Végtelen erőfeszítés, végtelen kitartás, végtelen szerénység. (Rain vezérelve)

Tudtam, hogy ránézésre nem tűnök valami nagy számnak, a megjelenésem sem túl vonzó, de a bensőm elég rendkívüli. Minden színpadra lépés előtt azt mondom magamnak, hogy én vagyok a legjobb, és minden előadás után ugyanúgy azt, hogy nem én vagyok. Ezért minden fellépés előtt 120 százalékosan kell felkészülnöm, hogy az előadáson 100 százalékos teljesítményt tudjak nyújtani. Ennek érdekében minden álló nap folyamatosan képzem magam. Már nagyon hosszú ideje alváshiányban szenvedek, mert ha éppen nem dolgozom, akkor vagy edzek, vagy a koreográfiákat és a dalokat próbálom. Éppen úgy, mint a filmfelvételek idején, ha valamit nem csináltam jól, képtelen vagyok aludni. Akár színészként, akár énekesként, a legjobbat kell tudnom kihozni magamból. De nem kell aggódni, hogy most nincs elegendő időm az alvásra, jut arra majd bőven a halálom után. (Rain)

Ez a fiatalság, ez az egészség... és a túlcsorduló önbizalom... az erőfeszítés, amit az oly hihetetlen előadásai sikeres megvalósításáért tett... és a tehetség, amit felmutat, ezek töltenek el spontán tisztelettel engem. Azt gondolom, hogy a történelem a fontos személyiségek között fogja jegyezni. Úgy, mint aki színészként és zenészként egyaránt sikeres lett. ...
Ami igazán meglepő Ji-hoonban, az az, hogy egyfajta düh, bosszúvágy és szomorúság, az összes efféle sötét, komor negatív motiváció az ő esetében rendkívül optimista és derűs módon ölt testet.
(Park Chan-wook rendező)

A PR-katonaság ellentmondásossága: túlzott juttatások vs. rossz bánásmód (2013.01.05.)




A Chosun Ilbo közölt egy írást, mely alaposabban megvilágítja a PR-katonák és szabadnapjaik helyzetét. Köszönet Danának a cikk fordításáért!

Az írás apropóján figyelmetekbe ajánlom annak a tavalyi helyzetnek a felidézését, amikor Rain érdekében a Cloudnak petíciót kellett írnia, mivel számos nemhivatalos programra rángatták el, keresztbe szervezték a programjait, és a túlhajszoltság miatt meg is betegedett, a felépüléshez szükséges pihenésre viszont esélye sem volt.


A PR katonák szabadnapjai – Szöul körzet elhagyására feljogosító hivatalos jellegű speciális napok
A 2011-2012 évi adatok alapján. A teljes szolgálat időtartamára vetítve, kivéve Raint, nála a szolgálata jelen idejéig.
                                                                                        sötétkék – szabadnap
                                                                                        világoskék – Szöul körzet elhagyása, eltávozás









I Junki


I Donggeon

Kim Hyeonsu


Kim Jihun


Choe Jin

Pak Hyoshin

Jung Ji-hoon (a szolgálat 15. hónapjában)









a 2009-2012 közötti időszakban a rendes sorkatonák és beosztottak szabadnapjainak átlaga: 43 nap



Folytatódik az énekes és színész Jung Ji-hoon szerelmi viszonya kapcsán kirobbant vita a túlzott juttatásokkal kapcsolatosan. A PR-katonák a rendes sorkatonákhoz képest kétszer-háromszor több szabadságot és laktanyán kívüli eltávozást kapnak, ami felveti az esélyegyenlőség kérdését. Ugyanakkor a szórakoztatóipari menedzsment szemszögéből a PR-katonákat kihasználják a hadseregben, csak szabadnapjuk van és még ezt is el kell kendőzniük – elégedetlenkedik legtöbbjük.


Látszólagos kivételezettség vs. agyonhajszoltság


Jung Ji-hoon szerelmi viszonya meglehetősen szimpla sztori lehetne a topsztárok között. Jung Ji-hoon azonban Kim Thae-hui TV-színésznővel a hivatalos üzleti jellegű eltávozási napján találkozott, ez szította a tüzet.

A PR-katonák más katonák szabadnapjaihoz képest (21 hónap szolgálathoz 43 nap) kétszer annyit kapnak az hivatalos jellegű speciális eltávozással együtt, mindez engedélyezett, mégis az interneten ahogy terjed, egyre inkább támadják őket.

A PR-katonák és a közvetlenül érintettek azonban egészen másképp látják ezt. Inkább visszaélésről, rossz bánásmódról beszélnek, jelenleg a nyilvános közvélemény nagyon egyoldalúan ítéli meg a helyzetet, ahelyett hogy több szempontból is megvizsgálná azt. A katonai PR-egység szóvivője szerint: A katonák nincsenek megfelelő kondícióban, nem gondoskodnak erről, az előadónak énekelnie stb. kell és akár erőszakkal is színpadra állítják őket.

Más érintett személyek szerint egy topsztár két év katonai PR-szolgálat alatt 100 millió wont is megkereshetne, de a hadseregben semmit nem kapnak ezért.

A PR-katonák nem rejtik véka alá érzéseiket: B énekes: „Az elmúlt két évben a katonai szolgálatom alatt több mint 300 előadásom volt – mondja. A smink előkészítésétől kezdve mindent egyedül kell megoldani.” A tavaly leszerelt I Junki színésznek például besorozása után 50 nappal 2010 augusztusában a 생명의 항해 c. musicalben kellett föllépnie, próba közben azonban megsérült és 50 öltéssel kellett összevarrni a homlokát. I Junki rajongói szerint I Junkit, aki még soha nem is játszott musicalben, felkészületlenül színpadra állítani komoly veszélyt jelent, ezért a Nemzetvédelmi Minisztériumnál testületileg tiltakoztak.

A PR-katonáknak azonban nincs eszköz a kezükben, ők is frontvonalon állnak, folyton figyelik őket, Kim Thaeu, leszerelt katona így nyilatkozott: a PR-katonai élet időbeosztása még hektikusabb volt, és a hírességük nem lehet oka az olyan nemkívánatos fellépéseknek, mely nem a sajátjuk.


A nem megfelelő felügyelet a Nemzetvédelmi Minisztérium felelőssége.


A PR-katonák a Nemzetvédelmi Minisztérium alá tartozó PR egység katonái. Filmszínészek, TV-sztárok, gagmenek, énekesek, MC-k, zenészek stb., megállapodás szerint szolgálatukat szórakoztatóipari aktivitással töltik, ezt figyelemmel kísérik. A szolgálati idő első hat hónapjában választják ki a legideálisabb katonákat. Maximum 20 főt (jelenleg 16) választanak ki időről időre.. A bekerülés esélye 3:1-hez.

A Jung Ji-hoonhoz hasonló topsztárok, ha belépnek a PR-egységbe, minden egyes egység felől dől rájuk a sok kérés a show-műsorokkal kapcsolatosan. Őket terheli a hadsereg imázsának kialakítása, posztereinek, filmjeinek elkészítése. Olykor a topsztár PR-katonák feltűntek a helyi önkormányzatok rendezvényein is, feltételezhetővé téve, hogy előadásuk az egység támogatását jelenti.

A katonai tisztviselő szerint a hírességek minden erővel próbálják kihúzni magukat ezek alól, mert ez az "összetevő" nem jutalmazható szabadsággal, kimenővel vagy kintalvással. Másrészt az egység  tagjai sokat vannak kint szabadságon, eltávozáson vagy kintalváson, "mivel a hadseregben a próbákhoz szükséges felszerelés elégtelen" - mondta.

Tavaly a Nemzetgyűlés már tárgyalta a PR-katonák kérdését, és az egyik képviselő azt nyilatkozta, hogy „Hol van olyan katona, aki nem szereti a szabadnapot és az eltávozást?”-  a laza felügyelet pedig a Nemzetvédelmi Minisztérium problémája.

Kim Seungsu, a Szöul Művészeti Egyetem médiaprofesszora szerint "volt idő, amikor a szórakoztatás a katonai szolgálat alatt már önmagában is rendbontásra emlékeztetett", a menedzsmentnek ki kell dolgoznia egy olyan rendszert, amelyben a tehetségeket, akikre szüksége van a hadseregnek, nem tekintik bűnösnek - mondta. 






Fordította: Dana
Lektorálta: Harudo11





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése