögjön. Ha Rain mindezt ép ésszel túléli, akkor ismét nagyot nő a blogszerző szemében.]

Ha az olvasók figyelik a forráshivatkozásokat, akkor látható, hogy az internetnek köszönhetően a világ legkülönbözőbb pontjain követték az eseményeket, ahogy mi itt Európában, ugyanúgy Ázsia- és Amerika-szerte is.

"A minisztérium szerint egy rövid elzárás egy katonai börtönben nem zárható ki."


A Honvédelmi Minisztérium óvatos nyilatkozatokat tesz a seregben Rainnel történő különleges bánásmódot illetően 

Dél-Koreában minden, a kötelező katonai szolgálatot érintő kérdés hatalmasra dagad. Rain és Kim Tae-hee randevúzásának híre felszínre hozott egy másik vitatott kérdést! Mostanában növekvőben van egy szomorúság-érzés a hírességekkel és a katonai szolgálatuk alatti, velük történő különleges bánásmóddal szemben. Egyelőre a dél-koreai Honvédelmi Minisztérium homályos kijelentéseket tesz az ügy kapcsán.
A Honvédelmi Minisztérium képviselőjét felkérték, hogy nyilatkozzon Rain gyakori szabadságairól. A képviselő kijelentette: "Jelenleg, ahogyan a dolgokat ismertették, az nem 100 százalékosan pontos. Éppen vizsgáljuk Rain katonai szolgálatát."
Egy másik szempont, amely vitát okozott, annak ténye, hogy Rain katonai sapka nélkül volt látható. Amikor a besorozott koreaiak szabadságuk alatt egyenruhában vannak, akkor viselniük kell a sapkájukat, nem járkálhatnak azzal a kezükben vagy azt a zsebükbe téve. A kérdést illetően a képviselő ezt nyilatkozta: "Problémás lenne, ha egy besorozott személy az egyenruhát sapka nélkül viselné. De bármelyik katonai személynek lehet oka, hogy levegye a sapkáját. Jelenleg éppen kiderítjük, hogy Rain folyamatosan sapka nélkül volt-e vagy sem."
Egy dél-koreai szenátor kritizálta azt a tényt, hogy a hírességek túl sok szabadsággal tölthetik le a katonai szolgálatukat. Rain 62 szabadnapot használt fel a besorozása óta.
Forrás: soompi   
 

Rain tavalyi szabadnapjainak száma az írás szerint 62, tehát a szám máris két nappal növekedett.

A médiafelhajtás mellékhatása: Kim Tae-hee színésznő összes régi filmsorozata és műsora, amelyben valóban vagy feltételezetten Rainről nyilatkozott, ismét hatalmas nézettségnek örvend.


A szélvihar kitörése


Mint az a következőkben látható lesz, egy PR-katona "magánbotránya" lassan átcsúszik egy másik dimenzióba, amelyben fellángol a régi vita arról, hogy vajon a sorkatonai állományban szolgálók eltérő juttatásokban részesülnek-e attól függően, hogy hol szolgálnak. Mérhetetlen balszerencse, hogy ebben a csatározásban Rain esete lett az a pavlovi reflex, amely újra beindította a vitázó felek pro- és kontra érvelési kényszerét. A vita legfőbb csapásiránya az a sajátos számháború lett, amely a PR-katonák és a közönséges sorkatonák számára juttatott szabadságok és eltávozások napjainak kimutatása körül zajlott, ismételt szerencsétlenség, hogy éppen Rain szabadságolásának adatai estek kézre az excell-táblázatokkal csatározók ütközeteiben.


Az SBS-Hamban TV tudósítása az ügyről


A szerelemtől sebzett Raint túlzott szabadságolással vádolják

Sok netizen felvetette a kérdést, hogy egy aktív szolgálatos katona hogyan szerezhet minden héten kimenőt, hogy találkozhasson a barátnőjével.
Egy netizen egy petíciót tett fel a Daum népszerű online Agora fórumára, azt írva, hogy "Rain túl sok eltávozást és szabadságot kap, míg a rendes sorkatonák a barakkjukban tartózkodnak és nagyon kevés szabadidőt kapnak."
A petíciót közel 4000 ember aláírta, vizsgálatot követelve.
Sok online hozzászóló is bombázta a Honvédelmi Minisztérium honlapját a panaszaival, mondván, hogy "Rain semmibe veszi a kétéves katonai szolgálatának idejét, ezért meg kell fegyelmezni".
Egy másik internetes kommentelő azt mondta: "Amikor én szolgáltam a seregben, csak hat ünnepet kaptam. Bár néhány katonát szabadsággal jutalmaztak a jó teljesítményükért, de a kapott napok száma sokkal alacsonyabb volt, mint a szórakoztatóké."
Néhány netizen a szórakoztató katonai rendszer megszüntetésére szólított fel.
Ugyanakkor a Minisztérium ragaszkodott ahhoz, hogy az énekes szabadnapjai összhangban voltak a katonai szabályokkal.
"Az eltávozási napok esetében a szabadságot a koreográfiát gyakorlására vagy dalok felvételére adták. Ha ezeket az időket privát találkozóra használta, az problémás lehet. Annak megállapításán dolgozunk, hogy ez valóban megtörtént-e vagy sem." - mondta egy anonimitást kérő minisztériumi tisztviselő a The Korea Herald Timesnak.
De a hivatalosság hozzátette, hogy a szórakoztató katonák éppen olyan keményen dolgoznak, mint a rendes sorkatonák.
"A koncertek előadásaihoz nagyon szűkre szabott időkeretek között dolgoznak. Ők nem játszadoznak a hadseregben. Az ilyen szolgálat éppolyan fárasztó, mint a közönséges katonáké" - mondta.   
Egy szórakoztató katona szerepel a Korean Forces Network (KFN) televíziós és rádiós programjaiban. A KFN-t a Minisztérium tartja fenn, hogy növelje a katonák morálját. Ez a helyzetük lehetővé teszi számukra, hogy részt vegyenek az ország katonai egységeiben tartott koncertturnékon.
Az énekes, akinek valódi neve Jung Ji-hoon, a szolgálati idejének felénél tart.
Forrás: Jun Ji-hye írása http://forums.soompi.com/discussion/346/rain-_-%EB%B9%84-_-bi-official-thread/p1345

  

A folytatás itt olvasható






Szerző: Harudo11 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése